Notes de premsa
Shirota Functional Foods estrena al Tecnoparc laboratoris únics a l’Estat especialitzats en detectar principis actius per produir aliments funcionals
esident de SFF, Carles Manté i l’alcalde de Reus, Lluís M. Pérez, han visitat aquest dimarts 6 d’abril els nous laboratoris de l’empresa, dedicada a la identificació, extracció i separació de principis actius procedents de fonts vegetals per a la seva incorporació en matrius alimentàries i l’obtenció de nous aliments funcionals, és a dir, amb propietats saludables.
Les noves instal·lacions d’aquesta empresa de recerca, amb una superfície de 300 m2, disposen d’equipaments únics a tot l’Estat no només per detectar nous principis actius sinó també per dur a terme l’evidenciació dels seus beneficis per a l’organisme un cop incorporats en matrius alimentàries. De fet, l’empresa, que treballa per als sectors alimentari, farmacèutic i cosmètic, ha invertit 6 milions d’euros des de 2007 en tecnologies i equipaments de darrera generació que permeten extractes més rics i de millor qualitat. A més, desenvolupa innovadors mètodes computacionals per estudiar i comprendre millor els efectes beneficiosos d’aquests ingredients en l’organisme.
Actualment, la plantilla de Shirota Functional Foods consta de 11 investigadors dels àmbits de la Química, la Farmàcia, la Bioquímica, l’Enginyeria, la Tecnologia d’Aliments, la Informàtica i la Gestió de la Qualitat, dels quals 7 són doctors.
Shirota Functional Foods va ser la primera empresa a tot l’Estat que va sorgir d’un projecte CENIT (Consorcios Estratègicos Nacionales de Investigación Tecnológica) del Ministeri d’Indústria i una de les principals empreses de base biotecnològica que operen a Catalunya.
El nom de la companyia vol ser un homenatge al metge japonès Minuro Shirota, que va inventar el que es considera el primer aliment funcional, un iogurt probiòtic.
La societat va néixer fruit de la col·laboració entre empreses privades i organismes públics, el que ha permès a Shirota Functional Foods arrencar amb l’experiència en el món empresarial de l’iniciativa privada i amb el coneixement, els recursos científico-tecnològics i econòmics de les institucions públiques. En concret, són socis de SFF l’empresa reusenca La Morella Nuts (48%), dedicada a la transformació de fruits secs en pralinés, cremes i d’altres productes per a les indústries gelatera i alimentària; Innova (40%), Tecnoparc Reus SA (8%), la URV (2%) i l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus (2%).
A més de projectes per a clients nacionals i internacionals (com Cognis, Gynea Laboratorios, Nobo, Probelte, Alpina o Team Foods), des de Shirota Functional Foods s’impulsen projectes propis de recerca vinculats a la investigació de nous ingredients saludables a partir de productes vegetals autòctons com el raïm o la magrana. Part d’aquests projectes s’han estructurat en Programes convocats pel Centro para el Desarrollo Técnico e Industrial del Ministerio de Ciencia e Investigación, com el Projecte CENIT “Metodologías para el diseño, evaluación y validación de alimentos funcionales en la prevención de enfermedades cardiovasculares y del alzheimer” en què han participat empreses com Grupo Leche Pascual, Kraft o La Morella Nuts; el Projecte Integrat “Investigación en Ingredientes y Alimentos Saludables”, en què participen el Grup Lasem, el Grupo Siro i La Morella Nuts; així com un Projecte d’Investigació Aplicada col.laborativa en què Tecnoparc és l’entitat promotora.