Notes de premsa

L’Àrea de Medi Ambient proposa un nou model de ciutat basat en l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 10/05/2010

a de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus ha engegat un paquet d’accions per propiciar un canvi de model energètic a Reus fomentant un ús racional de l’energia, tant des de l’administració com entre particulars i empreses. La finalitat és millorar la qualitat de la ciutat, mitjançant el foment de l’estalvi, l’eficiència energètica, la promoció i l’aprofitament de les fonts d’energia renovables.

En aquesta línia, l’Ajuntament ha fet aquest mes de maig passes significatives: la signatura del pacte d’alcaldes a Brussel·les, la creació de l’Agència Local de l’Energia i, amb el suport de fons estatals, adjudicarà els projectes per implantar instal·lacions solars fotovoltàiques als terrats de diferents CEIP de la ciutat. Aquesta accions enforteixen les polítiques que ja venia desenvolupant l’Ajuntament de Reus en favor del desenvolupament sostenible.

Agència Local de l’Energia
L’Agència Local de l’Energia, inclosa en l’Àrea de Medi Ambient, té com a finalitat estudiar, definir i proposar estratègies, plans, projectes i directrius i prendre decisions en matèria d’eficiència energètica i ús d’energies renovables.
Ciutadà
L’agència assessorarà, formarà i sensibilitzarà els ciutadà sobre instal·lacions d’energies renovables i sobre l’ús responsable de l’energia. També s’encarregarà de tramitar la concessió de subvencions en aquesta matèria.
Empresa
De la mà del sector privat, es fixa com a objectiu promoure bones pràctiques en matèria d’eficiència energètica i promoure noves instal·lacions d’energies renovables.
Administració
L’Ajuntament de Reus, com a administració, ha adoptat el compromís, ho feia amb la signatura del Pacte d’alcaldes, d’esdevenir un exemple a seguir en aquesta matèria. Per això l’Agència Local de l’Energia es dota d’una eina per vetllar que els compromissos ambientals es fomentin des de l’Ajuntament i es respectin també a l’administració: així vetllarà per que el subministrament s’ajusti a les necessitats de cada punt de consum, es compromet a fer un seguiment dels consums energètics en dependències municiupals i proposarà mesures d’estalvi i eficiència energètica, inclosa la flota municipal de vehicles i coordinar la despesa energètica municipal. També buscarà i proposarà als òrgans de govern competents ld’adquisició de fonts d’energies renovables, etc ... També té l’encàrrec de promoure l’ús del transport públic i una mobilitat sostenible.

Pacte d’alcaldes
L’alcalde de Reus, Lluís M. Pérez, ha signat aquest 4 de maig el Pacte d’alcaldes. Aquesta és una iniciativa de la Unió Europea per fomentar la participació de la ciutadania en la lluita contra l’escalfament de la terra, propiciant el compromís i les actuacions locals. Els ajuntaments participants es comprometen formalment a aconseguir els objectius comunitaris de reduir les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb fonts d’energies renovables.
Sumar-se al pacte d’alcaldes implica uns compromissos concrets: en primer terme la redacció d’un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) i l’impuls d’una Agència Local de l’Energia, com a instruments de gestió energètica local i d’impuls i supervisió d’aquest pla d’acció. En termes globals, la fita que marca la Unió Europea és la d’aconseguir reduir en un 20 % el consum energètic, augmentar l’aportació d’energies renovables fins al 20 % i disminuir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle abans del 2020.
Els governs locals poden posar en marxa mesures d’eficiència enregètica, projectes d’energies renovables i altres accions relacionades amb l’energia en l’àmbit de les seves competències: Com a consumidors i proveïdors de serveis, com a planificadors, promotors, reguladors; assessorant, motivant, i com a exemple a segui; fomentant la producció local d’energia i l’ús d’energies renovables.

Plaques solars a les escoles
En matèria d’eficiència energètica i energies renovables, l’Ajuntament de Reus ha fet un pas més durant aquest 2010 presentant a la segona convocatòria del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) el projecte per implantar instal·lacions solars fotovoltàiques als terrats de diferents CEIP de la ciutat. El projecte inclou instal·lacions als col·legis Rosa Sensat, Joan Rebull, Sant Bernat Calbó, Teresa Miquel i Pàmies, i General Prim. El global del projecte està pressupostat amb una inversió d’1 milions d’euros. La convocatòria del fons cobreix inversions valorades en 700.000 euros, mentre s’estudia la possibilitat d’adjudicar la resta de projectes com a rènting.
L’Ajuntament passarà a ser propietari de plaques solars, esdevindrà productor d’energia i podrà vendre aquesta energia a la xarxa i obtenir-ne ingressos.

Balanç d’actuacions
Energies renovables i estalvi energètic
L’Ajuntament de Reus ja ha iniciat l’elaboració del Pla de l’Energia del Municipi de Reus. Aquest document planteja la situació de l’energia a Reus des de l’àmbit de la gestió municipal. I ho fa tenint en compte el context actual (liberalització del mercat de l’energia, necessitat de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle...) i tenint en compte les tendències que ja s’endevinen en aquest camp. Es tracta també d’identificar els camps d’actuació on pot intervenir l’Ajuntament (en quant a consum, producció i promoció), les línies prioritàries d’actuació i finalment proposar un instrument que aglutini i coordini el desenvolupament d’aquest pla.
L’Ajuntament es planteja jugar un paper en l’àmbit de l’energia: des de la contractació, al control dels consums, a implementar mesures d’estalvi sense descuidar la producció.

Energia solar tèrmica
Deu escoles de la ciutat ja disposen d’energia solar tèrmica per escalfar l’aigua, juntament amb l’edifici de Brigades, les piscines municipals i el pavelló olímpic i la Central de Recollida Pneumàtica.

Instal·lacions solars fotovoltaiques
Actualment, l’Ajuntament disposa de 5 instal·lacions d’energia fotovoltàica. Són 212 kWp instal·lats que produeixen 278.000kWh anuals (un 1,6% del consum de les dependències i l’enllumenat municipals).

Ajudes per la instal·lació d’energia solar a particulars i empreses
29 subvencions atorgades per a la insatal·lació de 90,4 m2 d’energia solar tèrmica, que representen un estalvi de 24,6 Tn de CO2 a l’atmosfera.

Sensibilització
Organització de cursos i xerrades: des de 2007, a través de l’Espai d’Informació Ambiental ha realitzat 17 jornades i sessions relacionades amb l’àmbit de l’energia.
Vuit visites a instal·lacions solars municipals per a estudiants de mòduls de formació ocupacional
Programa Reus Ciutat Viva
Servei d’informació i assessorament als ciutadans, a través de l’Espai d’Informació Ambiental: anualment, l’Ajuntament facilita assessorament a una mitjana de 40 empreses i particulars.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.