Notes de premsa
La seu permanent del Consell Internacional dels Fruits Secs s’instal·larà al Tecnoparc
cnoparc de Reus serà la seu permanent de la Fundació del Consell Internacional dels Fruits Secs -International Nut and Dried Fruit (INC)- gràcies a l’acord a què han arribat l’Ajuntament de Reus i aquest organisme internacional per a la cessió del Mas Barrufet, a tocar de la carretera de Tarragona.
La ubicació de la Fundació al Mas Barrufet dins del marc del Tecnoparc facilitarà que el Comitè Científic de la Fundació treballi conjuntament per sinergiar activitats i projectes de R+D, Salut i Nutritició en el sector dels fruits secs. Eventualment, en un futur, també es preveu crear un espai amb un Centre Internacional d’Interpretació i Educació dels fruits secs. Amb aquesta ampliació, les oficines de la Fundació passaran de 7 llocs de treball a 12.
Aquest projecte consolida Reus com a referent internacional en l’àmbit dels fruits secs i reforça la projecció internacional del parc tecnològic entre el sector dels fruits secs.
El Mas Barrufet, d’una superfície aproximada de 4.500 m2, serà restaurat pels arquitectes locals Lluís Tarragó i Olga Tarragó i, en aquest mateix emplaçament, s’hi ubicarà la plantació d’un Arboretum –d’uns 2.500 m2 aproximadament- que contindrà dotze espècies diferents d’arbres de fruits secs i varietats.
Congrés Mundial de Fruits Secs, el 2013
Coincidint amb el 30è aniversari de la creació de l’organisme internacional, el consel treballa perquè Reus sigui la seu del Congrés Mundial de Fruits Secs l’any 2013. Durant el congrés està prevista la inauguració oficial de la nova seu a l’edifici Mas Barrufet.
Aquests últims anys el Congrés s’ha celebrat en grans ciutats com ara Santiago de Xile (el 2008), Monte-Carlo (el 2009) i Pequín (aquest passat mes de maig) amb una participació de més de 860 persones de 50 països.
Consell Internacional dels Fruits Secs
L’INC o Consell Internacional de Fruits Secs, és l’únic organisme mundial promotor i canalitzador de tot tipus d’iniciatives per a la millora i expansió del sector dels fruits secs i la fruita dessecada. Aquest organisme es va crear l’any 1983 a París en forma d’Associació, on representants de destacades empreses del sector d’arreu del món es van reunir per constituir-la legalment i donar continuïtat als congressos mundials de fruits secs que s’havien organitzat fins aleshores (Reus el 1980; Sorrento –Itàlia- el 1982 i Sacramento -Estats Units- el 1983). Més endavant, a l’any 2003, es va crear la Fundació INC, que és l’actual organisme econòmic de l’Associació i l’encarregat de desenvolupar tots els seus projectes.
Actualment l’Associació té més de 525 socis en 56 països, qui representen les ametlles, avellanes, nous, festucs, pacanes, nous del Brasil, pinyons, anacards, macadàmies, cacauets, dàtils, orellanes, figues seques, prunes dessecades i panses.
La missió de la Fundació és ser la font mundial d’informació per al sector dels fruits secs i fruita dessecada pel que es refereix a: salut, nutrició, seguretat alimentària, estàndards governamentals i regulacions governamentals que afectin a barreres comercials i estàndards de qualitat pel comerç.
Entre els objectius de la Fundació cal destacar: la promoció i difusió de l’estudi i millora dels coneixements del sector pel que fa a la producció, industrialització, comercialització i consum; recolzar i finançar la investigació i els estudis de nutrició sobre fruits secs; promoure, potenciar i estimular el consum a nivell mundial; promoure i organitzar congressos, seminaris i simposis professionals i científics a nivell mundial, etc.
Aquests últims anys la Fundació, que també publica la revista The Cracker, ha desenvolupat una gran Base de Dades digital que recull les produccions mundials de tots els fruits secs per a tots els països productors.
Actualment, l’INC participa en un projecte de la Unió Europea sobre Estratègies Integrals per reduir l’impacte de les Mycotoxines en la cadena alimentària en el qual hi participen altres 25 entitats de 17 països.