Notes de premsa
L’Ajuntament promou el CAPI Reus VI,<br /> el segon centre de la ciutat que integra els serveis d’assistència, sanitaris i socials
ntament de Reus, a través de la societat municipal INNOVA, construirà un nou Centre d’Atenció Personal Integral (CAPI), el denominat Reus VI, al camí de l’Aigua Nova, al costat del nou Arxiu Municipal i Comarcal, al barri Horts de Miró. L’obra, adjudicada a l’empresa Construccions Rubau SA, està finançada a través del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL).
La construcció del nou CAPI té un pressupost total de 5,5 milions d’euros, incloses la redacció del projecte, la direcció i execució de les obres, i les instal·lacions. Fins a 36 empreses es van presentar al concurs públic per adjudicar les obres de construcció. L’execució del nou equipament preveu una ocupació estimada de 152 treballadors, 72 dels quals seran provinents de l’atur, segons l’empresa adjudicatària es va comprometre en la seva oferta. El termini d’execució és de 9 mesos.
El Pacte de Salut signat entre l’Ajuntament i la Generalitat preveu la transformació dels Centres d’Assistència Primària (CAP) en Centres d’Atenció Personal Integral (CAPI). Els CAPI responen a la planificació impulsada per l’Ajuntament de Reus que preveu la integració dels serveis assistencials a la població en un equipament únic amb el qual es dotarà cada Àrea Bàsica de Salut en que s’ordena el conjunt de la ciutat. El CAPI Reus VI serà el segon de la ciutat, després del CAPI Reus V que s’ha construït al carrer d’Astorga, al barri Fortuny. Els CAPI tenen atenció primària (amb metge, pediatre i infermera de capçalera); atenció social (amb centre de dia i residència assistida); i atenció social municipal (amb treball social, atenció domiciliària i oficina per a la tramitació de recursos i ajuts.
L’edifici del CAPI Reus VI, que tindrà una superfície construïda total de 4.785 m2, constarà de planta baixa, 4 plantes pis i una planta soterrani.
CAP i Serveis Socials
El Centre d’Assistència Primària i la dotació d’espais de treball social municipal ocuparan una superfície de 1.256 m2 de les plantes baixa i primera del nou edifici. A la planta baixa s’hi situarà l’àrea d’atenció continuada, una aula de formació sociosanitària, així com les dependències administratives i de personal. En un espai annex de planta baixa s’hi disposaran els espais de treball social.
A la planta primera s’hi ubicaran els següents despatxos de consultes del CAP:
- 5 consultes de medicina general
- 5 consultes d’infermeria
- 3 consultes de pediatria
- 3 consultes d’infermeria pediàtrica
- 1 sala de consulta d’odontologia
- 1 sala de treball d’odontologia
- 3 sales de consulta polivalents
- 1 sala de reunions
L’accés principal d’aquest conjunt d’equipaments estarà situat al camí de l’Aigua Nova. Per contra, el conjunt d’equipaments de la residència i el centre de dia tindrà un accés diferenciat i es realitzarà pel carrer Maria Antònia París.
Residència i Centre de Dia
La residència i el centre de dia tindran una capacitat de 58 i 20 places respectivament. Ocuparan les plantes 2, 3, i 4, amb una superfície de 2.731,85 m2. Comptarà també amb una terrassa exterior d’uns 100 m2 situada sobre el CAP i accessible des de la planta segona.
La segona planta acollirà el programa de Centre de Dia i serveis d’atenció personal, així com les dependències administratives i d’atenció sanitària del conjunt del recurs social. Igualment, comptarà amb un menjador, sala d’estar, aules de manualitats i motricitat, consulta d’atenció sanitària, perruqueria i servei de podologia.
Finalment, les plantes 3 i 4 acolliran les habitacions de la residència. Cada planta acollirà una unitat residencial, amb un total de 29 places per unitat, repartides en 12 habitacions dobles i 5 habitacions simples. Totes les habitacions comptaran amb bany adaptat.
Serveis comuns
Els serveis comuns que donaran suport al conjunt de l’edifici es disposaran en la planta soterrani, que acollirà dependències de servei i logístiques d’ambdós equipaments assitencials, com són la cuina i la bugaderia. L’obertura de 2 patis permetrà l’arribada de llum natural a aquestes dependències.
També s’hi situaran els espais de manteniment i instal·lacions així com un àmbit de càrrega i descàrrega per a l’abastiment del centre. L’accés logístic que alimentarà aquest espais comuns es diferencia dels accessos específics assistencials a través del carrer Maria Antònia París.
Integració arquitectònica
L’any 2006, l’Ajuntament de Reus va convocar un concurs d’idees per a la construcció d’un nou conjunt d’equipaments destinat a acollir la nova seu de l’Arxiu Comarcal i Municipal, i del nou Centre d’Atenció Personal Integral. La idea guanyadora del concurs va ser la proposada pels arquitectes Jordi Oliveras Boix i Núria Oliveras Boix.
El projecte ha estat desenvolupat en dues fases. La primera, ha suposat la construcció del nou Arxiu Comarcal del Baix Camp i Municipal de Reus, inaugurat el passat 5 de juny; i la segona, suposarà la construcció del nou equipament assistencial sanitari-social del CAPI Reus VI.
El conjunt d’equipaments s’ha tractat amb una unitat de criteri arquitectònic, per tal de donar una imatge integradora a tot l’edifici, tot remarcant de manera diferenciada l’accés a cada servei.