Notes de premsa
El Consell d’Infants presenta les seves propostes en matèria d’esport i activita física
ló de Plens de l’Ajuntament de Reus ha acollit aquest dimarts, 3 de maig de 2011, l’Audiència pública del Consell d’Infants Ciutadans. Aquest any hi han participat 14 centres de la ciutat i un total de 483 nens i nenes que han treballat durant el curs el tema l’esport i l’activitat física de les persones de qualsevol edat.
El guió de la sessió ha estat el següent:
El Gerard Pallejà Masdeu, l’Anna Montserrat Canela i el Gerard Vidal Romero, del Col·legi La Salle
1. Bon dia a tothom. Senyor alcalde, regidors i regidores i totes les persones que avui són aquí per escoltar la veu del Consell Municipal d’Infants Ciutadans de Reus.
Aquest any les escoles que hem participat del programa Infants Ciutadans hem treballat i raonat sobre l’esport i l’activitat física de les persones de qualsevol edat.
2. Un total de 483 nens i nenes de 5è de primària de 14 escoles de Reus hem treballat amb il·lusió sobre un tema que ens agrada molt especialment i que avui us volem presentar.
3. Després de fer 3 sessions a l’escola i 2 a les oficines de la Regidoria d’Educació, ha arribat el moment important en què els conselleres i les conselleres, en nom dels nostres companys i companyes, us expliquem les nostres propostes i el nostre compromís.
La Cassandra Rodríguez Masià i el Raúl Hurtado Valencia, de l’Escola Cèlia Artiga
4. I us volem explicar com ho hem fet.
Primer, hem parlat dels drets i deures dels infants, de com podem participar en la construcció i millora de la nostra ciutat. Si de petits aprenem a fer-ho, quan siguem més grans segur que també voldrem participar de les decisions importants.
5. Ens han explicat que el Consell d’Infants de Reus forma part del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya, on es treballa pels grans temes i les preocupacions que interessen als infants i joves que hi viuen.
El Pau Homs Aguadé, la Paula Ramos Liz i la Laura Ballestero Borrego, del Col·legi Sant Josep
6. Hem reflexionat especialment sobre els diferents tipus d’esport: l’esport competitiu, l’esport lúdic, l’esport i salut, i l’esport educatiu. I cada escola ha escollit democràticament el conseller i la consellera que els representarà durant un any.
7. Finalment, a les oficines de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament, els 30 consellers i conselleres hem posat en comú el treball del curs per presentar-lo avui, en aquest Saló de Plens, a l’Audiència pública.
8. I el primer que us volem dir és que totes les escoles hem coincidit que les persones de qualsevol edat tenen dret a fer i a practicar activitat física, i que l’esportivitat i el joc net són la base de l’esport.
L’Andrea Armstrong Andreu i el Genís Lloses Miró, de l’Escola Montsant
9. Per això mateix pensem que estaria molt bé concedir cada any uns premis a l’esportivitat i al joc net en les diferents competicions que s’organitzen a Reus.
10. Es podrien posar cartells en totes les instal·lacions i equipaments de la ciutat on es practica l’esport: als pavellons, a les escoles, a les pistes, als parcs... com per exemple, els que hi ha al poliesportius dels col·legis Ciutat de Reus i Alberich i Casas.
El Lluís Colet Donato i l’Eugénie Didier, de l’Escola Francesa
11. Ens aquests cartells es recorda els valors de l’esport, com per exemple: el joc net, l’esforç, la disciplina, l’amistat, la diversió, la salut, la felicitat, la superació i molts més.
12. I com que NO totes les escoles de Reus tenen un pavelló o un gimnàs per practicar l’esport i l’activitat física ens agradaria que, mentre no el tinguin, puguin anar a les instal·lacions esportives que tenen més a la vora.
L’Andrea Barrera Cerrillo i l’Aitor Rubio Ferrant, de l’Escola La Vitxeta
13. I també estaria força bé disposar d’un espai poliesportiu a cada barri de Reus per a tots els ciutadans i ciutadanes, de qualsevol edat.
14. Hem coincidit que falta més informació d’aquestes instal·lacions i equipaments:
on són, què s’hi pot practicar... Sabem que existeixen algunes guies que també són al web de l’Ajuntament, però cal un lloc amb la informació completa on trobar també què s’organitza a la ciutat cada dia.
El Pablo Ricardo Canales Guzmán i la Cristina Margalef León, del Col.legi Sant Pau
15. Ens agradaria molt que Reus tingués una piscina municipal coberta, amb les que hi ha no és suficient. Ens han explicat que l’Ajuntament ho està estudiant per fer-ho possible com més aviat millor.
16. També trobem a faltar pistes municipals de tennis i de pàdel. Igual que passa amb la piscina, no n’hi prou amb les que tenim. Hem de pensar que a Reus hi viuen més de 107.000 persones i que la natació és una activitat física molt demanada.
La Nadia Kabel Núñez i l’Aniceto José Okenve Moyong, de l’Escola Rosa Sensat
17. Altres esports també ens agraden molt: els d’aventura, el mini golf, l’skate, la bicicleta, els tradicionals i els populars, com les caminades, les curses i les gimcanes.
La gent gran ens pot ensenyar els tradicionals, i amb tota la família podem practicar els populars, també amb les nostres mascotes!
18. Ens agradaria poder-los fer durant l’any i especialment al Parc de Nadal, a les festes majors de Sant Pere i Misericòrdia, als casals d’estiu o també durant les festes que organitzen els barris de la ciutat. En aquestes festes es fan moltes coses i estaria bé recollir les nostres propostes.
L’Oriol Cos Foglia i la Maria Reig Tomàs, de l’Escola Maria Cortina
19. Hem pensat que es podrien organitzar activitats i tallers esportius amb material reciclat i alternatiu. Fins i tot un servei de préstec de material esportiu, perquè comprar-lo sovint és una despesa important per a les famílies i les escoles.
20. I també organitzar una fira d’intercanvi de material esportiu, tot i que ja ens han comentat que ja existeix el “Dono, canvio, necessito” per a tot tipus de material.
Seria molt interessant perquè tots hem de ser responsables i fer un bon ús de les coses.
La Cristina Bermusell Navarro i el Jhonny Bartha Vázquez, de l’Escola Prat de la Riba
21. I en activitats com el Parc de Nadal, ens agradaria que es continués convidant esportistes coneguts perquè puguin explicar-nos la seva experiència.
22. D’altra banda, i perquè ens interessa molt l’esport paralímpic, voldríem que cada any se’n pogués practicar algun de diferent i així poder compartir experiències entre tots.
El Guillem Blázquez Farriol i l’Aina Toldrà Llerena, de l’Escola Puigcerver
23. Tots hem coincidit que ens agrada molt anar en bici, per això un any més us volem demanar més carrils bici, carrils continus, per poder circular per la ciutat segurs i tranquils.
24. I també, si és possible, aparcaments per a bicicletes en totes les escoles que ho demanin. Ens han dit que l’Ajuntament ja n’ha comprat i que en algunes escoles els posaran aviat.
La Mirena Plamenova Evtimova i l’Alfonso Masero Monterroso, de l’Institut-Escola Pi del Burgar
25. També ens han explicat que l’esport i l’activitat física s’han de fer en llocs pensants i dissenyats per poder-ho fer i no en qualsevol carrer, plaça o espai públic.
26. Per tant, si l’esport és una activitat saludable i tothom en tenim dret, cal saber on, com i quan podem practicar-lo a la nostra ciutat.
El Cristian Barbur i la Livia Maria Pontea, de l’Escola Pompeu Fabra
27. Per acabar, us volem demanar una cosa que ens fa molta il·lusió: una samarreta amb un missatge sobre el joc net i l’esportivitat, seria un bon record de la nostra feina al Consell d’Infants Ciutadans.
28. Una feina important que hem pogut compartit amb moltes persones, a l’escola i a l’Ajuntament i que ens ha ensenyat coses noves i interessants.
La Marina Ortega Bordes i el Martín Herrera Gordillo, de l’Escola Misericòrdia
29. I fins aquí les propostes i el compromís del Consell Municipal d’Infants Ciutadans del 2011, el resum de tot el treball que hem fet durant el curs amb els nostres companys i companyes de 5è i amb les persones que ens han ajudat.
30. Sabem que tot no és possible i que algunes coses s’aconsegueixen poc a poc i amb l’esforç de tothom, però sabem també que cada any l’Ajuntament de la nostra ciutat ens escolta. Moltes gràcies.