Notes de premsa
«Mil gràcies» exposa les darreres peces incorporades als Museus de Reus
seu d’Art i Història de Reus inaugura d’aquest dijous 5 de maig l’exposició «Mil gràcies. Les últimes cessions als Museus de Reus», en la que s’exposen les darreres donacions, dipòsits i adquisicions d’obres d’art, objectes i imatges incorporades a les col·leccions de l’Institut Municipal de Museus de Reus (IMMR) els darrers cinc anys.
L’exposició constitueix una mostra de reconeixement i agraïment a tots els ciutadans i entitats que amb la seva generositat i compromís permeten nodrir el valuós patrimoni històric i artístic de la ciutat de Reus. L’ IMMR conserva i exhibeix aquests fons als quatre equipaments culturals que gestiona: Museu d’Art i Història de Reus, Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca, Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus i Centre d’Art Cal Massó.
«Mil gràcies» es podrà visitar de manera gratuïta a la Sala Central del Museu d’Art i Història de Reus (Plaça de la Llibertat, 13). La inauguració tindrà lloc el dijous 5 de maig, a les 19:00h.
Entre les obres d’art, destaquen pintures, dibuixos i escultures d’autors locals com Joan Rebull, Baldomer Galofre, Tomàs Bergadà, i Modest Gené, cedides per Jesús Saumell, príncep d’Achaie. També un retrat d’Hortensi Güell obra de Joaquim Mir i donat pel fill del pintor, Josep Mir; o l’aquarel·la Cardenal, de Marià Fortuny, adquirida recentment per l’Institut Municipal de Museus.
L’exposició inclou materials arqueològics que es dipositen al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca procedents d’intervencions i excavacions, com la terrisseria romana del jaciment del Roquís o la làpida sepulcral dels Miret, de 1624.
La mostra consta també de cartells, ceràmica, joguines, material esportiu i un seguit d’objectes que, tot i ser comuns alguns d’ells, tenen la particularitat de formar part de la història i la identitat reusenca o d’il·lustrar la vida quotidiana dels ciutadans i l’activitat de les empreses locals.
També s’exhibeix una selecció de 40 imatges de les aproximadament 25.000 fotografies i 3.000 filmacions, cedides per particulars i institucions al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) des de la seva posada en funcionament el 2007. El CIMIR documenta, recupera i digitalitza tots aquests fons per a garantir la seva preservació i posar-los a l’abast dels investigadors i la ciutadania en general.
«Mil gràcies» inclou un gran mural amb els noms de les 450 persones, famílies i entitats de les quals existeix constància documental que han cedit peces i materials d’interès històric i artístic als Museus de Reus des de la seva creació el 1933. La seva generositat ha fet possible l’existència i ampliació de les valuoses col·leccions dels museus i centres d’art municipals i la preservació d’un importantíssim patrimoni.