Notes de premsa
El Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca exposa «Projecte Monthemhat. Les mòmies oblidades»
osició «Projecte Monthemhat. Les mòmies oblidades», que mostra les investigacions realitzades sobre divuit mòmies trobades a Luxor, es podrà visitar al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca a partir d’avui i fins al 8 de setembre. Les divuit mòmies van aparèixer en una antiga tomba molt propera a la del governador Monthemhat, un dels funcionaris més poderosos de la seva època (segle VII aC). Per aquest motiu, tot i que les mòmies que s’exhibeixen són de procedència desconeguda, l’exposició obre l’interrogant sobre si podrien procedir de la tomba de Monthemhat.
Des de l’any 2006, es duen a terme treballs d’investigació al recinte funerari de Monthemhat, en una missió arqueològica dirigida pel doctor Farouk Gomaà, i formada per un equip d’investigadors entre els quals s’hi troba personal del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Molt a prop d’aquest recinte, el Servei d’Antiguitats Egipci va mostrar l’any 2009 una antiga tomba aprofitada com a magatzem, que van localitzar darrera de la Casa Americana, a la necròpolis d’El-Asasif (Luxor). Dins, hi van aparèixer les divuit mòmies de procedència desconeguda després de dècades d’anonimat, i van despertar l’interès dels antropòlegs per descobrir el seu passat i desvetllar la incògnita del seu origen.
L’exposició mostra, a través d’un recorregut fotogràfic, els resultats dels estudis antropològics i radiològics realitzats a aquestes mòmies. Més concretament, es van fer estudis macroscòpics, antropològics, paleopatolòpgics i radiològics, així com altres anàlisis complementàries com ara el Carboni 14, els nivells de plom i arsènic als cabells i la histologia d’alguns dels òrgans. La realització d’aquestes proves va permetre saber-ne el sexe, les malalties que van patir en vida, el tipus de momificació i la tafonomia (lesions posteriors a la mort). A més, Els estudis també van permetre situar les mòmies en el temps: el Tercer Període Intermedi (1069-525 a.C).