Notes de premsa
Nova ruta turística: «Gaudí & Reus»
tronat Municipal de Turisme i Comerç de Reus estrena la ruta tirística «Gaudí & Reus», una ruta sentimental que permet als visitants seguir l’empremta d’Antoni Gaudí a Reus. La ciutat conserva molts indrets que l’arquitecte va freqüentar durant els setze anys en què hi va viure abans de marxar a Barcelona, o que van estar relacionats amb la seva vida.
Després de la presentació de la Ruta del Modernisme l’any 1997 i de la inauguració del Gaudí Centre l’any 2007, la ruta “Gaudí & Reus”, la primera que es realitza sobre la vida de Gaudí, vol inaugurar ara una nova etapa, que reforci els altres productes. Els principals objectius de la nova ruta són: reforçar la imatge de Reus com a ciutat de Gaudí, aprofundir en el coneixement de la seva vida i oferir un nou atractiu turístic, que complementi i enriqueixi l’oferta turística, allargant l’estada dels visitants a la ciutat.
Cada un dels edificis de l’itinerari està identificat amb un plafó explicatiu, on consta la informació més destacada de cada indret i on s’explica breument quina és la seva vinculació amb Gaudí. Aquesta informació està en català, castellà, francès, anglès i rus. La ruta està pensada perquè els visitants la puguin realitzar lliurement, seguint pel seu compte l’itinerari marcat en el plànol turístic de la ciutat i en la nova Guia del Modernisme. Tot i que es tracta d’un itinerari de visites exteriors, també es podran visitar alguns interiors, com el del Gaudí Centre, l’església prioral de Sant Pere i el santuari de Misericòrdia, en els seus horaris habituals d’obertura. Sota demanda, també hi haurà la possibilitat de realitzar una visita guiada en grup, que també possibilitarà veure algun interior més, com el campanar.
Després de l’èxit de visitants del Gaudí Centre, la ruta “Gaudí&Reus” és un pas endavant per aprofundir en el coneixement del personatge més il·lustre de Reus i oferir als visitants més producte sobre un dels recursos més atractius de la ciutat. La nova ruta permet també reforçar la imatge de Reus com a ciutat de Gaudí en el projecte turístic “El paisatge dels genis”, del que també formen part els municipis de El Vendrell, Horta de Sant Joan i Mont-roig del Camp, per la seva vinculació amb els genis de Pau Casals, Picasso y Joan Miró respectivament.
Els edificis que formen part de la “Ruta Gaudí&Reus” i que estaran senyalitzats amb un plafó explicatiu són 7 i són els següents:
- Gaudí Centre. El centre d’interpretació dedicat a la vida i l’obra de Gaudí és el punt de partida de la ruta, ja que aquí el visitant pot descobrir les claus de la vida i l’obra del genial arquitecte. A la seva oficina també podrà trobar el plànol turístic de la ciutat i la Guia del Modernisme, els dos materials on estan senyalitzada aquesta nova ruta.
- La casa natal. Situada al carrer de Sant Vicenç número 4, era propietat de la família materna de Gaudí. En aquesta casa, que també té façana al carrer de l’Amargura, l’avi matern d’Antoni Gaudí hi tenia el seu taller de caldereria, ofici al que en diferents ocasions el propi arquitecte en en va fer referència manifestant que ell era “fill, nét i renét de calderers”. La casa va continuar en mans de la família fins l’any 1878. L’any 2002 es va col·locar a la façana del carrer de Sant Vicenç la placa on consta que Gaudí va néixer en aquest indret el 25 de juny de 1852. En l’actualitat és una propietat privada i no es port visitar.
- Escultura “Gaudí nen”. L’obra de l’escultor reusenc Artur Aldomar, es va instal·lar l’any 2002 a la confluència dels carrers Santa Anna i de l’Amargura, i representa a un jove Gaudí jugant a boles molt a prop de la seva casa natal.
- L’església prioral de Sant Pere. En aquesta església l’arquitecte va ser batejat el dia següent del seu naixement, com consta al llibre de baptismes de la Prioral, tot i que la pila baptismal no es conserva perquè va ser destruïda l’any 1936. En aquesta església Antoni Gaudí també hi va rebre la confirmació l’any següent, el dia 10 de setembre de 1853, com consta al llibre de confirmacions d’aquell any.
- Campanar de l’església prioral de Sant Pere. Gaudí va parlar del campanar de la prioral posant-lo com a exemple de campanar que comparteix l’ús religiós amb el civil, com a punt de guaita. D’altra banda, l’arquitecte va recrear el disseny de la seva escala interior, una escala helicoïdal amb l’eix buit, a les escales d’accés als campanars de la Sagrada Família, tal com recull l’arquitecte César Martinell a la monografia que va escriure sobre l’arquitecte.
- L’Institut Salvador Vilaseca (antigues escoles pies). L’any 1863, Antoni Gaudí, començava els seus estudis de secundària a les Escoles Pies de Reus on s’hi quedaria fins el 1868, any en que es va traslladar a Barcelona per acabar aquest cicle formatiu i començar posteriorment el estudis d’Arquitectura.
- Santuari de Misericòrdia. Temple de devoció de l’arquitecte. L’any 1903 la Junta del Santuari va encarregar a Gaudí la reforma de la seva façana. D’aquest projecte es conserva un petit esborç que es pot veure exposat al Gaudí Centre. Per diferents motius, la que hauria estat la gran obra de Gaudí a la seva ciutat no es va portar a terme.
Per tal de promocionar la ruta, el Patronat Municipal de Turisme i Comerç de Reus ha editat una nova «Guia modernista». Està disponible a l’Oficina de Turisme de Reus, i s’ha dedicat específicament a la Ruta del Modernisme de Reus, i incorpora també l’itinerari i la informació sobre aquesta nova ruta. S’han editat 5000 exemplars en versió català-castellà, francès-anglès i alemany-holandès. La ruta consta també de plafons informatius instal·lats a cada un dels edificis.