Notes de premsa
Reunió del Comitè de seguiment del Pla d’intervenció als barris Immaculada i Sol i Vista
mitè d’avaluació i seguiment del Pla integral d’intervenció a l’eix dels barris Immaculada i Sol i Vista s’ha reunit aquest dijous 6 d’octubre a l’Ajuntament de Reus amb la participació de representants municipals, de la Generalitat i de les associacions de veïns i ciutadanes de l’àmbit d’actuació del projecte. El pla, subvencionat per la Generalitat a través dels ajuts de la Llei de Barris, recull 35 actuacions i té un pressupost total de 12,38 milions d’euros.
La distribució del pressupost per camps d’actuació és la següent:
- Millora de l’espai públic i dotació d’espais verds: 19,95%
- Rehabilitació i equipament d’elements comuns d’edificis: 10,78%
- Provisió d’equipaments per a ús col·lectiu: 33,24%
- Incorporació de tecnologies de la informació als edificis: 3,15%
- Foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà: 3,23%
- Equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i els equipaments: 12,43%
- Programes de millores socials o econòmiques: 15,44%
- Accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques: 1,77%
L’objectiu del comitè és establir els mecanismes de coordinació i informació, de fer el seguiment de les actuacions a desenvolupar als barris de Sol i Vista i Immaculada, i establir els mecanismes de participació ciutadana en el seguiment i control de les actuacions.
Arquitectura i Urbanisme
L’Àrea d’Arquitectura i Urbanisme ha centrat la seva actuació en l’atenció als veïns dels dos barris per conèixer el grau d’afectació dels projectes inclosos en el Pla d’intervenció integral i decidir sobre la continuïtat, modificació o eliminació d’algunes de les actuacions inicialment previstes. Les entrevistes també han de servir per conèixer la situació global de cada habitatges i les necessitats de substitució.
Hi ha set actuacions previstes en el projecte que per realitzar-les calia modificar el planejament vigent. El document inicialment aprovat va rebre al·legacions en contra dels veïns afectats dels dos barris, amb unes 300 signatures de suport. Actualment, amb la informació recollida pels afectats i amb un estudi més precís de la inundabilitat del barranc de la Mina, s’estan estudiant noves propostes amb la voluntat política d’afectar el mínim els residents.
Paral·lelament, estan redactant els projectes següents:
- Camí d’enllaç de Sol i Vista al Centre Cívic i conjunt d’horts urbans.
- Tractament del barranc del Molí.
D'altra banda, des de l'Oficina d'Habitatge i en el marc del programa de revisió i mediació per a la rehabilitació d’habitatges i per als reallotjaments, s’estan avaluant de manera sistemàtica l’estat del parc d’habitatge dels dos barris i s’identifiquen aquelles situacions socials més vulnerables. Actualment s’està a l’espera de Pla de Rehabilitació d’Habitatges de Catalunya per tal d’establir línies d’ajuts i valorar les intervencions.
Via Pública
La regidoria de Via Pública té actualment en fase de redacció els següents projectes:
- Reforma viària de l’illa central de Sol i Ortega, carrer Roger de Llúria.
- Cruïlla entre els carrers de Nelson Mandela i de Roger de Llúria
- Eixamplament del tram sud del raval de Sol i Vista
Pel que fa al projecte de connexió dels carrers Immaculada i Llevant, donat l’elevat cost del trasllat (inicialment previst) d’un transformador elèctric, s’ha optat finalment per incloure’l en l’entorn urbà amb un disseny de grafit artístic que imita un conjunt de piles.
Medi Ambient
L’Àrea de Medi Ambient ha centrat les seves actuacions en la millora de la recollida de residus. Per tal d’incrementar la recollida selectiva i millorar la qualitat dels residus recollits selectivament, s’han instal·lat nous contenidors i s’han repartir cubells per recollir la matèria orgànica als domicilis.
Així mateix, per potenciar l’ús de les deixalleries, s’han programat visites a les deixalleries i s’ha instal·lat una nova parada de la deixalleria mòbil al barri Immaculada.
Finalment, s’han distribuït compostadors casolans als veïns i als centres educatius; i s’han programat sessions formatives.
Mas Carandell
A través del programa Treball als Barris, d’accions complementàries al Pla de Barris, el Mas Carandell ha portat a terme els següents programes:
• Sensibilització mediambiental i valoració de l’entorn. Programa d’experienciació laboral que preveu estudis ambientals d’estalvi energètic a empreses i entitats; tallers d’estalvi energètic i aigua a la llar, i de compra sostenible; assessorament en reciclatge, entre altres.
• Dinamització comunitària i usos del temps. Programa d’experienciació laboral que preveu tallers d’alfabetització, de llengua catalana, i d’alfabetització digital, entre altres; així com suport a la difusió del Pla de Barris.
• Agenda d’activitats trimestral del Pla de Barris. S’han repartir 2.000 exemplars de l’agenda del primer trimestre, distribuïdes a les bústies dels domicilis i en equipaments i entitats.
Benestar Social
L’Àrea de Benestar Social impulsa les següents actuacions:
• Xarxa Cívica Ponent: S’ha concretat en tres accions:
- Relats de Vida i barri: Exposició itinerant amb 23 fotografies amb la història dels dos barris explicada pels veïns i veïnes.
- Apropament de programes municipals al veïnal: Facilita l’accés a la informació sobre serveis i activitats municipals al veïnat, potenciant la participació i la implicació.
- Cicle de xerrades: Facilitat l’accés a la informació relacionada amb la salut, hàbits higiènics, alimentació, qualitat de vida... per potenciar la participació i col·laboració ciutadana
• Prevenció de les activitats marginals i l’incivisme: Promoció d’habilitats socials, saludables i cíviques per la ciutadania, per les entitats i associacions i pels joves en particular
• Mas Pintat, activitats de suport a les famílies: Ofereix serveis a les famílies per millorar l’educació, la conciliació i el benestar dels fills. L’actuació es concreta amb quatre accions:
- Berenars saludables: Ventall de diferents opcions per preparar berenars saludables i energètics pels infants.
- Taller de cuina familiar: Espai d’interacció familiar al voltant de la cuina.
- Taller de tècniques d’estudi: Eines i tècniques de motivació per incentivar l’estudi.
- Xerrada sobre els límits a les escoles bressol: Eines per posar límits als fills sense que això els hi suposi cap angoixa.
• Projecte per a la convivència i la socialització dels joves: Promoció de la integració social, els hàbits saludables, la participació comunitària i pràctiques positives d’infants i joves dels barris. L’actuació s’ha concretat en tres accions:
- Salut en positiu a les escoles: Des de les AMPA s’ha proposat fer unes sessions amb les famílies i els seus fills per tal d’oferir recursos per tractar la sexualitat i les drogues.
- Atenció als menors i a les seves famílies: Accions coordinades amb docents i altres professionals per respondre a les necessitats socioeducatives dels menors, les famílies i els agents de l’entorn.
- L’Esplai al barri: Activitats de lleure per als infants d’ambdós barris amb la finalitat de donar resposta a una necessitat socioeducativa.
- Esport
L’Àrea d’Esport, conjuntament amb l’Àrea de Benestar Social, impulsa l’acció «La integració i qualitat de vida a través de l’esport», per fomentar l’esport com a dinamitzador del treball en xarxa, la convivència, la igualtat de gènere, i, en especial, la salut i la millora de la qualitat de vida.
Participació i Ciutadania
Des del Pla Transversal de Gènere s’han realitzat les següents actuacions:
• Introducció a la perspectiva de gènere a urbanisme: Espai de formació dels tècnics implicats en el projecte per aprovar la visió de gènere al conjunt de les actuacions.
• Campanya de sensibilització de la incorporació de la perspectiva del gènere al barri: Per tal que els veïns prenguin consciencia de l’ús de l’espai públic amb visió de gènere.
• El gran joc de les famílies. «Vivim en un barri sense discriminació de gènere»: Joc familiar amb proves per reflexionar sobre la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.
• Cicle d’exposicions itinerants: Cicle d’exposicions per oferir una imatge positiva de les dones per aconseguir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.