Notes de premsa
Conferència de l’alcalde: «Ajuntament de Reus: situació econòmica, gestió i futur»
alde de Reus, Carles Pellicer, ha pronunciat aquest dilluns 19 de desembre al Círcol la conferència «Ajuntament de Reus: situació econòmica, gestió i futur», amb la que ha exposat la radiografia de la situació econòmica i financera de l’Ajuntament i del grup d’empreses municipals, així com els eixos de la gestió econòmica del govern de la ciutat. L’alcalde ha anunciat la transparència, la racionalitat, l’eficiència i l’austeritat com a principis rectors del govern municipal; i l’atenció a les persones i el foment de l’economia com a prioritats de l’acció de govern.
Pellicer ha definit la situació actual com el resultat d’una gestió fonamentada en una política de creixement excessivament expansiva i d’alt risc. L’alcalde ha quantificat en 87,9 milions d’euros els problemes econòmics que pateix l’Ajuntament, fruit del tancament del pressupost de 2011 en dèficit, d’actius de difícil realització a curt i mig termini, i d’operacions econòmiques de risc, entre altres.
Tanmateix, l’alcalde ha avançat que el govern ja treballa en les solucions, que en cap cas passen per incrementar la pressió fiscal sobre el contribuent. Les línies de treball es concreten en incrementar els ingressos a partir de renegociar l’acord amb Metrovacesa, per buscar noves vies de finançament i per la venda de patrimoni. El govern no preveu.
Pellicer ha agrupat les mesures econòmiques previstes pel govern municipal en tres línies de treball: el Pla de reequilibri del pressupost municipal de 2011, com a mesura ja en execució; la contenció de la despesa, el rigor pressupostari i la prioritazació de les polítiques socials, com a bases del pressupost de 2012; i la reestructuració i l’aprimament d’INNOVA, com a mesura estructural a curt i mig termini.
Pla de reequilibri pressupostari
- Política d’austeritat, concretada en el trasllat dels serveis municipals ubicats en locals en lloguer, la reducció de contractes externs, la reducció de sous i dietes, i l’eliminació de despeses superflues, entre altres.
- Crèdit ICO de 4,3 milions d’euros per al pagament de proveïdors autònoms i PIMES
- Garantia de cobrament de 4 milions de pressupost d’ingressos d’INNOVA
Bases del pressupost de 2012
- Racionalitzar les despeses, amb una reducció del 8,7% del pressupost d’INNOVA i d’aproximadament un 10% del de l’Ajuntament.
- Les polítiques socials seran la prioritat del pressupost.
- Actualització de les ordenances d’acord amb l’increment de l’IPC dels darrers anys.
- Capitalització de tributs amb una rebaixa del 3% als contribuents que n’avancin el pagament per fer front a la necessitat de tresoreria.
- Eliminació del dèficit estructural mitjançant el rigor pressupostari.
Reformulació d’INNOVA
- Reestructuració i revisió de les funcions de les empreses, amb la possible dissolució; el traspàs de funcions i patrimoni a l’Ajuntament; i la venda d’alguna empresa i terrenys.
- Estalvi econòmic, amb l’aprimament d’estructures (centralitzant serveis) i revisió de les retribucions.
- Més transparència, amb el nomenament d’auditors propis, l’encàrrec a una única empresa de l’auditoria de tot el grup, i la presència de la Intervenció municipal al consell d’administració.
Situació actual
L’alcalde ha emmarcat aquestes mesures en un canvi de model basat en la bona gestió i en la voluntat de donar resposta a una situació econòmica i financera castigada en l’anterior mandat per una política d’alt risc i expansiva en temps de crisi, que utilitzava tresoreria per a inversions.
Pellicer ha xifrat el volum de problema econòmic i financer de l’Ajuntament en 87,9 milions d’euros; i ha ennumerat els següents indicadors com a claus de l’actual context:
- 6 milions d’euros en factures del pressupost de 2010 de l’Ajuntament traslladats al del 2011.
- La previsió de tancar el pressupost de 2011 de l’Ajuntament amb un dèficit de 13,5 milions d’euros.
- Un endeutament del 80,75%, 5,75 punts per sobre del topall fixat per la Llei de Pressupostos Generals d l’Estat.
- 30 milions d’euros en actius de difícil realització a curt i mig termini provinents de l’anterior mandat.
- Operacions d’alt risc, 9,6 milions d’euros compromesos a Tecnoparc SA; l’aval de 3 milions d’euros a Shirota Functional Foods; o executar una inversió de 47,8 milions per construir la Nova Fira sense tenir el finançament compromès.
- La paralització de les obres de Metrovacesa i l’impagament del cànon de 25 milions els 5 primers anys i 2,2 a partir del sisè.