Notes de premsa
Dues exposicions al Museu d’Art i Història de Reus recorren els orígens i els horrors de l’Holocaust
exposicions simultànies a la sala central del Museu d’Art i Història (pl. de la Llibertat, 13) proposen un recorregut didàctic sobre les causes i el desenvolupament de l’Holocaust, el genocidi contra el poble jueu planificat i executat per l’Alemanya nazi durant els anys 1930 i la Segona Guerra Mundial. Es tracta de les mostres Els 13 pilars de l’educació sobre l’Holocaust (organitzada per l’associació cultural B’nai B’rith) i La Shoah (promoguda per la Fundació Baruch Spinoza).
La mostra Els 13 pilars de l’educació sobre l’Holocaust, que es podrà visitar fins el 3 de març, pretén desmuntar certs mites i descriure els fets que van ocórrer Europa a partir de tretze idees molt concretes que es desenvolupen durant l’exposició. Les tretze idees són:
- L’Holocaust és un genocidi singular i universal
- En l’Holocaust foren exterminats dos terços de la població jueva mundial
- L’Holocaust va tenir lloc arreu d’Europa
- L’Holocaust el van perpetrar persones “normals”
- Durant l’Holocaust cada persona va decidir quina actitud adoptava
- En l’Holocaust hi va haver almenys 10 maneres diferents de matar els jueus.
- No es pot comparar l’Holocaust amb cap guerra o conflicte
- Durant l’Holocaust la resistència jueva va lluitar contra el Tercer Reich
- Espanya també va estar involucrada en l’Holocaust
- Durant l’Holocaust el món va abandonar les víctimes jueves
- L’Holocaust fou causat per l’antisemitisme
- En l’Holocaust 1.500.000 nens i nenes jueus van ser assassinats
- L’educació sobre l’Holocaust és fundamental per a l’educació actual
L’Holocaust és el símbol dels horrors de la persecució i genocidi de sis milions de jueus, prop d’un milió de gitanos i milers de represaliats per la seva condició sexual o religiosa o per les seves idees polítiques. Els 13 pilars de l’educació sobre l’Holocaust vol difondre el coneixement de la història d’Europa com la millor eina per lluitar contra el feixisme, la discriminació i la vulneració dels drets humans i transmetre a les generacions més joves els valors de pau, respecte, llibertat, igualtat i democràcia per assegurar la convivència.
L’exposició La Shoah (en hebreu «catàstrofe» o «destrucció»), que es podrà visitar fin el 15 de març, aplega fotografies dels arxius de l’Autoritat per al Record dels Màrtirs i Herois de l’Holocaust Yad Vashem, així com textos en què s’explica com l’Holocaust és l’únic genocidi al llarg de la història de la humanitat en què s’ha volgut assassinar tot un poble arreu del planeta. La Shoah és l’unica vegada en què s’ha construït expressament una indústria d’extermini mitjançant cambres de gas i forns crematoris.
Entre els diferents apartats de l’exposició La Shoah n’hi ha de dedicats a l’ascens de Hitler al poder i la persecució dels jueus, la Conferència d’Évian i l’abandonament dels jueus, la Nit dels Vidres Trencats, el Gueto de Varsòvia, la «solució final» i la Conferència de Wannasse, els camps d’extermini, l’Holocaust i la dictadura de Franco, el negacionisme i la banalització de l’Holocaust i la judeofòbia a Catalunya al segle XXI.