Notes de premsa

Jornades de portes obertes al Punt TICa, que facilita l'accés a Internet de les persones amb discapacitat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 29/05/2012

blioteca Central Xavier Amorós farà dos dies de portes obertes per donar a conèixer el Punt TICa, que facilita l'accés a Internet de les persones amb discapacitat, el dimecres 30 de maig i el dijous 31 de maig.

El Punt TICa és un punt d’accés a les noves tecnologies adaptat especialment per a persones amb discapacitat, que compta amb els mitjans tècnics necessaris pel que fa a interfície i programari perquè aquest col·lectiu d’usuaris pugui utilitzar els recursos digitals.

D’acord amb el conveni que es va signar el passat 8 de febrer entre l’Ajuntament de Reus, la Fundació Desenvolupament Comunitari i la Fundació Vodafone, la Biblioteca Central Xavier Amorós compta amb un Punt TICa. D’aquesta manera, des de la Biblioteca es dóna un pas endavant en la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat i també a col·lectius amb necessitats especials, com ara la gent gran que té dificultats per llegir, posant al seu abast recursos tecnològics perquè tinguin accés lliure i obert a la societat de la informació i del coneixement.

La gestió del projecte des del punt de vista tècnic ha anat a càrrec de la Fundació Desenvolupament Comunitari, que ha assumit també la coordinació dels diferents agents implicats. L’Ajuntament, per la seva banda, gestiona els recursos implementats i acull el projecte en el marc del Pla Transversal de Discapacitat que gestiona l’Àrea de Benestar Social, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Joventut. La Fundació Vodafone n’ha assumit la promoció i el finançament.

El Punt TICa consta d'un ordinador amb connexió a Internet i amb eines diverses per afavorir l’accés de les persones amb diversitat funcional. En concret, disposa de:

  • Diversos perifèrics i elements de suport a la motricitat per a persones amb discapacitat física.
  • Línia Braille, lector de pantalla i programari configurador de l’entorn visual per a persones amb discapacitat visual.
  • Programes de suport per a persones amb dificultats d’aprenentatge.

Els actes programats durant els dos dies de portes obertes, organitzats per l’Àrea de Benestar Social i la Regidoria de Cultura i Joventut, són els següents:

Dimecres, 30

  • 10 h - Taller de Braille. Accessibilitat a la comunicació per a persones amb discapacitat visual: el Braille, a càrrec de Maria Antònia Batalla d’ONCE – Tarragona
  • 12 h - Lectura fàcil. Xerrada dirigida a entitats que treballen amb col·lectius amb dificultats lectores, a càrrec de Carme Mayol de l’Associació Lectura Fàcil.
  • 18 h - L’Hora del conte. “La bruixa Lletjards”, de Darabuc amb il·lustracions de JuanolO. Conte infantil adaptat a llengua de signes catalana, a càrrec de Cesca Mestres, editora d’El Cep i la Nansa, editorial.

Dijous, 31

  • D’11 a 13 h - Sessió formativa. Accessibilitat a la cultura i a les noves tecnologies: ús de les eines del punt TIC a la Bibliblioteca Central Xavier Amorós. A càrrec d’Imma Alemany i l’equip tècnic de Fundació Desenvolupament Comunitari i B&J Adaptaciones.
  • 17.00 h - Presentació pública del Punt TICa. A càrrec de Joaquim Sorio i Montserrat Vilella, regidors de Cultura i Benestar de l’Ajuntament de Reus; Jordi Cabré, Director General de Promoció i Cooperació Cultural; Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques; Carles Riera, president de la Fundació Desenvolupament Comunitari i Santiago Moreno, president de la Fundació Vodafone España.
  • 18.30 h – Presentació del còmic: “Aix… uix… ace! Relats amb cadira- Apunts per tornar a començar” de Bàrbara Vidal, amb l’actuació musical de la TrenkaBand. Un còmic editat per Trenkalós, sobre l’esport per a discapacitats físics, on la tenista paralímpica Bàrbara Vidal explica la seva història a partir de l’accident que va patir fa 12 anys i arran del qual va quedar paraplègica.
  • 19.30 h - Hortus Aprodiscae Coral: Actuació de la Coral de l’Associació Pro-persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà (APRODISCA). Una associació que des de l’any 1986 impulsa mesures i programes innovadors adreçats a promoure la qualitat de vida i la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i/o amb risc d’exclusió social.

 

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.