Notes de premsa

L’artista Jordi Abelló presenta “Llibres pintats” a la Biblioteca Xavier Amorós

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 7/09/2012
Una de les mostres de l'exposició.

ista reusenc Jordi Abelló (Reus, 1970) presenta el seu últim projecte, que porta per nom “Libres Pintats” , una sèrie de pintures de petit format creades per l’autor sobre uns llibres escollits especialment per l’ocasió. La mostra es podrà veure a la Biblioteca Xavier Amorós, a partir de dimecres vinent dia 12 de setembre i fins al 29 d’aquest mateix mes.

A l’exposició es podran veure tres sèries: Anatomia, Evolució i Després de Velázquez. La primera de les sèries ha estat realitzada enguany i les altres dues estan fetes el 2011.

Anatomia ha estat elaborada a partir d’un llibre del fons de la biblioteca “Atlas of human anatomy and surgery”. Les magnífiques il·lustracions han estat reelaborades i repintades aprofitant els colors suggerents de l’anatomia humana. De tot plegat en sorgeix imatges plenes d’òrgans i músculs que intenten recuperar la suggerència del color en el rostre.

Evolució ha estat elaborada a partir del llibre “Evolución”, de Patrick Gries, on es fotografien esquelets de diversos animals. Les estructures òssies han estat aprofitades per crear una nova imatge. Però sempre deixant entreveure la imatge original. El conjunt d’òssos suggereix a l’autor un lloc on aposentar la fina capa de pintura.

Finalment, a Després de Velázquez s’ha pintat un llibre d’Ortega y Gasset. Les pintures de Velázquez han servit a l’autor per fer evolucionar i adaptar les imatges perfectes de Velázquez i portar-les a un nou imaginari. Una recerca de l’estil personal a partir del mestratge del gran pintor sevillà.

Tot aquest treball exhaustiu de pintures s’ha convertit en 3 vídeos que mostren a manera d’animació el procés que ha seguit l’artista per pintar. Recreen la manera en que han estat pintats els llibres. En tots tres es mostren els rostres i com aquest evoluciona i es transforma davant dels nostres ulls. Sense pinzells i en primer pla es va veient com la imatge es transforma i acaba trobant la seva forma definitiva.

La idea de tot plegat és que l’espectador se situï davant de les pantalles i esdevingui pintor amb la mirada, deixant-se portar per la suggerència i el misteri de la pintura. A l’exposició es podrà veure, a part dels tres vídeos, els llibres que han servit per fer l’exposició en vitrines. D’aquesta manera es mostrarà el procés de creació a la manera de making off.

Paral·lelament, Jordi Abelló presenta també un estudi sobre el rostre i l’arquitectura que s’amaga al darrera i que permet que les imatges s’aguantin i se’ns facin presents, un treball que neix al projecte “Bank” presentat recentment i on l’autor intentava trobar l’autèntic rostre del poder, ara ens presenta un estudi.

Partint de 3 llibres, i pintant a sobre, ha anat construïnt el rostre tal com el veu. Creant una imatge actual i contemporània del retrat. Un estudi conscient per trobar la nostra representació actual, plena de contradiccions però a la vegada atessorant tot el saber que ens rodeja..

Una de les mostres de l'exposició.
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.