Notes de premsa
El cicle «El document del mes» de l’Arxiu dedica demà la conferència a la història del Convent de Jesús
El cicle «El document del mes» de l’Arxiu Municipal, torna aquest dijous 21 de febrer, a les 19:30 h, amb la conferència «Els primers anys del convent de Jesús a Reus», a càrrec de l’historiador Josep Fàbregas, partir d'una acta del consell de la Vila de 17 de juny de 1487 que es preserva en els fons de l’Arxiu.
Amb aquesta conferència es podrà conèixer un fragment de la història de la presència dels monjos franciscans a la ciutat de Reus. Aquesta congregació va romandre entre els reusencs des de finals del segle XV fins al 1835, quan després de l’incendi de convents els seus integrants es van haver de dispersar.
La comunitat franciscana, que havia arribat a la nostra ciutat amb una finalitat assistencial, ben aviat va establir estrets lligams amb la població i probablement el posicionament que va tenir en algunes de les problemàtiques que fan afectar al municipi hi va tenir molt a veure. A la segona meitat del segle XVI es van enfrontar amb el Capítol de Tarragona, a la guerra de Sucessió es van posicionar al costat de l’arxiduc Carles i fins i tot van fer front a la Inquisició.
Al llarg de la seva presència a la ciutat, no van faltar les discrepàncies amb les altres comunitats religioses del municipi: la parròquia de Sant Pere i els carmelites, i principalment amb els primers, a causa del fet que els de Sant Pere mantenien el monopoli dels enterraments.
Actualment l’edifici que va ser seu de l’orde és una construcció emblemàtica dins el conjunt de la ciutat, no solament perquè recorda la presència dels seus primers residents, sinó també per l’arquitectura que ens van deixar i perquè després de la desamortització es va convertir en seu de diverses institucions, fins arribar a esdevenir l’actual Institut Salvador Vilaseca.