Notes de premsa

Una versió itinerant de l’exposició «Fortuny, gravador» es podrà veure a diversos centres educatius

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 15/03/2013
Plafons Fortuny gravador

L’Escola Eduard Toda és des d’aquest divendres i fins al 28 de març la primera escola de Reus en què es podrà veure la versió itinerant de l’exposició «Fortuny, gravador», un muntatge que reprodueix part de la selecció de gravats i dibuixos que es va poder veure del 15 de novembre al 12 de gener al Museu de la plaça de la Llibertat. Aquesta activitat, organitzada des de l’Institut Municipal de Museus, s’emmarca en l’Any Internacional Fortuny Reus 2013.

En les pròximes setmanes una desena de centres rebran aquest muntatge a les seves instal·lacions. La itinerància prevista és la següent:

 

  • Escola Eduard Toda, del 15 al 22 de març
  • Col·legi La Salle, del 2 al 9 d’abril
  • Col·legi Sant Josep, del 10 al 17 d’abril
  • Escola Rosa Sensat, del 18 d’abril al 2 de maig
  • Institut Baix Camp, del 3 al 10 de maig
  • Escola Marià Fortuny, del 13 al 17 de maig
  • Escola Alberich i Casas, del 20 al 24 de maig
  • Escola Prat de la Riba, del 27 de maig al 7 de juny
  • Escola Isabel Besora, del 10 al 14 de juny
  • Col·legi Mare Molas, del 17 al 21 de juny

La mostra itinerant, produïda des del Museu, consta de cinc plafons, en què es presenten textos explicatius sobre la tècnica del gravat, una cronologia sobre Marià Fortuny i Marsal i en tres dels plafons hi ha les reproduccions de 23 gravats de la col·lecció de l’IMMR que formaven part de l’exposició original «Fortuny, gravador».

El museu compta amb un total de 31 gravats que es corresponen a trenta de les trenta-cinc planxes que en el seu dia va gravar Fortuny (un dels gravats del museu és repetit), és a dir, que a Reus s’hi conserva pràcticament la col·lecció completa. Entre els gravats més interessants que es van poder veure a l’exposició del Museu hi ha La Victoire, Meréchal ferrant au Maroc, Cabilenc mort, Àrab vetllant el cos del seu amic, Família marroquina i Anacoreta.

«Com a aiguafortista iguala a Goya i s’aproxima a Rembrandt.» Així definia Marià Fortuny el gran crític francès Théophile Gautier l’any 1870, a les planes del Feuilleton du Journal Officiel. Que el posés a l’alçada de dos grans artistes, dominadors de les tècniques del gravat com ningú, no era pas gratuït. Fortuny, a més de destacar en les tècniques pictòriques, va dominar amb mestratge la difícil tècnica del gravat calcogràfic tot posant-la al servei de la seva creativitat.

Plafons Fortuny gravador
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.