Notes de premsa

Diada castellera del Mercadal 2013

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 5/09/2013
Foto de la presentació de la Diada del Mercadal, amb el regidor de Cultura i els representants dels Xiquets de Reus

El proper dissabte 5 d’octubre, a les 17:30 h, es farà a Reus l’onzena edició de la Diada Castellera del Mercadal, organitzada per l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) i els Xiquets de Reus.

Aquesta diada neix, impulsada pels Xiquets de Reus, amb l’objectiu de donar a la ciutat una actuació amb les millors colles del país. La primera Diada del Mercadal va tenir lloc l’any 1993 amb motiu del 4rt Centenari de l’Aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia i, des de la seva segona edició, s’havia celebrat sempre el primer diumenge d’octubre dels anys senars fins que el 2009, es retornà al model de dissabte a la tarda.

Colles participants

En tots aquests anys Reus ha convidat les colles més importants del món casteller. Aquesta 11a edició reunirà a la capital del Baix Camp les colles següents:

  • Capgrossos de Mataró
  • Castellers de Vilafranca
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona
  • Colla Vella dels Xiquets de Valls
  • Xiquets de Reus

Resum històric

Deu colles han participat en les 10 edicions anteriors de la Diada del Mercadal:

  • Xiquets de Reus (en 10 edicions)
  • Colla Vella dels Xiquets de Valls (en 10 edicions)
  • Castellers de Vilafranca (en 10 edicions)
  • Minyons de Terrassa (en 9 edicions)
  • Colla Joves Xiquets de Valls (en 9 edicions)
  • Colla Jove Xiquets de Tarragona (en 5 edicions)
  • Ganxets de Reus (en 5 edicions)
  • Xiquets de Tarragona (en 2 edicions)
  • Castellers de Barcelona (en 1 edició)
  • Castellers de Terrassa (en 1 edició)

A la Diada del Mercadal s’han assolit, en les deu edicions anteriors, un total de 8 castells de gamma extra: dos 4de9 sense folre (Minyons de Terrassa, 2001 i Castellers de Vilafranca, carregat 2011), un pilar de vuit amb folre i manilles (Castellers de Vilafranca, 1999), tres 2de9 amb folre i manilles (Castellers de Vilafranca, 1999 i 2001, i Minyons de Terrassa, 1999), i dos 9de8 (Colla Vella dels Xiquets de Valls, 2001 i 2003).

Moments més destacats

Any 1993. La Colla Joves Xiquets de Valls (3de9f) i la Colla Vella dels Xiquets de Valls (4de9f) descarreguen els primers castells de 9 vistos a Reus el segle XX. Reus es converteix en una de les places més importants del món casteller, en una diada que es va conèixer llavors com "Gran exhibició castellera", i en la que participaren aquelles colles que havien assolit castells de 8 durant l'any, a banda dels Ganxets de Reus. La diada va tenir lloc per la tarda, i les 3 rondes (no hi hagué ronda de repetició) es dugueren a terme en 3h.

Any 1995. La diada rep en aquesta edició el nom d’"Exhibició de colles de 9", i se celebra per primer cop el diumenge al matí. Els Castellers de Vilafranca descarreguen a Reus el segon pilar de set amb folre del segle XX, castell que feia 25 anys que no es descarregava.

Any 1997. Per primer cop a la història es poden veure tres pilars de set folrats en una mateixa diada. Les dues colles de Tarragona, Xiquets i Jove, l’aconsegueixen descarregar, mentre que el pilar dels Castellers de Vilafranca només pot ésser carregat. Únic intent de 3de9f dels Xiquets de Reus en aquesta diada.

Any 1999. Els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa descarreguen a Reus els primers castells de gamma extra. Les dues colles fan el 2de9 amb folre i manilles i els vilafranquins, a més a més, completen el pilar de 8 amb folre i manilles. El bagatge final de la diada és històric ja que s’assoleixen 8 castells de 9, i 3 gammes extra, fet que constitueix, encara ara, un rècord en aquesta diada.

Any 2001. Els Minyons de Terrassa descarreguen a Reus el sisè 4de9 sense folre documentat de tota la història castellera. La Colla Vella dels Xiquets de Valls descarrega a Reus per primer cop a la història el 9de8, castell mai vist abans.

Any 2003. La Colla Vella dels Xiquets de Valls torna a descarregar, per segon cop, el 9de8. Fins al Sant Fèlix de 2011, Reus era l’única plaça on s’havia vist aquest castell.

Any 2005. Ha estat la segona edició, juntament amb la de 2001, amb més castells de 9 de la història de la Diada: 7 de descarregats i 1 de carregat. Les quatre colles grans aixequen el 3 i 4 de 9 folrats, i només la Colla Joves de Valls es queda amb el 3 carregat.

Any 2007. Els Xiquets de Reus tornen a provar, sense sort, el 2de8f després de 12 anys sense dur-lo a aquesta diada. La resta de colles fa un pas enrere en els castells de 9 assolits i només Vilafranca manté el nivell del 2005. En aquesta edició el castell més vist és el 5de8, descarregat per les dues colles de Valls i pels Minyons.

Any 2009. Es recupera amb gran èxit organitzatiu i de públic el format d’actuació en dissabte a la tarda. A banda de no registrar-se cap llenya durant l’actuació, destacà la recuperació del bon nivell de castells de 9 (sis en total) i el fet que la diada torna a ser escenari de l’estrena d’un castell inèdit: el 5de8 amb l’agulla que Vilafranca descarrega en tercera ronda.

Any 2011. Les colles convidades arriben a la Diada condicionades per llenyes en les setmanes anterior i això fa baixar el nombre de castells de 9 a tres. Tot i això la plaça recupera la condició de gamma extra gràcies al 4de9 sense folre carregat pels Castellers de Vilafranca.

L’EDICIÓ DEL 2013

La 11a edició de la Diada del Mercadal manté els canvis de format i condicions i protocols d’actuació introduïts en les dues edicions anterior, dels quals en destaquen:

Data de la diada: es manté format d’actuació de tarda: la diada s’iniciarà dissabte 5 d’octubre a les 17.30h, per tal d’evitar les hores de més calor i promoure així una major assistència a la diada tant de públic de Reus com d’afeccionats castellers en general.

Localització de les colles: les 5 colles actuaran davant de l’ajuntament, per tal d’evitar la disgregació de camises, i facilitant-ne així tant la col·laboració com la possibilitat d’acotar l’espai per a l’actuació a nivell de públic.

Figures de suport: es mantenen les noves figures introduïdes el 2009, amb el doble objectiu de facilitar la feina i d’establir una comunicació més fluïda tant amb les colles com amb el públic i els serveis mèdics.

  • Coordinador: rebrà les comunicacions dels Ajudants de Plaça i les comunicarà si s’escau, per megafonia, o bé es comunicarà amb els Serveis Mèdics o d’altres en cas de necessitat.
  • Ajudants de plaça: esdevindran el punt de contacte amb cada cap de colla o amb qui cada colla designi, per fer d’interlocutors entre aquestes i la coordinació, per tal de comunicar els castells a fer, necessitat de serveis mèdics, aigua, etc.

Espais per la canalla: S’habilitaran diferents espais pròxims a la zona d’actuació perquè la canalla de les colles pugui estar-s’hi i s’hi deixin les motxilles, aigua, etc, per comoditat de les colles i per evitar l’amuntegament de bosses al bell mig de la plaça.

Serveis mèdics: S’organitzarà Punt Mèdic Avançat (PMA) amb un metge disponible a la sala de premsa de l’Ajuntament (espai pendent de confirmar), per tal d’efectuar petites cures i, si s’escau, valorar el trasllat dels afectats a altres centres, evitant així haver d’aturar la diada per manca d’ambulàncies.

Concurs de fotografia: després de l’èxit de les edicions anteriors, enguany se celebrarà, en paral·lel a l’actuació, la 3a edició del concurs de fotografia castellera de la Diada del Mercadal. Amb les mateixes bases i categories. També s'estrenarà un concurs paral·lel de fotografia instantània, via Instagram.

Foto de la presentació de la Diada del Mercadal, amb el regidor de Cultura i els representants dels Xiquets de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.