Notes de premsa

Nou emplaçament del mausoleu del general Prim al cementiri de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 28/10/2013
Foto de la roda de premsa

El mausoleu del general Prim tornarà al cementiri de Reus, una vegada finalitzats els treballs de restauració que porta a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Ho farà en un emplaçament nou, amb el triple objectiu de garantir-ne les condicions de conservació; homenatjar la figura de Joan Prim; i de posar en valor el ric patrimoni històric i artístic del cementiri, del qual el mausoleu n’és un dels exemples més clars.

Projecte arquitectònic
El panteó serà accessible des del vestíbul de l’edifici principal del cementiri. S’ubicarà en un espai en actualment destinat a serveis auxiliars de l’equipament funerari. Els serveis d’Arquitectura de l’Ajuntament treballen en el projecte d’adequació de l’espai, en el qual s’hi inclourà una imatge a gran format del general i informació històrica amb les principals fites del personatge.

L’obra consisteix en la recuperació d’un espai diàfan que antigament era una espai destinat capella. S’enderrocarà tot l’interior i es crearà un espai amb un ambient sobri i neutre, amb la voluntat que el sarcòfag sigui el protagonista absolut de l’espai. Igualment es construirà un sostre corbat enfustat amb llistons. L’entrada serà mitjançant una obertura de gran escala directament comunicada amb el vestíbul d’accès al cementiri. Aquesta es podrà tancar mitjançant un sistema de cortinatge.

Les obres d’adequació, amb un cost aproximat d’uns 45.000 euros, formaran part del capítol d’inversions del pressupost de l’empresa municipal de serveis funeraris.

El canvi d’emplaçament del mausoleu ha estat motivat per un informe del Centre de Restauració de Béns Mobles, que atribueix el deteriorament de la peça a les males condicions de conservació en la seva anterior ubicació, a l’antiga glorieta instal·lada a la zona enjardinada del cementiri. La nova ubicació garantirà unes condicions de conservació adequades.

El projecte de reubicació del mausoleu, en un espai preeminent a l’edifici d’entrada del cementri, constitueix un homenatge de la ciutat de Reus a un dels seu fills il·lustres més coneguts, a la vegada que posarà en valor la importància artística de la peça funerària, obra de Plácido Zuloaga, i, per extensió, de tot el conjunt històric i artístic del cementiri. A més de ser un nucli històric de primer ordre, el cementiri de Reus és un important centre artístic on s’hi poden trobar autèntiques obres d’art de reconeguts arquitectes com Lluís Domènech i Montaner o Jeroni F. Granell i Manresa, a escultors com Joan Rebull o el mateix Plácido Zuloaga.

Descripció del mausoleu
Es tracta d’un sarcòfag de ferro totalment decorat amb damasquinatge d’estil neoclàssic. L’obra, datada entre 1873 i 1875, és una excel·lent mostra d’art de Plàcido Zuloaga, i el seu disseny s’identifica dins els corrents de l’antiguitat clàssica i el Renaixement.

Té forma de caixa, està aguantat per quatre pilastres, també de ferro damasquinat. A les cantonades s’hi troben quatre columnes estriades rematades per la representació d’una làmpada amb flama. Sobre la tapa, envoltada per motllures, hi ha, esculpida en plata, una figura jacent que representa el general Prim.

La decoració està realitzada amb la tècnica del damasquinatge, consistent en marcar el ferro per incrustar-hi petites peces o fils de metalls nobles. Hi ha figures geomètriques i motius florals (en or i plata i nacre) i baixos relleus en ferro, formant sanefes horitzontals i verticals, per tot el voltant del sarcòfag, les motllures i les potes. Als laterals hi ha, esculpides, garlandes en bronze i per sobre uns plafons en baix relleu de plata amb representacions de la batalla de Castillejos i l’entrada a Madrid del general. Als costats de cada relleu hi ha esculpits, també en plata i bronze, els retrats de quatre militars romans, Tiberi, Gai Crac, Gai Màrius i Marc Atili Règul. Sota els plafons hi ha una calavera desdentada esculpida en plata. Al capçal del sarcòfag hi destaca un escut policromat amb el lema «Honor, Valor y Lealtad», envoltat per decoració floral de bronze; mentre que a la part dels peus hi ha, emmarcat per una sanefa de flors, el nom de «PRIM», en majúscules.

Tant el capçal com els peus dels sarcòfag porten esculpit un rellotge de sorra fet amb bronze, símbol de la fugacitat del temps. A la tapa, s’hi troben diverses planxes de ferro, i incrustada al mig, una escultura jacent de mida natural del general Prim vestit de militar. La signa, igual que els relleus dels laterals, l’escultor francés Emile Hébert.

L’autor
En la construcció del panteó hi van participar un grup de 32 artistes damasquinadors, treballant de forma minuciosa fins els detalls més petits. Les obres van durar dos anys. Tots ells pertanyien al taller de Plàcido Zuloaga.

Plàcido Zuloaga (1834-1910) es va dedicar principalment a l’orfebreria i al damasquinatge i després d’haver après diverses tècniques amb el seu pare i en moltes estades a França —on va estudiar amb Real Paul Renard, Bayre i Carpeaux—, i a Alemanya, va desenvolupar la tècnica del cisellat amb ganiveta. Aquesta tècnica li permetia treballar més ràpid i donar a les decoracions un acabat més uniforme i de millor qualitat. El seu retorn va crear una escola de damasquinatge amb gran prestigi internacional. Va obtenir 36 medalles d’or en mostres internacionals i condecoracions de sis països europeus. Les seves obres es troben als principals palaus reials i museus d’arts decoratives del mon.

Cronologia
Quan es va conèixer la noticia de la mort del general, la ciutat va quedar commocionada i el seu consistori, amb data de dilluns 2 de gener de 1871, es va dirigir a la seva vídua per demanar que el seu fill il·lustre fos enterrat a Reus. Els intents del moment no van tenir èxit. El cadàver del cap d’estat va ser embalsamat com era costum i el seu enterrament va ser solemne. El cos del difunt el va transportar el cotxe fúnebre dels reis i la urna amb les restes va ser dipositada al «Panteón de Hombres Ilustres», en les Salesas Reales de Madrid.

La ciutat natal de Prim no va renunciar mai a tenir les seves restes, i tots els consistoris, independentment del color polític predominant en cada moment, van fer els seus intents per fer possible el trasllat.

Cent anys després de la seva mort, el sepulcre del general Prim es va traslladar a Reus. De l’estructura primitiva se’n va substituir l’urna de vidre original per una de nova per assegurar la conservació del treball artístic. Per la ubicació del mausoleu es va destinar un espai, al centre d’un petit bosc a prop de l’entrada del cementiri.

Dispositiu especial al cementiri amb motiu de Tots Sants
Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, l’Ajuntament de Reus, amb la coordinació de la societat municipal Serveis Funeraris Reus, ha posat en marxa, entre els dies 26 d’octubre i el 2 de novembre, un conjunt de serveis especials per oferir a la ciutadania les màximes facilitats en la seva visita al cementiri.

Horari del cementiri general de Reus
El cementiri obrirà les portes de manera ininterrompuda entre les 9:00 i les 19:00h, entre el 26 i el 29 d’octubre. Els dies, 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre, quan es preveu una major afluència de visitants, les portes obriran de 7:00 a 19:00h. El 2 de novembre, obrirà de manera ininterrompuda entre les 9:00 i les 19:00h.

Transport públic i aparcament
Reus Transport reforça el servei de bus al cementiri amb un servei especial de la línia 35 entre el 30 d’octubre i el 2 de novembre. El 30 i el 31 d’octubre hi haurà aquest servei entre les 9:00 i les 19:00 h; i el dia 2 de novembre l’horari serà fins les 15:00h, amb una freqüència de pas cada hora.

El dia de Tots Sants, el servei d’autobusos del cementiri serà gratuït per a tothom. S’iniciarà a les 8:55h i finalitzarà a les 19:00h, amb una freqüència de pas de 15 minuts. La línia té parades a la plaça de les Oques, el passeig Sunyer, el carrer Font de Rubinat, el passeig Prim, la plaça de la Pastoreta, La Salle, l’estació d’autobusos, el camí de Tarragona, la Riera d’Aragó, el camí de Valls, el carrer de Dom Bosco, carrer Ventura Gassol, els Jutjats i el Cementiri.

L’Ajuntament recorda la necessitat d’utilitzar el transport públic per agilitar al màxim l’accés al cementiri.

Per facilitar l’accés al cementiri, s’ha reordenat el trànsit de la zona: s’han arranjat els camins d’accés, s’han senyalitzat les zones d’aparcament, s’han habilitat places d’aparcament a la part posterior del cementiri i a les explanades laterals de la porta principal, i s’han habilitat places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

Dispositiu de la Guàrdia Urbana
El dispositiu de Guàrdia Urbana es centrarà en facilitar l’accés del transport públic, vetllar perquè les entrades i sortides de vehicles es facin de forma fluïda, controlar i ordenar l’aparcament de vehicles particulars a les zones habilitades, informar als ciutadans i donar seguretat a la zona i als seus accessos.

Per aquest dispositiu la Guàrdia Urbana ha previst 13 punts de regulació, als qual s’hi destinarà un total de 66 agents i comptarà amb la col·laboració dels Voluntaris de Protecció Civil.

La Guàrdia Urbana també vetllarà per que no es produeixi venda il·legal de flors a la ciutat i que es reforçarà la vigilància en punts estratègics com a l’entorn del cementiri. A petició del propi sector, el Mercat de Flors que se celebra al voltant del Mercat Centrales, es desenvoluparà enguany el 30 i el 31 d’octubre, durant tot el dia, i l’1 de novembre, fins al migdia, ja que són els dies amb més afluència de compradors a les parades.

Ofrena floral
El dia 1 de novembre, l’Ajuntament de Reus retrà homenatge a totes les persones que s’han enterrat al Cementiri General de Reus.

Servei de neteja
Es dóna continuïtat al servei de neteja de sepultures. Es tracta d’un servei que el pot sol·licitar tot titular d’un dret funerari. En el punt d’informació de l’oficina del cementiri també es podrà demanar informació i formalitzar-ne el servei. Les persones interessades podran escollir la freqüència que li sigui més interessant: una, dues, tres, quatre o dotze vegades l’any.

Altres serveis
La jornada de Tots Sants disposarà de la presència d’una unitat d’ambulància amb personal d’assistència per atendre a les persones que ho necessitin. D’altra banda, el cementiri disposa d’un vehicle elèctric i d’un cadira de rodes per facilitar la mobilitat.

Visites nocturnes
Dins els actes previstos per Tots Sants es podrà visitar el recinte antic del cementiri , seguint un itinerari dramatitzat que donarà una visió inèdita de la història de la ciutat. L’assistència és gratuïta i es faran els dies 29 i 30 d’octubre en sessions a les 19:30, 20:45 i les 22:00 cada dia.

Foto de la roda de premsa

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.