Notes de premsa
Prorrogada fins al 18 de gener l’exposició «La medicina a l’època romana», al Museu de Reus
L’exposició «La medicina a l’època romana», que es presenta al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) es podrà visitar fins al pròxim dissabte 18 de gener. La mostra recull onze apartats en què s’expliquen aspectes com els orígens de la medicina romana, els déus de la salut, el rol del metge en la societat romana, les malalties i epidèmies o les especialitats mèdiques més freqüents en aquella època.
L’exposició és una introducció a la manera d’entendre la medicina i el tractament de les malalties a l’època romana. Explica l’evolució en el temps, des dels orígens, molt lligats a remeis transmesos per tradició oral que es remunten al neolític, fins a una medicina més científica, molt influïda pel món grec, que té diferents escoles o tendències i que estarà a l’abast, principalment, de les classes benestants (no és fins al segle IV dC que es crea la figura del metge municipal).
En el muntatge també es pot conèixer quines eren les divinitats vinculades a la medicina, com s’exercia la professió, a quins espais visitaven els metges (clíniques i hospitals, sobretot militars), la praxi mèdica testimoniada pels autors clàssics, així com algunes especialitats mèdiques i l’instrumental de què es disposava, del qual es poden veure rèpliques.
L’exposició és una producció del Museu de Badalona i arriba a Reus gràcies a la col·laboració de l’Arqueoxarxa, la xarxa de museus i jaciments d’arqueologia de Catalunya. Des del Museu de Reus s’ha completat el muntatge amb un recull bibliogràfic sobre la medicina romana.
La mostra «Els jocs dels avis», fins a l’11 de gener
D’altra banda, l’exposició «Els jocs dels avis: les joguines del museu» es pot visitar al mateix Museu de Reus fins al dia 11 de gener. Aquesta exposició mostra la interessant col·lecció de joguines que conserva el museu.
La col·lecció de joguines del Museu de Reus ha crescut darrerament tant qualitativament com quantitativa, gràcies a les persones i famílies que de manera desinteressada han cedit o han donat les joguines amb què jugaven els seus avis, els seus pares o les seves pròpies de quan eren infants.
Entre les diferents tipologies de joguines s’hi poden veure la típica fireta que reprodueix el parament de la cuina, o reproduccions en miniatura d’un coixí de fer puntes, gàbies d’ocell, mobles... Particularment interessant és una col·lecció de cotxes de llauna amb el seu garatge dels anys 1920, o un teatre complert, de l’any 1929, amb tots els elements necessaris per representar les obres de teatre (decorats, personatges, entrades i dos llibrets), així com un projector de cinema infantil dels anys 1940. Entre els jocs de taula destaca un joc de naips complert de l’any 1800 i imprès a Reus.
L’exposició és completa amb un total de 37 fotografies del fons de l’Institut Municipal de Museus que van des de principis del segle XX fins als anys 1970, en les quals els protagonistes són els nens, les joguines i els jocs. L’exposició inclou també fragments de textos memorialístics d’Eduard Toda (1988), Pere Cavallé (1923), un d’ànonim de 1923 i de Xavier Amorós (1936-1939), on expliquen com, amb què i on jugaven.
L’horari de visita del Museu de Reus és de dimarts a dissabte, d’11:00 a 20:00 h. El museu està tancat els dies festius, els diumenges i els dilluns.