Notes de premsa

Un conte solidari, proposta pedagògica de l’Ajuntament i la URV per als alumnes de 6 a 12 anys

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 27/01/2014
Foto de la portada del conte solidari

La regidoria de Participació i Ciutadania presenta als directors dels centres educatius de Reus la unitat didàctica elaborada per la Universitat Rovira i Virgili a partir del conte solidari “Un món esberlat, un món apedaçat” aquest dilluns 27 de gener a les 18:00h al Centre Cívic Llevant (Plaça Horts dels Canonges, 1). L’acte, que comptarà amb la presència de la regidora de Participació i Ciutadania, Àngela Tello, i de la vicerectora de Docència i Espai Europeu d'Educació Superior de la Universitat Rovira i Virgili, Maria Marquès, també comptarà amb la intervenció de la periodista Rita Marzoa, presentadora del programa Solidaris de Catalunya Ràdio.

Aquesta unitat didàctica, adreçada a l’alumnat de primària, de 6 a 12 anys, forma part de les Activitats i recursos educatius (ARE), per al curs 2013-2014, que l’Ajuntament de Reus posa gratuïtament a l’abast dels centres educatius de la ciutat.

La unitat didàctica
La unitat didàctica i el material audiovisual que l’acompanya ha estat elaborat pels estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, Anna Sendra i Javier Tomás, supervisats pel professor dels Estudis de Comunicació de la URV, Antoni Pérez Portabella, i a partir d’un conte solidari escrit per Jordi Agràs i amb il·lustracions de Nuri Mariné.

La unitat didàctica, adreçada especialment a l’alumnat del Cicle Superior de Primària, permet desenvolupar continguts curriculars de les àrees de coneixement del medi, educació artística i de l’àmbit de llengües a partir de l’adaptació del conte Un món esberlat, un món apedaçat.

L’activitat està dissenyada per a ser feta en cinc sessions, tres de les quals d’una hora i les dues últimes, conjuntes, d’una hora i mitja. Així, es podrà fer en dues sessions combinades (una sessió curta de trenta minuts i una de llarga d’una hora) o bé en una tarda (dues sessions de quaranta cinc minuts) durant una setmana de classe regular o bé englobada en una Setmana de la solidaritat, si escau.

Objectius generals

  • Treballar els valors solidaris i de cooperació entre pobles i cultures
  • Treballar cooperativament per tal de complir amb un objectiu comú
  • Conèixer diferents cultures de tot el món 
  • Tenir una visió global del món, on tots hi cabem de la mateixa forma
  • Tenir consciència del problema de l’exclusió social

Continguts

  • Reutilització d’objectes per a expressar la idea d’un text.
  • Reconeixement de trets d’un país en concret.
  • Expressió del pensament amb arguments.
  • Comprensió de textos i audiovisuals com a representació de la realitat.
  • Treball del respecte i de l’esperit de grup.

Les cinc sessions

  1. Formació d’una pilota amb roba: com fer amb material reciclat (roba vella) una pilota.
  2. Estudi del país que ens toca: els alumnes, en parelles, trien un país i el treballen: trets identitaris i culturals, punts forts i punts febles, etc.
  3. Estudi del nostre veí: els alumnes, en parelles, trien un país que han treballat altres companys i proposen solucions per millorar el seu punt feble.
  4. Què fem amb el Pere?: l’alumnat treballa el tema de la inclusió i l’exclusió a partir del cas del Pere, un alumne que es comporta malament a una escola, i ha de triar si el bruixot, un personatge del conte, ha de marxar de la comunitat o quedar-se.
  5.  Final del conte: l’alumnat debat, en grups reduïts, que fer amb el bruixot i valora dos possibles finals per aquest personatge.

Material de la carpeta que es dona als directors

  • El conte.
  • La guia docent elaborada a partir del conte.
  • Un USB amb el conte, la guia docent i cinc vídeos per treballar cada sessió.
  • Una sèrie de 4 postals fetes a partir de les il·lustracions del conte, destinades als alumnes.
Foto de la portada del conte solidari
Fitxers relacionats:
Tipus de fitxer El conte 6923 KB

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.