Notes de premsa

Tres noves exposicions al Museu de Reus, dedicades a l’estiueig a Salou, cartells modernistes i la festa major

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 16/06/2014
Grup d'amics a la platja de Salou amb les casetes al darrera. Foto: Josep Ferré Andreu.

El Museu de Reus ofereix aquests dies tres noves exposicions, repartides entre l’espai del raval de Santa Anna i l’espai de la plaça de la Llibertat. A la plaça de la Llibertat es pot visitar fins al 27 de juny la mostra «La bèstia de la festa. El Bou de Reus, 2004-2014», mentre que al raval Santa Anna aquest dimecres, 18 de juny, a les 19:30 h, s’inauguren l’exposició d’imatges històriques del fons del CIMIR-Museu de Reus «El temps de la calor. L’estiueig a Salou» i la mostra de cartells modernistes de la col·lecció del Museu de la Garrotxa «Cigarrillos París, 1900-1901».

L’espai de la plaça de la Llibertat ofereix des del passat dia 10 i fins al 27 de juny l’exposició «La bèstia de la festa. El Bou de Reus, 2004-2014», que commemora el desè aniversari d’aquest element festiu. El Museu es pot visitar de dimarts a divendres, de 17:00 a 20:00 h i els dissabtes, d’11:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h. L’entrada és lliure i permet també visitar l’exposició «Ara toca festa», dedicada a les festes majors reusenques, on es poden veure els elements històrics de la festa (la mulassa, els gegants, els nanos obrats per Modest Gené, indumentària del Ball de Diables...), tot descobrint l’actualitat de la festa, que s’ha ampliat amb un àmbit sobre la pirotècnia festiva que inclou algunes peces de castells de foc (ninots articulats procedents de la Pirotècnia Espinós). També s’hi exhibeix la Cabra de Reus, emprada a les cercaviles de foc de la dècada de 1980. Aquest fou el primer animal festiu de Catalunya pensat específicament per als correfocs i, per tant, és molt representatiu de l’evolució de les festes populars en els darrers anys del segle XX. La peça és propietat del Ball de Diables de Reus, que l’ha cedida per l’exposició.

La mostra «La bèstia de la festa» es dedica als 10 anys del Bou de Reus. La mostra inclou la presència del Bou, sempre que no estigui participant a les festes al carrer, notícies sobre la figura del bou a la tradició popular, els costums festius dels reusencs relacionats amb la bèstia, el bou i arròs com a àpat de les festes i una projecció d’imatges que repassa la trajectòria de la colla.

L’estiueig a Salou
Aquest dimecres, 18 de juny, a les 19:30 h, s’inaugura al Museu de Reus del raval de Santa Anna, 59 l’exposició «El temps de la calor. L’estiueig a Salou», que aplega més de 30 imatges històriques del fons del Centre de la Imatge Mas Iglesias. Aquest recull inclou fotografies d’autors com Eduard Borràs, el fons Eugeni Biosca-Arxiu L’Abans, Manuel Cuadrada, Antoni Escolà, Josep Ferré, Josep Madico, Josep M. Magrané, Antoni Martra Nolla, Enric Pàmies Carreté, Estanislau Pedrola, Albert Prunera o Fèlix Ruiz García. Són instantànies que recorren diverses dècades des de finals del segle XIX fins entrat el segle XX en què es percep la realitat de Salou i la costa prèvia a l’explosió immobiliària i el desenvolupament turístic. El muntatge explica com durant el segle XIX la zona costanera esdevé un espai d’esbarjo per als reusencs, que comencen a trobar a Salou un indret per al repòs i el gaudi de la natura, en aquest cas del mar i la platja. Aquesta transformació social es reflecteix en l’aparició de les primeres casetes de bany o la construcció de «complexos» d’estiu com el balneari USSA (dècada de 1920), tots els fenomens que es veuen reflectits a l’exposició amb imatges de l’època.

Cartells modernistes
Aquest dimecres també s’inaugura a les 19:30 h al Museu del raval de Santa Anna l’exposició «Cigarrillos París, 1900-1901». Es tracta d’un recull de cartells modernistes pertanyents a la col·lecció del Museu de la Garrotxa, d’Olot, en què hi ha peces de Ramon Casas, Laureà Barrau, Manuel Mayol o Alphonse Mucha. Aquesta mostra és fruit de la col·laboració entre el museu reusenc i el d’Olot, a través de la Xarxa del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’origen de la col·lecció de cartells modernistes del Museu de la Garrotxa cal buscar-lo en el concurs convocat el 1900 a Buenos Aires per l’industrial olotí Manuel Malagrida i Fontanet (Olot, 1864-Barcelona, 1946), qui volia promocionar la imatge dels tabacs que manufacturava la seva companyia, «Cigarrillos París». La quantia dels premis i la promoció que representava aquest concurs va comportar la participació d’artistes de primer nivell de l’època. Els cartells presenten colors i formes suggerents, on la figura de la dona esdevé protagonista.

Promoció al sector turístic
Les tres exposicions que presenta el Museu de Reus aquesta setmana tenen gran interès per la ciutadania reusenca i també per als visitants de fora vila que aquestes setmanes vénen a conèixer la ciutat. En aquest sentit, des del Museu es porta a terme una campanya de difusió amb materials divulgatius als diferents punts d’informació turística de Reus i també a diverses oficines de turisme i establiments hotelers de la Costa Daurada. A més, els textos de les exposicions es presenten en català, castellà, anglès i rus.

Grup d'amics a la platja de Salou amb les casetes al darrera. Foto: Josep Ferré Andreu.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.