Notes de premsa

Constituïda la Taula de la pobresa energètica de Reus i Tarragona

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 27/06/2014

Aquest divendres 27 de juny ha tingut lloc la constitució de la Taula de la Pobresa Energètica a l’Ajuntament de Tarragona, amb la participació de diverses entitats de l’entramat social de la ciutat i del territori.

En temps especialment difícils per l’economia de moltes llars, el govern municipal ha endegat aquest òrgan que s’ha reunit avui per primera vegada. Es tracta d’un espai institucional de diagnosi, anàlisi, debat i recerca d'alternatives i solucions que garanteixin l’accés al consum energètic de les persones amb insuficiència de recursos econòmics.

A la Taula de la pobresa energètica hi prendran part les principals administracions públiques implicades ja sigui la local i l’autonòmica, representants d’entitats del tercer sector, centres universitaris i de recerca que treballin en la matèria i representants de les principals empreses subministradores d’electricitat, aigua i gas que operen a la ciutat. En altres municipis importants de Catalunya, com Terrassa i Girona han creat taules de pobresa similars.

«El govern de la nostra ciutat vol disposar d’una eina que coordini i dissenyi intervencions per protegir les famílies que no poden assumir les despeses bàsiques de la seva llar com l’aigua, l’electricitat i el gas», diu Javier Villamayor, tinent d’alcalde de Serveis a la Persona. «Cal unificar esforços i actuar amb la màxima eficàcia i eficiència davant d’aquest problema social de primer ordre, que sovint afecta a persones amb una situació vulnerable: gent gran, criatures, aturats etc», afegeix Javier Villamayor.

Pel que fa a l’agilitat i eficàcia de la Taula de la pobresa energètica, la seva naturalesa jurídica s’assimilarà a la d’una comissió eventual específica prevista a l’article 112 del ROM; amb representació de les diferents conselleries implicades, els diferents grups polítics municipals, els tècnics de les matèries afectades, així com representants de les entitats especialitzades en la matèria com poden ser altres administracions i entitats públiques, universitats i les empreses subministradores d’energia i aigua.

Els ajuntament de Tarragona i Reus impulsen la iniciativa
Formen part de la taula Javier Villamayor, tinent d’alcalde conseller de Serveis a la Persona, Jocs Mediterranis Tarragona 2017 i Ciutat Intel·ligent en qualitat de president de la Taula; Xavier Tarrés, tinent d’alcalde de Treball, Activació Econòmica i Habitatge com a vice-president 1er de la Taula; Carme Crespo, tinenta d’alcalde d’Ensenyament, Medi Ambient i Patrimoni com a Vice-presidenta. I Montserrat Vilella regidora en representació de la ciutat de Reus.

«Els Ajuntaments de Tarragona i Reus col·laboren estretament en l’ impuls i coordinació d’aquesta Taula, tal com vam acordar a la cimera bilateral celebrada fa poques setmanes. És important sumar esforços entre ambdues ciutats perquè cal lluitar contra la pobresa energètica i garantir el nivell de vida dels ciutadans», afirma Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de Reus.

A més, s’hi ha convidat representants de cadascun dels grups polítics municipals, de les entitats del tercer sector, representants del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, de l’Agència Catalana de Consum, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, de l’Institut Català d’Energia i l’Agència Catalana de l’Aigua; Representats de les principals companyies subministradores d’energia i d’aigua amb presència a la ciutat. Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili, Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya; experts en eficiència energètica de la Fundació Smart Mediterranean City; tècnics municipals de les principals àrees implicades (IMSST, OMAC, OMIC, SMHAUSA, etc.) i un funcionari o funcionària de la corporació municipal per a exercir les funcions de secretaria. Aquesta Taula tindrà connexió estreta amb la Taula del govern de la Generalitat.

Estratègies proposades
Les estratègies d’acció comencen amb la detecció dels col·lectius i persones vulnerables i la definició de sistemes de prevenció en matèria de pobresa energètica. «En aquest sentit és fonamental la identificació de les iniciatives que les institucions públiques, empreses i entitats del tercer sector per afrontar la pobresa energètica», afirma Javier Villamayor.

La centralització, divulgació de la informació i assessorament als usuaris/es sobre ajuts socials, tarifes, abonaments socials i qualsevol mesura existent, permet coordinar les accions entre les administracions públiques, tercer sector i empreses davant els diferents riscos relacionats amb la pobresa energètica.

Segons la regidora reusenca Montserrat Vilella, «caldrà definir accions formatives específiques adreçades als treballadors socials dels SSM i a les diverses entitats socials per tal que adquireixin els coneixements suficients de la facturació dels subministraments, i puguin fer recomanacions de millora de l’estalvi i l’eficiència a la llar».

La Taula definirà protocols d’actuació entre els serveis socials municipals i les principals empreses subministradores, en casos de risc d’exclusió. També la planificació i l’estudi d’accions per millorar els habitatges on viuen les persones en risc. Finalment, es faran noves actuacions integrals i coordinades per superar la fragmentació en matèria de bonificacions, ajuts socials, fraccionaments en el pagament de rebuts. «Sense descartar ajuts econòmics o beneficis per població en risc d’exclusió actualment en vigor», diu el tinent d’ alcalde i president de la Taula Energètica, Javier Villamayor.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.