Notes de premsa
El programa de gestió alimentària de Reus recull 350.000 quilos en dos anys i arriba a 890 famíles
La Comissió Europea ha declarat el 2014, Any Europeu de lluita contra el Malbaratament Alimentari. Un principi que inspira el programa de Gestió alimentària de Reus, liderat per l’Àrea de Benestar Social, a través del Pla Local Inclusió Social, amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, el Taller Baix Camp, la Diputació de Tarragona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya i el suport de moltes altres administracions, empreses i entitats. Aquest projecte ha rebut des del començament el suport econòmic de la Diputació de Tarragona. Un finançament que ha estat clau per a poder tirar endavant el programa.
En aquest marc, Reus fa balanç dels dos primers anys de funcionament del programa de recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics a la ciutat, que es va començar a implementar el 27 d’agost de 2012.
Des de llavors, en total, s’han recuperat, fins al 31 d’agost de 2014, 349.425 quilos d’aliments frescos, que s’han fet arribar aproximadament a 890 famílies de la ciutat, que representen unes 3.560 persones, a través de les 15 entitats distribuïdores.
Actualment, participen en aquets programa 13 establiments alimentaris. I, tot i que en el darrer any hi ha hagut una nova incorporació, el repte principal és aconseguir la implicació de més establiments, per tal que el número d’aliments frescos repartits augmenti.
El desenvolupament d’aquest projecte innovador, que s’emmarca en l’actual context de crisi econòmica, i el balanç positiu d’aquests dos anys de funcionament situa Reus com a ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària responsable. Més d’una desena d’ajuntaments, entitats i empreses de Catalunya i de fora s’han interessat per aquesta iniciativa.
Durant aquests dos anys de funcionament ha quedat demostrada la rendibilitat econòmica del programa. Tot i les despeses fixes del programa (personal, mitjans tècnics, instal·lacions, etc), la recuperació i gestió del producte fresc és fins a tres vegades més rendible que comprar els aliments per oferir-los a aquestes famílies.
Aportació de la Diputació de Tarragona
La Diputació de Tarragona finança aquest programa des de que va començar a funcionar l’any 2012. L’any passat, la Diputació va atorgar a l’Ajuntament de Reus directament 12.000 euros per aquest Programa i 12.500 euros més a través de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona també específicament per aquest Programa. I està previst que aquest any tornin a donar les mateixes quantitats. Aquest suport econòmic és molt important per al funcionament d’aquest projecte, pressupostat cada any en uns 60.000 euros.
Repartiment de carmanyoles des del Menjador Social
El setembre de 2013, la regidoria de Benestar Social va iniciar una segona línia del programa. La regidoria ha coordinat 2 empreses de càtering —Cuina i Gestió— i Boris 45, i Càritas per donar carmanyoles a les famílies que ho necessiten al menjador social subvencionat per l’Ajuntament i gestionat per Càritas, i al menjador social ubicat al barri Sant Josep Obrer.
El menjar que arriba d’aquest càtering complementa el menjar fresc, minves aptes per al consum, que donen dos supermercats i un restaurant de la ciutat, que cuina i prepara el menjador social. Les carmanyoles que es donen a les famílies que ho necessiten porten un menú de dos plats i postres, amb el menjar que prové tant del menjar fresc com del càtering.
A través d’aquest sistema, s’han repartit 11.640 àpats al menjador subvencionat per l’Ajuntament i 7.455 al menjador del barri Sant Josep Obrer, que sumen un total de 19.095 menús. I s’han beneficiat aproximadament unes 300 persones. Cada dia, de dilluns a divendres, s’estan repartint uns 100 menús.
A banda d’aquest programa, als dos menjadors socials que hi ha a la ciutat de Reus s’ofereix de forma tradicional menjar de manera presencial als propis menjadors. Per aquesta via, s’ofereixen anualment uns 20.000 àpats a unes 80 persones de dilluns a divendres i el cap de setmana, se’ls hi facilita una bossa amb menjar.
Línies de futur
L’Ajuntament està treballant per tal que al 2015 més empreses de càtering, supermercats, restaurants i menjadors escolars de la ciutat s’hi afegeixin a aquesta segona línia. Seguint les indicacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per tal d’augmentar la producció amb garantia de seguretat alimentària, l’Ajuntament de Reus ha facilitat obres de millora del menjador social, que inclouen la instal·lació de dues càmeres frigorífiques, entre altres mesures.
Tallers de cuina
La regidoria Benestar Social de l’Ajuntament ha organitzat 25 sessions de formació per als beneficiaris i els voluntaris del programa de Gestió alimentària de recuperació d’aliments frescos des del desembre de l’any 2012 fins ara. L’objectiu d’aquests tallers de cuina és que tant les persones que reben com les que donen els aliments sàpiguen com conservar-los, manipular-los i cuinar-los, per treure el màxim profit dels productes distribuïts per aquest programa.
L’organització dels tallers va a càrrec del Pla Local Inclusió Social, amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb l’objectiu general d’evitar el malbaratament alimentari.
«Quadern de consells i receptes de cuina per aprofitar el menjar»
Per tal de reforçar la formació que s’imparteix a través d’aquests tallers, el Pla Local d’Inclusió Social ha elaborat i editat un material que consisteix en el «Quadern de consells i receptes de cuina per aprofitar el menjar» i un mural quer recull part d’aquest material. La importància d’aquest material resideix en el fet que es presenta de manera molt visual i clara, per tal de fer-ho comprensible als destinataris.
Aquest quadern consisteix en 21 fitxes de consells per la bona conservació i manipulació dels aliments i 7 receptes de cuina, supervisats per Àngel Royo, tècnic de l’Equip Territorial de Salut Pública Baix Camp Priorat, i Mònica Chica, dietista i nutricionista.