Notes de premsa
Més de 330 activitats a la BCR el 2014
La Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus arriba a final de 2014 amb una mitjana diària de 820 persones usuàries, un promig que la situa com una de les biblioteques més concorregudes de la demarcació de Tarragona. L’equipament té un moviment mitjà aproximat de 3.000 documents diaris, incloent el préstec local, l’interbibliotecari, les devolucions, consultes i altres serveis d’atenció. Durant 2014 s’han realitzat un total de 336 activitats públiques a la BCR i hi ha hagut una mitjana de 500 préstecs diaris.
La mitjana diària d’usuaris d’Internet és de 67 persones. De les 336 activitats organitzades enguany, un terç s’han fet en cooperació amb altres entitats, com ara altres biblioteques, altres equipaments municipals o entitats privades de la ciutat. Tal i com recorda el regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, “aquestes xifres donen una idea del gran volum d’activitat al servei de la ciutadania que es realitza des de la BCR, i també de l’important treball en xarxa que es desenvolupa des d’aquest equipament en benefici de la cohesió social i la difusió del coneixement i la lectura”.
Les més de 330 activitats que s’han organitzat han fet possible que per la BCR hagin passat escriptors, artistes i altres dinamitzadors culturals, entre els quals s’ha pogut veure Miquel Calçada, Patrícia Gabancho, Carles Capdevila o Francesc Escribano, a més de tot el suport que es dóna als creadors i col·lectius locals.
La Biblioteca Central de Reus Xavier Amorós disposa d’un fons de 120.116 documents.
Foment de la lectura
Entre els principals àmbits de treball de la BCR hi ha els diferents programes de foment de la lectura adreçats a perfils de públic específics. Aquests programes són els següents:
Programació infantil “Un espai propi, un espai comú”.
Iniciat el curs 2012-2013. Comprèn diferents projectes, un total de 8, tots ells encaminats a tenir diferents experiències a l’entorn de la lectura, algunes més íntimes, d’altres més compartides per acompanyar els infants en el seu creixement com a persones, com a lectors i com a ciutadans. La mitjana mensual de participants als projectes de lectura infantil és de 950, amb 280 persones diàries de mitjana com a usuàries dels altres serveis bàsics (informàtica, préstec, lectura a sala...). Els vuit projectes en què es treballa són els següents:
- LECXIT – La lectura feta descoberta: Aquest programa originari de la Fundació Jaume Bofill es desenvolupa a tot Catalunya i pretén acompanyar els infants en la descoberta de la lectura en tots els seus formats a partir de l’acompanyament d’un adult que fa de mentor. Durant el curs 2013-2014 hi va haver 3 grups de 10 parelles cadascun i un grup de dos infants procedents de la Llar la Pastoreta que utilitzen la mateixa metodologia. Durant el curs 2014-1015 hi ha un total de 32 participants amb 30 mentors/setmana. Són sessions setmanals de lectura per grup, més algunes sessions especials de formació de mentors. En total, es preveuen 84 sessions LECXIT aquest curs.
- VEGA – La lectura feta llibertat: A partir de l’experiència de Vega Martín i Miguel Castro als tallers de creació plàstica de Bilbao amb infants on es dóna un gran marge a la llibertat i a la proximitat amb d’altres individus de totes les edats, la Sala Infantil de la BCR, de manera totalment novedosa, va traslladar aquesta metodologia a l’àmbit de la lectura. Una lectura gens guiada i en presència d’altres lectors, que pot tenir, o no, la necessitat de ser compartida. Sessions setmanals de 30 minuts. Total de participants de 32 persones per sessió i un balanç de 28 sessions durant el 2014.
- Clubs de lectura – La lectura feta conversa:
- Club de lectura del Formiguer (nadons). Sessions mensuals per a 10 famílies participants. Es van fer 5 sessions.
- Club de lectura blau (infants que s’inicien en la lectura). Sessions mensuals per a 8 participants. Se n’han fet 8 sessions.
- Club de lectura vermell (infants amb domini de la lectura). Sessions mensuals per a
10 participants. Se n’han fet 8 sessions. - Penya dels signes (nois i noies). Sessions mensuals per a 15 participants. Se n’han fet 8 sessions.
- Contes a Cau d’Orella - La lectura feta narració. Contes explicats de tu a tu per narradors i narradores voluntaris, en un ambient íntim i recollit. Hi ha hagut una mitjana de 40 participants per sessió i se n’han fet 28 sessions. Cada dimecres a la tarda durant el curs.
- Vistes didàctiques – La lectura feta aventura. Durant l’any 2014 s’han fet 51 visites didàctiques, amb una mitjana de 30 participants per sessió.
- Laboratori del llibre infantil – La lectura feta experiència. Una sessió al trimestre per a 10 famílies participants. S’han fet 3 sessions a la biblioteca i una sessió al districte cinquè.
- Lectures de proximitat – La lectura feta paisatge. Per Sant Jordi a les places es convida els autors infantils que han tret novetats durant l’any per explicar-les als grups escolars. 450 participants.
- Joc de lectura de l’estiu – La lectura feta lleure. Es presenta per la Festa Major de Sant Pere i es tanca per la Festa Major de la Mare de Déu de Misericòrdia. Participants 150 aproximadament. Tema d’enguany “Pessigolles”,emocions i sentiments
- Formació. Treball amb els mestres del Baix Camp a l’enton de la biblioteca escolar, dins l’oferta formativa del CRP Baix Camp, amb sessions ofertes als mentors del programa LECXIT i altres educadors interessats. Un dimarts al mes de novembre a maig. Participants: 12 mestres a les sessions ordinàries curs 13-14. 8 mestres a les sessions del curs 14-15. 70 assistents a les sessions extraordinàries.
Programació general
- Clubs de lectura. Durant el 2014 s’han consolidat els clubs més veterans (club de lectura general Ai B, club de lectura en anglès i club de lectura “Llegir teatre”) i se n’han iniciat dos de nous (club de lectura de poesia i club de lectura d’autors loclas). També s’ha realitzat la segona trobada de clubs de lectura locals i de la comarca. En el conjunt de clubs de lectura hi hagut 125 inscrits i s’han fet un total de 43 sessions dels clubs de lectura.
Altres cicles i activitats orientats al foment de la lectura amb nous públics han estat:
- Cicle “Canvi anual Canvi vital”. (setembre-octubre). 2 activitats.
- Big Draw. Festival internacional de dibuix per primera vegada a Reus amb Còdol educació, Facultat de Pedagogia i ciències de l’educació de la URV i A-Comference. (17 i 18 d’octubre). 11 tallers, 800 participants. Presència destacada d’il·lustradors locals
Foment de l’ús de les TIC
- Programa Parelles TiC a partir de març de 2014. Nova iniciativa en col·laboració amb el Casal de Joves i l’Institut Baix Camp. A partir de 2015 s’hi afegirà l’Escola Mare Molas. Hi han participat un total de 23 parelles.
- Codeclub. Des del mes d’octubre.Aquesta activitat s’adreça al públic infantil per introduir els nens i les nenes en el llenguatge de la programació. S’ha fet una prova pilot en diferents biblioteques de Catalunya i és fruit d’un acord entre Codeclub, el Servei de Biblioteques de la Generalitat, la UOC i la UAB. Els formadors són estudiants voluntaris d’aquestes universitats. Hi han participat 8 infants per sessió en un total de 12 sessions.
- Col·laboració amb l’Institut Pere Mata. Els seus usuaris fan formació a l’espai del Telecentre. El mes d’octubre s’ha ampliat la col·laboració d’un dia a dos dies a la setmana, amb els seus propis formadors. Hi participen 8 persones per grup.
Formació d’usuaris
- Visites didàctiques. A banda de les visites infantils tenim el programa per a estudiants de Batxillerat per ensenyar a fer un treball de recerca. Durant el 2014 s’han fet un total de 14 visites.
- Visites a mida. La biblioteca ofereix la possibilitat de fer visites per col·lectius o entitats que ho demanin i adaptades a les seves necessitats. Durant el 2014 s’han fet 2 visites.
Foment de la cultura local
Any Prim. Taller de lectura, amb la col·laboració de l’Antena del Coneixement del Campus extens de la URV, Hora del conte, guia i exposició bibliogràfica conjuntament amb l’Institut Municipal de Museus i la biblioteca del Centre de Lectura.
- Cicle de Sant Jordi. Els protagonistes en aquesta festa són els autors locals. A l’entorn de sant Jordi, la biblioteca els convoca en diferents moments per gèneres: poesia, literatura infantil, etc. I finalment els reuneix tots en la festa de presentació de les novetats el dilluns anterior a la Diada.
- 21 de març Dia internacional de la poesia. Acte organitzat pels germans Prats Sobrepere amb la participació de13 poetes locals.
- Tast d’autors locals. Exposició de les novetats amb la selecció d’alguns fragments per convidar la lectura. Presentació de novetats d’autors locals a càrrec de la “Companyia el Trole Tarragona-Reus y viceversa”. 80 llibres nous. Presentació a la plaça el mateix dia de Sant Jordi de les diferents novetats infantils amb els seus autors i il·lustradors.
- Edició de la Guia bibliogràfica “Lectures sobre 1714”. També per Sant Jordi es publica una nova guia bibliogràfica i se’n fa exposició d’una part al vestíbul de l’Ajuntament i a la mateixa biblioteca.
- Programa d’exposicions per entitats locals. Durant el 2014 hi ha hagut exposicions de les següents entitats: Centro Cultural el Cachirulo, Colla Sardanista Rosa de Reus, 25 anys de Mas Carandell, Jornada Amakuni, Còdol educació “Dibuixa’m Reus”, CNL Miquel Ventura.
- Exposició “Art, pedagogia i patrimoni”. Fruit del projecte educatiu “Dibuixa’m Reus” realitzat per Còdol Educació. Presentació de la Guia Reus de la mà dels infants, xerrada del periodista Carles Capdevila.
- Exposició “Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal. Amb diverses activitats paral·leles.
- Cicle “Un Nadal Amorós”. Programació d’activitats pel període de Nadal que té com a principal protagonista l’escriptor que dóna el seu nom a la biblioteca. Un dels seus poemes per felicitació, ruta literària de Puig i Ferrater, muntatge escènic a càrrec de “Compañía El Trole Tarragona-Reus y viceversa” i el convit a tots els lectors i col·laboradors.
Difusió del patrimoni bibliogràfic
- Exposicions bibliogràfiques del fons de l’hemeroteca històrica i/o de reserva: Any Prim
- Exposició d’exlibris, La Guerra de Successió.
- Participació a les Jornades Internacionals de Patrimoni amb una xerrada sobre l’edifici de l’Escorxador i sobre els fons bibliogràfics patrimonials.
- Presentació de la darrera incorporació al fons de reserva “Relación de los sagrados alborozos…” de 1735 amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal i Carrutxa.
Programes culturals d’abast nacional
- Commemoració del Tricentenari 1714-2014. Inauguració de l’Exposició de biblioteques de la Generalitat “1714 dibuixant el mite” amb presència del Comissari de l’exposició Miquel Calçada i la Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll. Escrivents. Instal·lació efímera
- “Biblioteques DO”. Programa del Servei de Biblioteques de la Generalitat en el qual diferents biblioteques col·laboren amb les diferents DO de vins del territori per la promoció de la lectura i la cultura del vi, els diversos mesos de l’any. Reus ho fa amb la DO Catalunya. Aquest any s’ha fet durant el mes de juliol i s’ha afegit dins la programació del Festival d’estiu organitzat per l’IMAC, amb sessions de poesia, música i vi. 4 sessions: 700 participants.
- 50 aniversari de la publicació “Els altres catalans”. Cicle organtizat conjuntament amb el CNL i Política Lingüística de la Generalitat, i amb la col·laboració d’altres entitats locals. Xerrada de Patrícia Gabancho, exposició “Qui som els catalans?” de la Fundació Jaume Bofill i “El català, llengua d’Europa” de Política Lingüística i trobada de Clubs de lectura del Baix Camp.
- “Any Vinyoli”. Producció del muntatge “Encara les paraules” amb la lectura de poemes del poeta a càrrec de DO Reus, amb música de jazz de Pau Terol trio i vi de la DO Catalunya. Ha itinerat per diversos municipis de Catalunya en el marc de la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals: la Seu d’Urgell, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Sabadell.
Novetats del 2014
- Creació de la nova pàgina web de la BCR (biblioteca.reus.cat) per Sant Jordi. Incorpora una eina per accedir al catàleg, fer les inscripcions a les activitats i la visualització de documents
- Represa de l’edició del butlletí InfoBCR d’activitats. Trimestral. 4 exemplars
- Aportació de continguts a diferents Jornades. Segones Jornades de biblioteca pública-biblioteca escolar de Tarragona i terceres Jornades de Laboratoris infantils i juvenils a la biblioteca Roca Umbert de Granollers
- Participació en diversos programes socials. Punt del Voluntariat de Reus, nou acord amb l’Institut Pere Mata per dos usuaris que fan voluntariat, col·laboració amb els Centres Oberts del Carme i de Mestral per activitats a la Sala infantil, col·laboració amb la Llar la Pastoreta, Plans d’Ocupació 3 persones.
- Antena del Coneixement del Campus extens de la URV. Té la seva seu a Reus dins el Centre de Lectura. Aquesta col·laboració ha permès fer una activitat cada trimestre durant l’any 2014.
Principals propostes per a 2015
- L’any 2015 ‘”Any de les biblioteques”. Per commemorar el centenari de la creació de les primeres biblioteques públiques de Catalunya durant la Mancomunitat, amb estructura de Xarxa d’abast Nacional. Hi haurà diverses actuacions provinents del Servei de Biblioteques de la Generalitat i també de creació pròpia
- Préstec digital. Plataforma conjunta del Servei de Biblioteques de la Generalitat i el Ministerio de Cultura
- Programa “Literatura 3D”. Iniciat amb “No hi havia res a dir” textos de Xavier Amorós, a càrrec de la Compañía El Trole, petites propostes escèniques a l’entorn de textos literaris (prosa, poesia, teatre) i en col·laboració amb diverses entitats locals
- Programa “Xips de literatura”. Petites experiències d’aprenentage literari (escriptura, declamació,...) De moment al gener hi ha programat un taller “Calaix de sastre” a l’entorn de l’escriptura de diaris personals i autobiogràfica.
- Viquipèdia. Les biblioteques estan agafant el paper d’aportar continguts a l’enciclopèdia virtual col·laborativa més visitada, la Viquipèdia, i ho fan amb la implicació de persones voluntàries. El dia 21 de gener hi haurà un taller per a formar persones que estiguin interessades a formar-ne part. La biblioteca aniria introduint continguts en relació a les activitats que faci.
- Cels Gomis. En el centenari de la mort d’aquest important folklorista reusenc, es farà un programa d’activitats conjuntament amb altres entitats durant tot l’any. La biblioteca li dedicarà el mes de febrer
- Reus ciutat de romanços. Conjuntament amb l’Arxiu Municipal, Bravíum i Carrutxa, hi dedicarà el mes de març i abril amb una exposició i diferents activitats.