Notes de premsa

Pacte per la incorporació del grup municipal ERC-MES-MDC-AVANCEM-AM al Govern de la ciutat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 25/02/2016
Foto de l'acte de signatura del pacte de govern

Carles Pellicer, alcalde de Reus; Montserrat Vilella, portaveu del grup municipal de Convergència i Unió; Noemí Llauradó, portaveu del grup municipal d’ERC-MES-MDC-AVANCEM-AM i Jordi Cervera, portaveu del grup municipal d’Ara Reus han signat aquest dijous 25 de febrer el pacte entre els tres grups municipals per ala incorporació del grup municipal d’ERC-MES-MDC-AVANCEM-AM al govern de la ciutat. El document signat té el redactat següent:

«Els resultats de les eleccions municipals del 24 de maig de 2015 van configurar un escenari polític en el qual la cultura del pacte esdevé més imprescindible que mai a la nostra ciutat. Això requereix, per part de les diferents formacions polítiques que van obtenir representació al consistori, un elevat sentit de la responsabilitat per tal de superar els interessos de cada partit, que faci possible la viabilitat d’un govern capaç de fer front als reptes i necessitats que la nostra ciutat té plantejats per als propers quatre anys.

La candidatura que va obtenir el major nombre de vots i, per tant, el major dipòsit de confiança ciutadana per a liderar aquesta situació, Convergència i Unió, va assolir l’Alcaldia tot assumint la responsabilitat de dialogar, proposar i assolir les complicitats que calguessin per a estabilitzar aquesta conjuntura i obrir a altres formacions l’entrada al govern municipal.

La diversitat sorgida de les eleccions del 24 de maig va traslladar un missatge clar de diàleg amb totes les forces polítiques, però també la voluntat d’assegurar una governabilitat que afronti amb garanties els reptes que Reus té plantejats. Per això es necessita un govern que, encara que no sigui majoritari, sigui suficient per abordar i donar les solucions que la ciutadania espera i exigeix, buscant la màxima coincidència programàtica entre els partits i vetllant per aconseguir un govern cohesionat i responsable.

És per això que en els darrers mesos s’han mantingut converses entre el grup municipal de CiU i el d’ERC-MES-MDC-Avancem, de les quals ha sorgit la receptivitat responsable necessària per fer viable l’objectiu de formar un govern municipal de base més àmplia i més transversal i que apliqui polítiques de transformació social.

En aquesta línia de formar un govern municipal de base més àmplia, en data 25 de gener es va signar un acord que incorporava els dos regidors d'Ara Reus a l'equip de govern.

El pacte de govern que avui subscrivim entre els grups municipals de Convergència i Unió, Ara Reus i Esquerra Republicana de Catalunya – Moviment d’Esquerres – Moviment Demòcrata Català i Avancem, es basa en un model compartit de ciutat que persegueix una millor qualitat de vida per a les persones. Creiem en una ciutat on cada persona i cada col·lectiu pugui aportar el millor de si mateix, en benefici de tots. Una ciutat on cadascú des de la seva edat, el seu gènere i les seves circumstàncies personals, laborals o econòmiques pugui gaudir de bona salut, pugui participar en la vida col·lectiva, pugui fer arribar la seva opinió, pugui tenir accés en condicions d’igualtat als serveis públics, pugui participar en les activitats culturals, pugui tenir tota la informació necessària per a la seva vida, pugui treballar pel seu futur laboral.

Els objectius d’aquest pacte de govern són:

  • Contribuir a una millor qualitat de vida de les reusenques i els reusencs, atenent la seva diversitat de situacions i incorporant les seves opinions i coneixements per enriquir les polítiques.
  • Reforçar l’acció del govern municipal.
  • Activar l’acció municipal en aquells àmbits que actualment presenten més urgència: l’atenció a la salut i el benestar de les persones, l’ocupació, el rellançament econòmic, el rellançament de la imatge de la ciutat.
  • Situar de manera inequívoca la transparència, el diàleg i la participació com a mètode de treball en cadascuna de les accions de govern.

Els principis que l’hauran de regir són:

  • L’atenció a la salut, a la cultura, a l’ensenyament i a tots els aspectes que contribueixen al benestar individual i col·lectiu de les persones.
  • El diàleg institucional i ciutadà en totes i cadascuna de les polítiques. La participació activa dels reusencs i reusenques en els debats sobre l’evolució de la ciutat, més enllà de la simple recollida d’opinions i suggeriments.
  • El posicionament sobiranista decidit per part de la ciutat de Reus, que des del municipalisme doni suport actiu a cadascun dels passos que el país segueixi dins del procés d’independència que estem vivint actualment.

Els compromisos que els grups municipals signants del pacte es comprometen a executar són aquests:

  • Un pla d’acció de mandat, per tal de visibilitzar, compartir i donar coherència a les accions de govern, garantir-ne el desenvolupament i permetre’n el retiment de comptes.
  • Un pla urgent d’acció contra la pobresa, elaborat en diàleg amb els agents públics i privats, per tal de garantir que tots els reusencs i les reusenques comptin amb autonomia personal i econòmica, amb una especial incidència en la pobresa extrema, i en els nens i les dones com a sectors especialment vulnerables. El pla haurà de contemplar solucions concretes en l’àmbit de la nutrició, el proveïment d’energia i l’habitatge, i enllaçar amb el treball a mig termini per combatre l’atur i la manca d’accessibilitat a l’habitatge.
  • Un Pla de Salut de la Ciutat, que treballi transversalment en totes les polítiques per millorar la salut dels reusencs, que impulsi el sistema sanitari municipal (format per l’Hospital Universitari de Sant Joan, serveis d’atenció primària, sociosanitaris i socials) i que aprofiti les potencialitats del seu personal i la seva estructura per garantir i millorar el seu funcionament i combatre qualsevol intent de desvirtuar la seva funció.
  • Un protocol de publicació i control de l’execució de les decisions preses per cadascun dels òrgans municipals, per tal de contribuir a la transparència de la gestió.
  • Un pla d’acció cultural que compti amb els diferents col·lectius, entitats, persones i institucions, per tal de potenciar la seva funció com a motor de Reus i de cadascuna de les persones que hi vivim. 
  • Una estratègia de treball a llarg termini envers els diferents sectors econòmics de la ciutat, per tal que les inversions planificades es desenvolupin amb coherència.
  • Un pla d’infraestructures a mitjà i llarg termini.
  • L’activació de les polítiques d’ocupació, intensificant l’orientació personalitzada i facilitant l’encaix entre l’oferta formativa professionalitzadora i les necessitats de les empreses, posant l’accent en els sectors econòmics que generen més ocupació.
  • La intensificació del diàleg amb la Universitat Rovira i Virgili per tal de desenvolupar de manera col·laborativa el potencial de la ciutat en l’àmbit universitari.
  • Una política proactiva en el marc del Camp de Tarragona d’acord amb una visió clara del paper que ha d’exercir Reus dins del marc metropolità, en diàleg amb tots els agents que hi estan relacionats, per tal d’executar les accions que han de garantir el desenvolupament de Reus en el conjunt de tots els seus municipis.

Els grups municipals signants d’aquest pacte es comprometen a adoptar aquesta dinàmica de funcionament:

  • Treballar de manera coordinada i conjunta, fent efectiu el colideratge de l’estratègia municipal d’un govern plural, mitjançant un òrgan polític de direcció estratègica. Aquest òrgan, en el qual participaran regidors dels tres grups, marcarà les línies bàsiques de funcionament de la corporació local: Pla d’Acció Municipal, Pla d'Inversions, Pressupostos, Ordenances Fiscals.
  • Treballar de manera coordinada i conjunta per tal d’assistir l’alcalde en l’exercici de les seves atribucions, a través de la Junta de Govern Local, de la qual seran membres tots els seus regidors i regidores.
  • El pacte de govern entre els grups municipals signants es concretarà en una estructura organitzativa que permetrà a cadascun dels grups fer les màximes aportacions possibles a l’acció de govern. Aquesta estructura organitzativa es detalla a l’Annex d’aquest document.
  • Els grups municipals signants es comprometen a visualitzar de manera clara i inequívoca la fórmula de govern de coalició, no només a la pròpia estructura interna de l’Ajuntament, sinó també en la política comunicativa municipal.
  • Els grups municipals es comprometen a la lleialtat mútua en l'exercici del govern, votant conjuntament previ acord entre les parts i en interès de la ciutat, amb respecte als seus propis programes electorals.
  • El grups municipals signants estaran informats i formaran part de les negociacions que es puguin encetar en el futur amb altres grups municipals per modificar la composició del govern municipal.
  • Es constitueix una Comissió de Seguiment d’aquest pacte de govern, que estarà formada per representants de cadascun dels grups municipals signants. Les seves funcions són:
  • Vetllar pel bon funcionament del pacte de govern i, d’acord amb l’esperit d’aquest document, treballar per acostar i harmonitzar les posicions divergents si se’n produeixen, per tal que es mantingui el treball col·laboratiu a favor de la ciutat.
  • Arribar a impedir l’execució d’alguna iniciativa política en cas que sigui causa de divergència irresoluble i afecti de manera fonamental els compromisos d’aquest acord.
  • Arribar a determinar el trencament del present pacte de govern si s’arribés a una situació insostenible d’incompliment dels compromisos reflectits en aquest document.

ANNEX

Estructura organitzativa
Els grups municipals signants es comprometen a dotar el govern de l’estructura que tot seguit es detalla, per tal de fer possible l’assoliment dels objectius i compromisos del pacte.

  • En relació a la Regidoria delegada de l’Àrea de Salut, exercirà per delegació de l’Alcaldia les següents atribucions:
  • L’estudi, definició i proposta d’estratègies, plans, projectes i directrius en matèria de sanitat i salut pública, prevenció en matèria de salut i gestió del risc per a la salut.
  • L’atenció, diàleg i relació amb els ciutadans, col·lectius, entitats, associacions, empreses, organitzacions i institucions en relació a les mateixes matèries.
  • La presa de totes les decisions, tant en matèria d’estratègies, plans, projectes i directrius d’actuació, com sobre totes aquelles atribucions derivades de legislació sectorial relatives als temes esmentats en el paràgraf a) que siguin competència delegable de l’Alcalde, llevat de les que es deleguin en la Junta de Govern Local.
  • L’impuls, supervisió i canalització d’iniciatives referides en matèria de sanitat i salut pública, prevenció en matèria de salut i gestió del risc per a la salut.
  • La formulació dels criteris necessaris a la direcció executiva municipal per a l’exercici de les seves funcions.
  • La inspecció i supervisió superiors dels serveis, organismes autònoms, empreses municipals i altres entitats amb incidència en les matèries esmentades en el paràgraf a)
  • Es crea la Regidoria delegada de Participació, Ciutadania i Transparència, la qual exercirà per delegació de l’Alcaldia les següents atribucions:
  • L’estudi, definició i proposta d’estratègies, plans, projectes i directrius en matèria de participació ciutadana, centres cívics, col·lectius específics, solidaritat i cooperació, polítiques per a les dones, gent gran, joventut, Oficina Jove, Pla Local de Joventut i Casal de Joves, relacions cíviques, coordinació i impuls de la transparència, bon govern, publicació dels acords, dades obertes, accés a la informació i seguiment de polítiques públiques.
  • L’atenció, diàleg i relació amb els ciutadans, col·lectius, entitats, associacions, empreses, organitzacions i institucions en relació a les mateixes matèries.
  • La presa de totes les decisions, tant en matèria d’estratègies, plans, projectes i directrius d’actuació, com sobre totes aquelles atribucions derivades de legislació sectorial relatives als temes esmentats en el paràgraf a) que siguin competència delegable de l’Alcalde, llevat de les que es deleguin en la Junta de Govern Local.
  • L’impuls, supervisió i canalització d’iniciatives referides a participació ciutadana, centres cívics, Casal de les Dones, joventut, Oficina Jove, Pla Local de Joventut i Casal de Joves relacions cíviques, transparència, publicació dels acords, dades obertes, accés a la informació i seguiment de polítiques públiques. 
  • La formulació dels criteris necessaris a la direcció executiva municipal per a l’exercici de les seves funcions.
  • La inspecció i supervisió superiors dels serveis, organismes autònoms, empreses municipals i altres entitats amb incidència en les matèries esmentades en el paràgraf a)
  • Es nomena regidora delegada de l’Àrea de Salut la senyora Noemí Llauradó Sans.
  • Es nomena regidora delegada de l’Àrea de Participació, Ciutadania i Transparència la senyora Montserrat Flores Juanpere. 
  • La portaveu del Grup Municipal d’ERC – MES – MDC – Avancem, Noemí Llauradó Sans, ocuparà la Segona Tinença d’Alcaldia.
  • La regidora delegada de l’Àrea de Salut serà proposada per exercir la presidència i la conselleria delegada del Grup Salut i de tots els organismes relacionats, així com la representació política de l’Ajuntament en les institucions i organismes sanitaris en els quals estigui representada la ciutat (Consell de Salut del Catsalut, ACM, FCMP, Consorci de Salut i Social de Catalunya, etc).
  • La regidora delegada de l’Àrea de Participació, Ciutadania i Transparència serà nomenada presidenta de la Comissió per a la Transparència.
  • S’estableix un règim de dedicació exclusiva per a les regidores Noemí Llauradó Sans i Montserrat Flores Juanpere.
  • A proposta del Grup Municipal d’ERC – MES – MDC – Avancem es podrà nomenar una persona com a càrrec de confiança, per poder donar el suport necessari a la gestió d’aquestes àrees.»
Foto de l'acte de signatura del pacte de govern

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.