Notes de premsa

L’Ajuntament es dota d’un Codi ètic i de conducta dels càrrecs públics i el personal eventual i directius

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 4/03/2016

L’Ajuntament de Reus s’ha dotat per primera vegada d’un Codi ètic i de conducta dels càrrecs públics i el personal eventual i directius de la corporació. El ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest divendres 4 de març el document, que ha estat treballat entre els grups municipals en el marc de la Comissió de Transparència.

El Codi ètic té per objecte establir les normes ètiques i de conducta que han d’observar els membres de la corporació —l’alcalde i els regidors— i el personal de confiança i el personal directiu de l’Ajuntament de Reus. Codi no s’aplica al personal funcionari i laboral al servei, que es regirà per la legislació aplicable als empleats públics.

Les normes ètiques i de conducta recollides en el codi van dirigides a fomentar la integritat ètica i l’actuació eficient dels càrrecs públics de l’Ajuntament. Les normes persegueixen, igualment, l’objectiu d’incrementar la qualitat en la prestació de serveis públics que preservi i reforci la confiança de la ciutadania en les seves pròpies institucions.

El document estableix unes normes ètiques i de conducta mínimes que hauran de respectar els càrrecs públics. En cas d’acreditar-se l’incompliment d’aquestes normes ètiques i de conducta, la Comissió Informativa de Transparència podrà proposar a l’òrgan competent, en funció de la gravetat o conseqüències d’impacte institucional de les accions realitzades, l’adopció d’alguna de les següents mesures:

  • Trasllat a l’òrgan competent, segons prevegi la legislació aplicable, perquè es procedeixi, si escau, a la incoació d’expedient administratiu sancionador.
  • Recomanació de cessament de la persona o persones implicades en una acció o omissió que comporti algun incompliment o afectació als valors, principis o estàndards de conducta establerts.
  • Trasllat al Ministeri Fiscal, en el cas que l’acció o omissió derivat de l’incompliment d’aquestes normes pogués ser constitutiu d’un delicte o falta.

Els valors i principis que han de preservar els càrrecs públics són els següents:

  • Valors: Integritat, excel·lència, política i gestió, lideratge i innovació
  • Principis: Imparcialitat i objectivitat, responsabilitat per la gestió, transparència i govern obert, honestedat i desinterès subjectiu, respecte i exemplaritat

Finalment, el codi ètic relaciona totes aquelles conductes i comportaments relatius a cadascun dels valors i principis que han de respectar els càrrecs públics.

El document aporta com a annex la declaració d’adhesió al codi, que haurà de ser individual, i amb la que es genera el compromís de compliment dels principis i obligacions del codi. Amb l’adhesió, els càrrecs públics assumiran el compromís de presentar la dimissió en el cas d’incórrer en algun dels supòsits previstos en què l’incompliment de les conductes establertes suposi el cessament.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.