Notes de premsa

La diada de Sant Jordi omple la ciutat d'activitats a l'entorn del llibre i la cultura

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 22/04/2016

La ciutat de Reus viu aquest dissabte, 23 d'abril, un bon nombre d'activitats a l'entorn de la diada del llibre, que tindran com a escenari principal la plaça del Mercadal. L'Ajuntament de Reus organitza diferents actes vinculats a aquesta celebració, entre els quals la recepció als autors locals al Palau Municipal (13:00 h), la descoberta d'un autoretrat de l'artista Ramon Ferran (12:30 h) i una conferència sobre el "Llibre de la Cadena" (18:00 h).

La plaça del Mercadal serà un any més l'epicentre de la festa de Sant Jordi a la ciutat de Reus. A més de les parades de llibres, roses i entitats, al Mercadal s'hi podrà trobar la parada de l'Ajuntament, on durant el dia passaran diferents autors locals per signar i donar a conèixer les seves publicacions.

El «Llibre de la Cadena», un dels documents legals més antics pertanyents al municipi de Reus, s’exposarà des d'aquest dissabte al vestíbul d’Alcaldia de l’Ajuntament de Reus amb motiu de Sant Jordi. El volum es podrà veure durant tota la setmana següent, fins al 29 d’abril. El mateix dia de Sant Jordi, a les 12:30 h, es descobrirà a la galeria de Fills Il·lustres del Palau Municipal un autoretrat de l’artista Ramon Ferran Pagès, desaparegut recentment.

També el 23 d’abril, a partir de les 18:00 h, el medievalista i antic arxiver municipal, el doctor Ezequiel Gort, oferirà una conferència a la sala de premsa del Palau Municipal sobre el «Llibre de la Cadena».

Biblioteques Municipals i Sant Jordi
L’Ajuntament de Reus, a través de les Biblioteques Municipals, promou un bon nombre d’activitats en els dies previs i durant la diada de Sant Jordi. El dia 23, a la parada de l’Ajuntament de la plaça del Mercadal, els autors locals signen durant tot el dia els seus llibres. A les 10:00 h des de la parada de l’Ajuntament es portarà a terme una gimcana dedicada a Eduard Toda i Güell, del qual es commemora el 75è aniversari de la mort. A partir de les 12:00 h, es realitzaran sessions familiars de contes amb la col·laboració dels autors locals.

El vestíbul del Palau Municipal presenta una petita mostra de bibliografia relacionada amb el món industrial procedent dels fons de la Biblioteca Central i de la Biblioteca Pere Anguera. De fet, enguany la Guia de Lectura editada per la BCR recull tot el fons bibliogràfic dedicat a aquesta qüestió que es pot trobar a les Biblioteques Municipals, una guia titulada “Indústria a Reus al segle XIX”.

A la Biblioteca Central de Reus, de 10:00 a 13:00 h es portarà a terme aquest dissabte una Marató de Donació de Sang. Durant aquests dies des de les Biblioteques Municipals es col·labora amb el programa «Reus Llegeix», amb un bon nombre d’activitats de foment de la lectura a diferents equipaments i espais de la ciutat. Aquest dissabte el Palau Municipal també és escenari de la recepció als autors d’obres d’interès local a partir de les 13:00 h.

Gent gran
L'alcalde felicitarà personalment la diada de Sant Jordi a una persona gran, en representació del conjunt de la gent gran de la ciutat. L'alcalde, la regidora de Benestar, Montserrat Vilella, i la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, acompanyats per la responsable de l'Associació d'Amics de la Gent Gran, visitaran aquest dissabte (11:30 h) la senyora Mercè Ferré per lliurar-li una rosa i un llibre. Aquesta acció s'emmarca en la campanya de l'Associació d'Amics de la Gent Gran "Per Sant Jordi, cap persona gran sense rosa", en la qual els voluntaris i voluntàries porten les roses i els llibres a casa dels avis i àvies el dia de Sant Jordi.

De fet, des de l'Ajuntament de Reus s'organitzen diferents activitats als casals de la gent gran per portar Sant Jordi a les persones de més edat. Aquest any es realitzaran els actes següents adreçats a les persones de la tercera edat de la ciutat:

  • Dilluns 25 d'abril, 11h. Centre Cívic Ponent
  • Dimecres 27 d'abril, 17h. Casal Mas Abelló
  • Dimecres 27 d'abril, 19h. Casal Sant Bernat Calbó
  • Dijous 28 d'abril, 17h. Centre Cívic Mestral
  • Dijous 28 d'abril, 18.30h. Centre Cívic Migjorn

Tant durant els dies previs com posteriors també s'han organitzat a la ciutat múltiples activitats, un bon nombre de les quals promogudes des de les Biblioteques Municipals i altres serveis municipals com la xarxa de Centres Cívics. El programa complet d'activitats es pot consultar a través de http://agenda.festesreus.cat/. La programació d'aquest divendres, del dia de Sant Jordi i d'aquest dilluns dia 25 és la següent:

DIVENDRES 22 D’ABRIL

  • Durant tot el dia, al punt d’intercanvi de llibres del Centre Cívic del Carme, intercanvi de llibres.
  • De dos quarts de 9 del matí a dos quarts de 12 del migdia, al punt d’intercanvi de llibres del Centre Cívic Mestral, paradeta de llibres, a càrrec de l’Associació de Dones Blanca Almendro.
  • De dos quarts de 3 de la tarda a tres quarts de 4 de la tarda, al Centre Cívic Mestral, Conta Contes Solidaris, a càrrec de Roser Bonet, amb els alumnes de l’Escola Especial de Reus.
  • De dos quarts de 6 de la tarda a tres quarts de 8 del vespre, al punt d’intercanvi de llibres del Centre Cívic del Carme, intercanvi de llibres.
  • A dos quarts de 6 de la tarda, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura, taller de poesia visual al voltant de la figura de Miguel de Cervantes, amb motiu dels quatre-cents anys de la seva mort. A càrrec d’Agustina Sobrino, artista plàstica. Organitza: Centro Cultural Castellano-Manchego de Reus.
  • A les 6 de la tarda, a la Sala d’Actes del Centre de Lectura, projecció d’Enric IV (primera part), dins el cicle de projeccions de The Hollow Crown (La corona buida), una sèrie britànica de la BBC sobre la tetralogia històrica de William Shakespeare. Amb motiu dels quatre-cents anys de la mort del cèlebre escriptor.
  • A les 8 del vespre, a la Sala d’Actes del Centre de Lectura, projecció d’Enric IV (segona part).

DISSABTE 23 D’ABRIL, DIADA DE SANT JORDI
PATRÓ DE CATALUNYA
Gimcana Eduard Toda
Eduard Toda i Güell (Reus, 9 de gener de 1855 - Poblet, 26 d'abril de 1941). Cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg, bibliòfil i restaurador de Poblet, l’il·lustre reusenc Eduard Toda i Güell, amb motiu del 75è aniversari de la seva mort. A partir de les 10 del matí, des de la parada de l’Ajuntament, a la Plaça del Mercadal, participa a la gimcana d’Eduard Toda i Güell. Recull el targetó i omple’l mitjançant les diferents pistes amagades a les parades col·laboradores. Descobreix el text que s’amaga i participa en el sorteig d’entrades per als Teatres Fortuny i Bartrina.

Campanya #llibrecomanacio.
Per Sant Jordi recomana un llibre via Instagram amb l’etiqueta #llibRecomanacio. Entre tots els participants se sortejarà un lot de llibres, gentilesa de la llibreria Gaudí. Penja una fotografia on es vegi la portada del teu llibre preferit o aquell que et vols comprar o recomanar aquest Sant Jordi i penja-la a Instagram. Entra al web joventut.reus.cat/llibrecomanacio i trobaràs tota la informació.

  •  A la parada de l’Ajuntament podreu passar a recollir l’últim punt de llibre col·leccionable del Ball de Prims, i a consultar les darreres publicacions dels autors locals. També hi trobareu el punt de llibre que edita la Biblioteca Xavier Amorós de Reus amb les darreres obres publicades i la Guia de lectura.
  • La Guia de lectura, que s’edita cada any per Sant Jordi, recull enguany tot el fons bibliogràfic sota el títol Indústria al Reus del segle XIX, que es pot trobar a la Biblioteca Xavier Amorós i Pere Anguera.
  • Coincidint amb els seixanta anys de la mort de Ramon Violant i Simorra, Carrutxa recordarà amb una microexposició al seu local i un plafó a la seva parada, l’Etnografia de Reus i la seva comarca, obra cabdal per al coneixement de la cultura, materials i els costums la societat preindustrial al Camp, el Priorat i la Conca de Barberà, editada entre 1955 i 1959 per l’Associació d’Estudis Reusencs. A la mateixa parada també podreu veure i conèixer el drac convidat d’enguany.
  • De les 10 del matí a la 1 del migdia, a la parada de l’Ajuntament de la plaça del Mercadal, signatura de llibres a càrrec dels autors locals.
  • De les 10 del matí a la 1 del migdia, a la Biblioteca Xavier Amorós, Marató de Donació de Sang.
  • De les 10 del matí a les 8 del vespre, al vestíbul del Centre de Lectura, lectura continuada de Don Quijote de la Mancha (1605). Organitza: Centro Cultural Castellano-Manchego de Reus.
  • A les 12 del migdia, a la plaça del Mercadal, Ballem les paraules. Una proposta amb poemes i dansa a càrrec de les escoles de dansa: Artis-Fraga, Centre de Lectura i Núria Díez. Organitza: Coordinadora de Dansa de Reus.
  • A les 12 del migdia, a la plaça del Mercadal, sessions familiars de contes amb els autors locals.
  • A les 12 del migdia, al vestíbul del Centre de Lectura, presentació de la restauració del bust de Cervantes, obra de l’escultor reusenc Joan Roig i Soler. Organitza: Centro Cultural Castellano-Manchego de Reus.
  • A partir de les 12 del migdia, al castell del Cambrer, contacontes multicultural. Organitza: Òmnium i ANC Reus.
  • A dos quarts d’1 del migdia, a la galeria de fills Il·lustres del Palau Municipal, descoberta del quadre de Ramon Ferran Pagès.
  • A la 1 del migdia, a Alcaldia de l’Ajuntament, recepció de l’alcalde de Reus als autors locals.
  • A dos quarts de 6 de la tarda, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura, taller de poesia visual al voltant de la figura de Miguel de Cervantes, amb motiu dels quatre-cents anys de la seva mort. A càrrec de Agustina Sobrino, artista plàstica.
  • De les 6 de la tarda a les 8 del vespre, a la parada de l’Ajuntament de la plaça del Mercadal, signatura de llibres a càrrec dels autors locals.
  • A les 6 de la tarda, a la plaça d’Evarist Fàbregas, titelles amb En Bunyolet i la princesa. Adaptació de la llegenda de Sant Jordi a càrrec de la companyia d’animació infantil Santi Ortiz.
  • A un quart de 7 de la tarda, a la plaça del Mercadal, audicióballada de sardanes, a càrrec de la Cobla Pare Manyanet.
  • A tres quarts de 8 del vespre, pels carrers del nucli antic, cercavila del Drac, el Drac petit i la Víbria, amb l’acompanyament musical de la Cobla Antiga del Camp.
  • A un quart de 9 del vespre, al centre de la plaça del Mercadal, exhibició castellera, a càrrec de la Colla Castellera Xiquets de Reus.
  • A continuació, a la plaça del Mercadal, encesa del Drac, el Drac petit i la Víbria.

DIUMENGE 24 D’ABRIL

A les 6 de la tarda, al Teatre Bartrina, representació de l’obra L’endrapasomnis, de la companyia Teatre al detall amb La Tresca i la Verdesca, guanyadora del Premi de la Crítica 2014 al millor espectacle familiar i finalista al premi Enderrock al millor disc de música infantil i familiar. Ens presenten una història onírica i màgica que ens parla de la por, del valor terapèutic dels contes i de com busquem solucions ben lluny quan la resposta pot ser dins de nosaltres mateixos. Preu: 6 €.

DILLUNS 25 D’ABRIL

  • Durant tot el dia, al punt d’intercanvi de llibres del Centre Cívic Ponent, intercanvi de llibres.
  • De les 10 del matí fins a les 12 del migdia, a la Sala d’Actes del Centre de Lectura, XII Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura En Veu Alta. Organitzat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat i Enciclopèdia Catalana, amb la col·laboració de la Biblioteca del Centre de Lectura.
  • De les 10 del matí fins dos quarts d’1 del migdia, al Centre Cívic Ponent, intercanvi de llibres infantils, amb la participació de les escoles General Prim, Misericòrdia i Mare Molas; lectura de poemes, amb la participació del Casal de la Gent Gran, i escenificació de contes per part d’alumnes de l’Escola Mare Molas.
  • A dos quarts de 7 de la tarda, a la Sala Annexa de la Biblioteca Xavier Amorós, Club de lectura “llegir el teatre”, amb la lectura de Don Joan, de Molière.
  • A les 7 de la tarda, al Palau Bofarull, acte inaugural de l’Any Eduard Toda. Conferència “Toda agafa la maleta: el context internacional i social on es va moure el viatger reusenc”, a càrrec del periodista Enric Calpena, director del programa “En Guàrdia”, de Catalunya Ràdio.
  • A dos quarts de 8 del vespre, a la Sala d’Actes del Centre de Lectura, projecció d’Enric V, dins el cicle de projeccions de The Hollow Crown (La corona buida), una sèrie britànica de la BBC sobre la tetralogia històrica de William Shakespeare. Amb motiu dels quatre-cents anys de la mort del cèlebre escriptor.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.