Notes de premsa
Entrada lliure aquest dissabte al Museu del raval de Santa Anna amb motiu de les festes del barri
El Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) ofereix l'entrada lliure durant la jornada de dissabte 30 de juliol amb motiu de la celebració aquesta setmana de les festes del barri de Santa Anna. Aquesta promoció inclou la visita a les diverses sales obertes al públic, en les quals hi ha l'exposició “Eduard Toda i Güell (1855-1941). De Reus al món” i la col·lecció d'arqueologia que va aplegar el prehistoriador i impulsor del museu Salvador Vilaseca i Anguera.
L'horari del Museu de Reus és de dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 20:00 h i els espais de la planta baixa estan dedicats fins al 7 de gener de 2017 a la mostra temporal que ressegueix la vida i la trajectòria d'Eduard Toda, del qual enguany la ciutat de Reus commemora el 75è aniversari de la mort. El mateix dissabte dia 30 a les 18:30 h es portarà a terme una visita comentada a l'exposició oberta al públic.
El muntatge temporal que es pot veure al Museu presenta una mostra en homenatge al cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg, bibliòfil i restaurador de Poblet, al qual la ciutat de Reus –en col·laboració amb institucions i entitats de la demarcació com ara la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura– dedica un seguit d’actes i d’esdeveniments durant tot aquest any, agrupats en el marc de l’Any Toda.
Cartes i objectes originals
La mostra, comissariada per l’historiador del Museu de Reus Jaume Massó Carballido, presenta cartes originals d’Eduard Toda que pertanyen a moments clau de la seva trajectòria personal i pública. Entre aquestes missivies n’hi ha d’inèdites, com les adreçades a l’escriptor tarragoní Josep Pin i Soler (1842-1927). Entre els documents més rellevants s’exposaran dos dels volumns de la documentació generada arran de l’acord de pau entre Espanya i els Estats Units d’Amèrica després de la Guerra de Cuba (1898), procés de negociacions en què va participar Eduard Toda com a diplomàtic. Entre les obres d’art que es poden veure a l’exposició hi ha un retrat de Toda original del pintor modernista Ramon Casas i datat cap al 1930, cedit pels descendents d’Eduard Toda. També s’exposa un retrat inèdit de Toda realitzat pel pintor anarquista italià Felice Vezzani, pintat el 1915, que habitualment és penjat a Escornalbou i que ha estat donat al Museu pel senyor Joaquim Masdéu Guitert, de la Selva del Camp.
Cinc àmbits
L’exposició “Eduard Toda i Güell (1855-1941). De Reus al món” es distribueix en cinc àmbits que ressegueixen la vida i l’obra d’aquest fill il·lustre reusenc, qui va viure a un bon nombre de països (alguns considerats molt exòtics a la seva època) i va conèixer cultures ben diverses.