Notes de premsa
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Reus va atendre 256 dones el 2015
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Reus (SIAD) va atendre un total de 256 dones l'any 2015, amb un total de 808 atencions realitzades distribuïdes entre serveis d'assessorament psicològic, asessorament jurídic i d'altres serveis. El SIAD és el servei d'informació, assessorament, primera atenció i acompanyament en relació a l'exercici dels drets de les dones que es pot trobar al Casal de les Dones.
El SIAD és un servei de l'Ajuntament de Reus que funciona des de 2011 en coordinació, cooperació i col·laboració amb l'Institut Català de les Dones de la Generalitat. Els objectius són:
- Oferir i difondre informació a les dones sobre els seus drets i l’exercici d’aquests drets.
- Proporcionar a les dones orientació i assessorament sobre temes que puguin ser del seu interès.
- Facilitar atenció i assessorament jurídic i psicològic especialitzat a les dones que ho sol·licitin.
- Treballar amb la comunitat i en el teixit associatiu femení en la realització d’accions que visualitzin les aportacions de les dones, tot facilitant el seu apoderament i propiciant i visualitzant les seves aportacions per així millorar la seva capacitat d’incidència pública.
- Dinamitzar i impulsar la coordinació i la col·laboració amb els grups i organitzacions de dones, i oferir-los recursos que facilitin la realització de les seves activitats.
- Assessorar, orientar i realitzar una primera atenció a dones en situacions de violència masclista. També amb els serveis socials i altres recursos, públics o privats, que poden donar sortida a les diverses situacions que plantegin les usuàries (laborals, familiars, econòmiques, etc.).
- Actuar com a observatori de la realitat de les dones del territori i proporcionar les informacions necessàries per col·laborar en la definició de les línies prioritàries d’intervenció en els plans o programes locals de polítiques de dones.
- Realitzar activitats de sensibilització social.
Es tracta d'un servei amb un funcionament transversal que posa en comú recursos de diferents departaments de l'Ajuntament de Reus. Hi participen una coordinadora, una treballadora social, una auxiliar tècnica, una psicòloga i una assessora jurídica. Les regidories implicades directament en el funcionament d'aquest servei són la Regidoria de Benestar Social i la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència.
Les atencions realitzades i el nombre de dones ateses es distribueixen de la següent manera segons l'àmbit de consulta:
- Nombre de dones ateses: 256
- Nombre d'atencions realitzades: 808
- Nombre de dones ateses pel servei d'assessorament psicològic: 94
- Nombre d'atencions realitzades pel servei d'assessorament psicològic: 220
- Nombre de dones ateses pel servei d'assessorament jurídic: 103
- Nombre d'atencions realitzades pel servei d'assessorament jurídic: 176
- Nombre de dones usuàries en situació de violència: 99
El SIAD desenvolupa la seva activitat en dos grans eixos d'intervenció: l'eix referent a les dones i els seus fills i filles que pateixen algun tipus de violència i, en paral·lel, envers l'empoderament de les dones i la sensibilització social.
Víctimes de violència
Pel que fa a l'eix vinculat al possible patiment de violència, el SIAD fa seguiment d'aquells casos que arriben derivats de l'Oficina d'Atenció a la Víctima (depenent de la Guàrdia Urbana). En aquest sentit, s'ofereix atenció individualitzada, atenció grupal (amb tallers d'autoestima i el Grup d'Ajuda Mútua) i atenció comunitària (amb xerrades de sensibilització).
Empoderament i sensibilització
Quant al segon eix d'intervenció els objectius específics són reconèixer les aportacions femenines a la societat mitjançant la visualització social; promoure un espai de trobada, intercanvi, reflexió i treball per a dones amb la finalitat de treballar el respecte mutu i les relacions entre iguals; promoure activitats i formacions per les dones, tot col·laborant amb les entitats i associacions; promoure un espai d'informació i assessorament en matèria d'igualtat entre homes i dones i, finalment, promoure estratègies de prevenció i sensibilització en tots els àmbits, tant institucionals com socials, per caminar cap a la tolerància zero envers les violències contra les dones, així com l'assumpció de tots els paràmetres de la cultura de la pau.
Entre les activitats realitzades el 2015 hi ha les següents:
- Entrenament psicològic: afrontar nous reptes amb confiança.
- Autonomia de les emocions.
- Taller de defensa personal femenina.
- "Coaching" creatiu
- Risoteràpia
- Programa de coeducació
- Taller "La repercussió de les xarxes socials en la violència masclista"