Notes de premsa
Projecte “L'aventura de Reus” per sensibilitzar els infants sobre el paper històric de la dona a través del patrimoni fabril de la ciutat
La Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través del Casal de les Dones, ha iniciat aquesta setmana amb alumnat de primària el projecte “L'Aventura de Reus”, que inclou tallers de sensibilització sobre coeducació i sobre el paper de la dona a la història de Reus a través de la seva presència en l'activitat fabril de la ciutat. Durant aquest curs 2016-2017 els alumnes de 5è de primària de les escoles del centre de la ciutat participaran en aquest projecte pioner que vol mostrar el patrimoni industrial i fabril de Reus a través de dinàmiques sobre coeducació.
Tal i com recorda la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, el projecte “té un caràcter molt innovador tant pel contingut com per la dinàmica i busca conscienciar els més petits sobre la petjada que les dones han deixat al llarg de la història de la ciutat de Reus”. El projecte educatiu anomenat “L’Aventura de Reus” es centra a valorar el patrimoni material fabril com a eina didàctica, una nova tendència a l’alça a moltes ciutats europees que reivindica el paper històric dels barris perifèrics d’aquelles ciutats.
El centre d’actuació dels tallers és l’antic rentador municipal del barri del Carme, un espai museïtzat per l'ocasió per on a través de diferents dinàmiques participatives, els més petits descobreixen el món de les persones que van viure fa més de 100 anys i que dia a dia havien de combinar el treball de la fàbrica i les tasques domèstiques al rentador.
La dinàmica
Els alumnes trobaran uns rentadors totalment canviats i ambientats en el segle passat. De seguida que entrin al rentador formaran part d’un escenari ben especial preparat amb cura gràcies a una investigació històrica prèvia que farà que els nens tinguin un contacte de primera mà amb aquella realitat passada. A partir d’aquest moment els alumnes descobriran a través d’experiències i sensacions aquell Reus desconegut i aprendran el valor social i cultural d’aquells espais singulars que encara es conserven a la ciutat.
L’experiència té una durada d’una hora aproximadament i és dirigida per un educador vestit d'època per l’ocasió que ajuda a dinamitzar la visita. Aquest programa es realitza amb la col·laboració del col·lectiu Ans Educació, el qual ha participat en el disseny de la proposta i porta a terme la dinamització dels tallers. Durant aquest curs està previst que hi passin uns 300 alumnes de 5è de primària de Reus.