Notes de premsa
El programa de Garantia Juvenil ha beneficiat 777 joves i n'ha atès més de 1.700 des de setembre de 2014
El programa de Garantia Juvenil, que es vehicula des del Casal de Joves de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència a través d'una persona amb funcions de tècnica impulsora, ha atès des del passat mes de setembre de 2014 un total de 1.728 joves amb consultes referents a aquest programa, 777 dels quals han pogut esser-ne beneficiaris.
Els altres 951 joves són persones que es troben en algun dels següents casos: o bé s’han incorporat al mercat laboral (i es donen de baixa temporal al programa), o bé s’han reincorporat al sistema educatiu, o bé s’han donat de baixa voluntària al programa, o bé han estat rebutjats per no complir alguns dels requisits.
El Programa de Garantia Juvenil, en funcionament des de finals de l’any 2014 i que té previst estar operatiu fins l’any 2020, és una iniciativa de la Unió Europea de lluita contra l’atur juvenil. El programa s'adreça a joves d'entre 16 i 30 anys (ambdós inclosos) i pretén facilitar una oportunitat de feina, pràctiques i/o formació totalment subvencionada. Per poder gaudir d’aquest ventall de possibilitats, el o la jove no ha d’estar ni estudiant ni treballant en el moment de la inscripció al programa, a més de tenir DNI o NIE en vigor.
Novetats
A principis de l’any 2017 s’han produït canvis importants en els requisits d’inscripció, que sens dubte afavoreixen el jovent que hi vulgui accedir: els joves que hagin estat treballant o estudiant i vulguin inscriure’s a Garantia Juvenil tan sols han d’esperar un dia per a poder-ho fer després de finalitzar una feina o els estudis (des de 2014 fins a desembre de 2016 el termini d’espera era de 30 dies).
Dins l’oferta formativa de la Garantia Juvenil hi ha cursos i programes destinats a joves amb característiques i motivacions de tot tipus. A la ciutat de Reus s’ofereixen cursos que van des de l’àmbit de l'hostaleria, l'administració o les noves tecnologies fins a programes com el Singular Talent, que pretén descobrir el talent dels joves amb titulació universitària i/o CFGS, oferint-los un postgrau totalment subvencionat i possibilitat d’inserció laboral a més d’un seguiment i orientació acurat i intensiu.
El Programa Integrals, que ofereix orientació i assessorament als joves per afavorir la inserció laboral a més de formació, està pendent de publicació, tot i que es preveu la posada en marxa aquest mes de març.
Entre l’oferta formativa consolidada al nostre territori també hi ha el programa Joves per l’Ocupació, amb tres línies de formació (a escollir-ne una): ajudant de cuina, operari de la indústria agroalimentària i operari de fabricació mecànica.
D'altra banda, existeixen els programes destinats a joves amb discapacitat (mínim 33%), que tenen com a objectiu la inserció laboral en una empresa ordinària (sempre que sigui possible), i que inclouen una fase formativa per augmentar els coneixements dels joves i en conseqüència, les possibilitats de trobar feina.
No obstant, si el/la jove prefereix centrar-se en la recerca de feina i no en la formació, també trobaran una àmplia oferta adaptada als seus coneixements i interessos: des de l’Espai de Recerca de Feina (per aquells joves amb coneixements informàtics) fins als Dispositius d’Inserció Laboral (per aquells joves amb coneixements mínims d’informàtica), operatiu durant tot l’any.
Qualsevol persona jove de Reus que no estigui treballant ni estudiant i tingui entre 16 i 30 anys pot dirigir-se a l’Oficina Jove del Baix Camp al Casal de Joves la Palma per tal de demanar cita prèvia amb la impulsora (977 010 268- [email protected] o bé al C/ Castellvell, 24), que a més de fer la inscripció al programa ofereix assessorament i informació sobre l’oferta completa del programa i el seu funcionament.