Notes de premsa
VIII Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, del 22 al 25 de març al Teatre Fortuny de Reus
La Fundació Teatre Fortuny ha presentat aquest dimecres la vuitena edició del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, que es realitzarà al Teatre Fortuny de Reus del 22 al 25 de març. Es tracta d'un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament dels que s'organitzen a l'estat espanyol i un dels que aporta més projecció als guanyadors i finalistes. A més dels premis econòmics, són molt valorats pels participants les beques de formació com la de la Royal Academy of Dance de Londres, la del Reial Ballet Danès, la del Campus Internacional Valencia Danza-Vermuts Miró i la beca per al curs intensiu Endanza Valencia. Tal i com ha recordat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, es tracta d'una edició especial atès que enguany Reus és la Capital de la Cultura Catalana.
Els tres primers premis consisteixen en dotacions econòmiques de 5.000 euros (concedit per la Generalitat de Catalunya), 2.000 euros (atorgat per la Diputació de Tarragona) i 1.000 euros (atorgat per l'Ajuntament de Reus. A més, el palmarès inclou un premi beca d'estudis atorgant per la delegació a Espanya de la Royal Academy of Dance de Londres; una beca d'estudis del Reial Ballet Danès; un premi del públic dotat amb 600 euros atorgat per l'Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona; una beca curs d'Endanza València 2015 i una beca pel VI Campus Internacional de Dansa de València-Vermuts Miró. El president de la Fundació Teatre Fortuny, Santiago Vila, ha anunciat que des d'aquesta edició també s'ha instituït un premi honorífic a la trajectòria vinculada a la dansa, que portarà el nom de Roseta Mauri.
Una trentena d'inscrits
Per la seva part, la directora artística del Premi ha detallat el funcionament del concurs, al qual ja s'han inscrit fins avui un total de 30 ballarines i ballarins procedents de Catalunya, la resta de l'estat espanyol, Portugal i Ucraïna (les inscripcions continuen obertes). D'aquests inscrits 24 són noies i 6 són nois d'entre 16 i 20 anys. La representant de la Royal Academy of Dance de Londres ha explicat que la beca de la seva institució s'adaptarà en aquesta edició a les necessitats i característiques del ballarí o ballarina que l'obtingui.
Una altra novetat d'aquesta edició és la projecció, el dia 17 de març (19:00 h) al Centre de Lectura de Reus (cr. Major, 15) del documental “La Danza”, dirigit per Frederick Wiseman, sobre el Ballet de l'Òpera de París. Es tracta d'una activitat divulgativa que permet veure les interioritats, el dia a dia i els mètodes de treball i interpretació que se segueixen en aquesta companyia francesa.
També com a acte paral·lel la periodista cultural Carlota Moragas impartirà diferents conferències als alumnes de l'Institut Gabriel Ferrater de Reus i Jaume I de Salou explicant la dinàmica del concurs i sobre l'evolució de la dansa clàssica cap a estils contemporanis.
Tres dies de concurs
El dimecres 22 de març serà el dia de la preliminar: es reben els concursants i s'assagen les variacions amb roba d'assaig a l'escenari, sense presència del jurat i a porta tancada. Dijous 23 al matí es portarà a terme, a porta tancada, la fase eliminatòria i a partir de les 16:00 h es designaran els concursants que passen a la semifinal. Durant la tarda, a partir de les 18:00 h en sessions obertes al públic i gratuïtes, es realitzarà la semifinal i a les 21:15 h és previst que el jurat anunciï els noms dels finalistes. Divendres 24 de març a partir de les 17:30 h i en sessió oberta al públic i gratuïta, es faran la classe de clàssic amb els finalistes, l'actuació dels finalistes, la votació popular i la deliberació del jurat, que proclamarà els noms dels guanyadors en les diferents categories a les 21:30 h aproximadament.
Gala final
La gala final de dissabte 25 de març, a les 21:00 h, serà oberta al públic prèvia adquisició d'entrada i inclourà l'actuació de destacats ballarins espanyols que actualment treballen a importants companyies de dansa internacionals, els quals compartiran escenari amb els tres guanyadors del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri 2017. A la gala final s'hi podran veure el duo Lucía Lacarra i Marlon Dino (estrelles convidades del Ballet de Dortmund i de la Russell Maliphant Company), Mai Kono i Javier Amo (ballarina solista i ballarí principal del Ballet Estatal de Baviera, Anjara Ballesteros, Álvaro Prieto i Alexis Oliveira (ballarins solistes de Les Ballets de Monte-Carlo) i Esteban Berlanga (ballarí principal de la Compañía Nacional de Danza).
El jurat de l'edició 2017 del Premi Internacional Roseta Mauri és integrat per José Carlos Martínez, president del jurat; Henning Albrechtsen, professor de dansa clàssica al Real Ballet Danès; Allison Brown, coreògrafa, professora i performer canadenca establerta a Frankfurt, Alemanya i Karine Seneca, actualment directora de la seva pròpia escola a Cannes (França) i professora col·laboradora i assistent de coreografia al Staatsoper Hannover.
El professorat d'aquesta edició del Premi també inclou figures de gran prestigi i trajectòria en el món de la dansa, com són Arantxa Argüelles, la mateixa Allison Brown i el pianista Lluís Carmona.