Notes de premsa
L’Ajuntament explica a les entitats les noves bases dels ajuts al foment de la participació
La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència va convocar, el dimecres 22 de març, a les entitats de la ciutat a una reunió informativa per explicar les novetats de les bases que han de regir la propera convocatòria de subvencions per associacions que tinguin previst presentar projectes de participació ciutadana a Reus. Les bases van ser aprovades pel ple de l’Ajuntament el passat 16 de març. Aquestes subvencions inclouen la major part de les competències de la regidoria, excepte aquelles àrees que compten amb bases pròpies (Joventut i Solidaritat), que es treballen a banda.
Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, que va presidir la reunió, afirma que “les bases s’han elaborat amb l’objectiu principal d’estructurar, concretar i fixar els criteris d’atorgament, uns criteris tècnics i qualitatius en els àmbits que es defineixen. Tot això ha d’anar en benefici de les entitats que hi opten i de la gestió municipal d’aquesta partida”.
Les bases defineixen dues línies de subvenció, sempre dins de les competències de la regidoria:
- Projectes de participació ciutadana.
- El sosteniment de les entitats exclusivament destinades a la participació, que segons la llei són les associacions de veïns.
Dins la primera línia s’agrupen les sublínies següents:
- Projectes que afavoreixen la participació activa de col·lectius.
- Festes de barri.
- Projectes que afavoreixen les aportacions de les persones grans al conjunt de la ciutadania.
- Projectes per a la sensibilització envers la igualtat de gènere.
- Projectes que potenciïn visibilitzar la diversitat sexual i treballin per fer efectius els drets de les persones que pertanyen al col·lectiu LGTBI.
Les noves bases contemplen tres tipus de criteris per a la valiració de les propostes: generals, específics i de valor afegit. Cada projecte obtindrà una puntuació final que serà la suma de la puntuació que obtingui en els tres criteris.
- Criteris generals: Incidència de l’activitat en el teixit social de la ciutat; Nombre de persones a qui s’adreça en relació amb el territori on es fa; Coherència del projecte, continuïtat, singularitat…
- Criteris específics: Permeten avaluar cadascuna de les línies i àmbits que se subvencionen.
- Criteris que aporten valor afegit: Es tindran en compte els projectes que incorporin valors positius per a la societat, que en si mateixos afavoreixin la sostenibilitat, les activitats intergeneracionals, la salut, el civisme, etc…
Amb aquest escalat i detall, es vol contribuir a la claredat, organització, previsió i transparència del procés d’atorgament d’aquestes subvencions.
En aquest sentit, les entitats podran conèixer amb més exactitud els criteris que regiran les subvencions. Així mateix, s’inclouen les noves obligacions que la llei de transparència preveu per a les entitats que obtinguin les subvencions.