Notes de premsa

L'Ajuntament es fa càrrec dels serveis d'atenció a la infància en situació de risc social

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 8/06/2017

El Ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest dijous, 8 de juny la delegació de la competència del servei d’Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, així com del Servei d’Integració en Famílies Extenses, fins ara gestionada pel Departament de Treball, Afers Socials i Família de l’Administració de la Generalitat. A partir de l'1 de setembre i per un període de cinc anys, la regidoria de Benestar Social es farà càrrec d’aquests serveis d'atenció a la infància en situació de risc social. El traspàs ha de garantir una major eficiència de la gestió dels recursos públics, s’evitaran duplicitats i es millorarà l’atenció als infants i adolescents i a les seves famílies.

Aquests serveis són competència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Una competència que havia estat delegada al Consell Comarcal del Baix Camp i que ara es delega a l'Ajuntament de Reus.

L'Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Camp ja van signar el mes de juny del 2013 un conveni de cessió d'un espai a l'antic hospital Sant Joan per a la ubicació de l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA). Aquesta col·laboració ha permès una millor coordinació i col·laboració del servei d'EAIA amb els serveis socials de l'Ajuntament de Reus, que s'ubiquen també a l'hospital vell. Aquesta proximitat ha permès millorar la determinació de les situacions de risc i/o desemparament en què es veuen limitats o perjudicats infants i joves de la ciutat per qualsevol circumstància personal, social o familiar, en tots els àmbits del seu benestar social.

Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència en Alt Risc
L'EAIA és l'Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència en Alt Risc Social, un equip interdisciplinari de professionals dedicats a l'atenció d'infants i adolescents en situacions d'alt risc social.

Les funcions i objectius d'aquest servei són:

  • Oferir suport i assessorament dels serveis i equipaments destinats a la infància i l'adolescència en alt risc social.
  • Canalitzar i atendre els casos que, per la complexitat, gravetat o altres circumstàncies concurrents, no puguin ser atesos pels Serveis Socials d'Atenció Primària. Es dóna prioritat a aquells per als quals es proposi un acolliment alternatiu a la pròpia família o una intervenció judicial. 
  • Garantir que cada cas canalitzat disposi d'una avaluació i d'un programa d'intervenció i supervisar l'execució d'aquest programa, i valorar-ne els resultats aconseguits. 
  • Fer el seguiment dels menors sota mesura protectora i de les seves famílies i elaborar un pla d'intervenció que permeti valorar les seves possibilitats de millorar. 
  • Vetllar per la prevenció i detectar situacions de risc social d'infants i adolescents a cada sector territorial, coordinadament amb els altres serveis i institucions existents.

L'equip està format per 3 psicòlegs, 2 pedagogs, 3 treballadors socials i 1 educador social

Servei d'Integració en Família Extensa
El SIFE es basa en el projecte “La meva família m'acull”, que pretén promoure i millorar l'acolliment en família extensa i donar-li suport. La Direcció General d'Infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya es decideix crear aquest servei de forma pilot a Reus al Consell Comarcal del Baix Camp i a Lleida l'estiu del 2012.

És un servei que contempla les tasques derivades de la valoració i formació de la família extensa que vol acollir i la integració del menor. L'objectiu és donar resposta a situacions i necessitats dels menors tutelats per la Generalitat de Catalunya que requereixen una atenció alternativa a la seva família d’origen.

Les seves funcions són l’’estudi, la valoració, la preparació de les famílies extenses candidates a acollir un menor; l’acoblament del menor en la família extensa; el seguiment posterior del menor d’acord amb les directrius de l’EAIA; i la formació de les famílies extenses acollidores.

L'equip professional està format per 1 psicòleg/lòga i 1 treballador/a social.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.