Notes de premsa
30 anys del Centre Cívic Mestral , el primer de la xarxa municipal
L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, junt amb els usuaris del Centre Cívic Mestral i els veïns del barri Gaudí, ha celebrat aquest dilluns, 10 de juliol el 30è aniversari de l’equipament, el primer de la xarxa municipal de centres cívics. La festa ha volgut reivindicar la trajectòria del Centre Cívic Mestral i els llaços de continuïtat amb el nou edifici, que va fer s’obrís a la ciutat i es donés a conèixer; i alhora, posar en valor la qualitat d’aquesta xarxa d’espais municipals en quan a infraestructures, serveis i proximitat. El parlament institucional ha anat a càrrec de la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, davant d'una àmplia representació dels grups municipals, i de nombrós públic.
El Centre Cívic Mestral va ser el primer centre cívic de la xarxa municipal, estrenat el 1987 als blocs Bofill del Barri Gaudí. El juliol del 2010 l’equipament es va ampliar amb la remodelació d’un edifici annex. Això va permetre ubicar l’entrada principal a l’avinguda de Barcelona per fer-lo més accessible. El 10 de juliol del 2012 s’hi van celebrar els 25 anys de la creació del la xarxa de centres cívics de Reus. El centre cívic dóna serveis a unes 18.000 persones aproximadament censades al districte III. Amb una superfície total de 1500 m2 entre ambdós edificis de 3 plantes cadascun s’hi poden trobar: espais d’informació, despatxos d’atenció als ciutadans, despatxos per a les entitats, sala de lectura, auditori amb capacitat per a 80 persones, sala de reunions, sala d'exposicions, zona d’ordinadors d’accés lliure, zona wi-fi, sala d’ordinadors, aules de formació, aula taller, aula d’exercicis corporals, sala polivalent, casal municipal de jubilats.
La Xarxa de Centres Cívics de Reus, amb sis equipaments i amb una trajectòria de 30 anys, és avui un referent per molts ciutadans que participen diàriament ja sigui com a membres d’entitats, usuaris dels diferents serveis que s’ofereixen, assistents als cursos i tallers o com a punt de referència de la ciutat. El fet que la coordinació de la xarxa depengui de la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, reflecteix la voluntat de l’Ajuntament de potenciar els centres cívics com a equipaments de proximitat.
La Xarxa de centres cívics es planteja nous reptes amb un model adequat a les necessitats i les demandes de la ciutadania: consolidar-se com a equipaments de proximitat, punt de trobada, acollida i referència al territori, que dinamitzen el teixit social, i que fomenten la vida associativa i la participació ciutadana”.
Els nous reptes que es planteja la xarxa es fixen com a nous objectius específics el fet de facilitar i promoure l’accés i l’expressió cultural; fomentar la vida associativa i la participació ciutadana; generar processos d’interacció social i d’identificació col·lectiva; i, finalment, articular barri i ciutat: en la dimensió cultural, participativa i de relacions socials.