Notes de premsa
Resultats de l’enquesta ciutadana per impulsar el Pla de Salut Pública de Reus
La Regidoria de Salut ha presentat aquest dimecres els resultats de l’enquesta ciutadana realitzada a més de 400 persones entre els dies 29 de març i 10 d’abril d’enguany per conèixer els hàbits i la percepció de la ciutadania en referència a la salut. Tal i com ha recordat la regidora de Salut, Noemí Llauradó, aquesta consulta d’ampli abast a la ciutadania de Reus en l’àmbit de la salut és una de les eines bàsiques de treball del procés de redacció del Pla Local de Salut Pública, que es deriva del Pacte de Salut de la Ciutat de Reus aprovat el passat 15 de febrer, el qual recull el compromís d’identificar d’accions de millora factibles i objectivables.
L’enquesta ha abordat diferents blocs temàtics, entre els quals destaquen la diagnosi dels membres de la llar, l’estat de salut i qualitat de vida percebut, els hàbits i estils de vida, els hàbits mèdics i els hàbits de prevenció de la salut.
La mostra de l’enquesta ha estat de 410 persones residents a la ciutat seleccionades aleatòriament a partir de les quotes de sexe i edat. El treball de camp es va realitzar entre els dies 29 de març i 10 d’abril de 2017. Amb un nivell de confiança del 95%, el marge d’error mostral màxim per a dades globals és d’unt +/- 4,9%.
Resultats
Els resultats obtinguts permeten observar l’evolució en el temps dels paràmetres analitzats en relació a l’enquesta que ja es va realitzar a l’any 2010. Alhora, també facilita elements de comparació amb l’última edició de l’Enquesta de Salut de Catalunya, que es va fer el 2015.
La regidora Noemí Llauradó ha explicat que “els resultats de l’enquesta s’emmarquen en el procés de Diagnòstic de Salut municipal, que facilitarà la feina d’avaluació de les actuacions realitzades i permetrà la construcció de nous programes i actuacions que constituiran el futur Pla de Salut”. La regidora recorda que l’objectiu del Pla de Salut de la Ciutat de Reus és generar un instrument de planificació i ordenació d’actuacions en l’àmbit de la salut a Reus, preferentment dins de les competències municipals, d’acord amb les necessitats de la població.
Els resultats que es presenten, doncs, formen part de la fase de diagnosi, on es recull informació rellevant que pugui indicar quin és l’estat de salut de la ciutadania de Reus. Aquesta fase de diagnosi té diferents etapes:
- Enquesta de percepció de salut (consulta ja realitzada)
- Recopilació dels principals indicadors de mortalitat i morbiditat (en fase de desenvolupament)
- Elaborar de manera participada una priorització dels problemes detectats anteriorment
Amb l’enquesta que es presenta s’ha volgut conèixer aspectes com ara els següents: quina és la percepció que té la ciutadania de la seva salut, així com la presència de trastorns crònics i d’altres limitacions o discapacitats. També permet conèixer els hàbits i els estils de vida relacionats amb la salut, la realització d’activitat física, el consum de tabac, alcohol i altres substàncies psicoactives, així com l’ús de medicaments. També ha permès realitzar una comparativa amb els resultats obtinguts a l’enquesta de 2009.
Entre els resultats més destacables hi ha els següents:
Activitat física
El 59% dels consultats té una activitat diària que no requereix un esforç físic però va a peu freqüentment. En relació a 2009, es redueix l’hàbit de caminar (de 8o a 76 minuts diaris). Per altra banda, tot i que la mitjana de dies a la setmana que es fa esport es manté estable, han augmentat els consultats que fan esport tots els dies.
Un 14% són totalment sedentaris, un 35% lleugerament actius, un 42% moderadament actius i un 8% molt actius.
Hàbits d’alimentació
Més del 80% mengen fruita i/o verdura, ous, llets i/o derivants làctics o pa, pastes, arròs, patates i/o cereals cada dia. També destaca el fet que un 42% dels consultats no mengen mai dolços, brioxeria i/o refrescos cada dia però un 22% en mengen cada dia. La carn i/o embotits i el peix s’acostuma a menjar menys d’un cop a la setmana (el 51% per la carn i 70% pel peix).
Consum de substàncies psicoactives
El 22% dels consultats consumeix freqüentment begudes alcohòliques: destaca el fet que un 10% en beuen tots els dies de la setmana. Es també destacable que un 52% dels enquestats diuen no consumir mai begudes alcohòliques. Aquest percentatge és superior al de la resta de l’estat, fet que fa pensar que no es té percepció del risc del consum d’alcohol i que els petits consums (alguna copa de vi o cava de tant en tant) no és cosiderat com a cosum per la persona enquestada.
Pel que fa al tabac, dues terceres parts no ha fumat mai, un 13% ha deixat de fumar en algun moment de la seva vida i un 21% fuma cada dia o esporàdicament, passant de 13 cigarretes diàries a 2009 a 12 digarretes diàreis pel 2017.
Un 14% ha pres algun tipus de tranquil·litzant (aquest valor ha pasat del 8% al 2009 al 14% actual), pastilla per a dormir o per als nervis, un 5% en els darrers 30 dies, un 8% ha consumit marihuana o haixix i un 2% cocaïna.
Hàbits mèdics
Un 84% han visitat un metge durant l’últim any, principalment el metge de capçalera i un 26% ho ha fet durant els últims 15 dies, majoritàriament per a realitzar una revisió mèdica.
Hàbits preventius
Les activitats preventives més comunes són revisar-se el nivell de colesterol en sang i prendre’s la tensió arterial. Un 10% de la població afirma que no realitza cap tipus de mesura preventiva.
La ciutadania reusenca, quan vol informar-se d’algun tema relatiu a la seva salut, ho fa principalment a través del seu metge particular o al CAP. Destaca el percentatge de consultes que utilitza fonts no especialitzades per a informar-se com són Internet (14%) o familiars sense formació sanitària (5%).
Estat de salut
No s’observen grans diferències respecte al’enquesta de 2009 tot i que les persones que van considerar que tenien una bona salut llavors van ser un 50% dels enquestats i ara només són un 46%.
Un 14% dels consultats pateix un trastorn crònic, i els més habituals són la pressió, les al•lèrgies o asma, l’artrosi, artritis o reumatisme i la depressió o ansietat.
Un 5% té algun membre de la família amb alguna limitació o discapacitat a l’hora de realitzar les seves activitats quotidianes, majoritàriament relacionades amb el moviment.
L’índex de salut indica que un 6% tenen un estat de salut molt dolenta, un 14% dolenta, un 8% bona, un 38% molt bona i un 33% excel·lent.