Notes de premsa

Comença la recollida de propostes d'inversió dels Pressupostos participatius

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 27/11/2017
Captura de pantalla plataforma Reus Participa

Aquest dilluns, 27 de novembre, comença la fase de recollida de propostes d'inversió dels pressupostos participatius impulsats per l'Ajuntament de Reus. Des d'avui i fins al 17 de desembre, qualsevol ciutadà o ciutadana que tingui 16 anys o més i estigui empadronat a Reus pot presentar la seva idea d'inversió a través de la plataforma participa.reus.cat. Les propostes serviran per decidir, per primera vegada a Reus, a què es destina 750.000 euros d'inversions

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, anima tothom a presentar-ne la seva i destaca que 'estem introduint noves maneres de governança en què la participació ciutadana se situa en el centre de la presa de decisions i les polítiques s'articulen des de la transparència en tots i cadascun dels moments d'aquest procès'.

Per poder aportar propostes als pressuposts participatius, cal donar-se d’alta com a usuari a la plataforma facilitant les dades que allà es demanen per validar que la persona estigui empadronada. Aquest registre és únic per a totes les etapes i qualsevol dels processos participatius de la plataforma.

Presentació de propostes (del 27 de novembre al 17 de desembre)
Cada ciutadà o ciutadana podrà presentar una proposta. S'agruparan en dues categories en funció del seu import: projectes petits (fins a 50.000 euros) i projectes grans (entre 50.001 i 150.000 euros).

Què cal tenir en compte?
A l'hora de presentar propostes, caldrà tenir en compte que hauran de ser inversions de qualsevol àmbit de competència municipal. Hauran de ser concretes, valorables econòmicament, i en la mesura del possible, que permetin múltiples ubicacions al territori. Les propostes hauran de complir les següents condicions:

  • Donar resposta a una necessitat concreta sobre un espai públic: ciutat, barri, carrer o espai municipal.
  • Fer referència a àmbits i matèries de competència municipal.
  • Ser realitzables tècnicament.
  • No contradir els plans vigents.
  • Ser viables econòmicament, d’acord amb el pressupost d’inversions assignat i la limitació econòmica per proposta.
  • Respectar el marc jurídic i legal existent.
  • No representar un cost addicional en futurs pressupostos ni crear dependència.
  • Que no tingui cost extra de manteniment més enllà del ja ordinari que l’Ajuntament realitza de manera habitual.
  • Que no suposi la contractació de nou personal.
  • Que no serveixi per finançar la part d'actuacions vinculades a subvencions externes.
  • Que no sigui ofensiva, discriminatòria per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social. En aquest cas, pot ser denunciada pels usuaris/es de la plataforma, i l’Ajuntament es reserva, en tot cas, el dret de retirar-la.

Superat el termini de presentació de propostes, una comissió tècnica validarà o desestimarà les que no s'ajustin a les normes del procés participatiu, i les seleccionades passaran a l'etapa de recollida de suports que s'obrirà el 22 de gener.

La plataforma Reus Participa
Coincidint amb l'obertura del procés, s'estrena la nova eina digital de l'Ajuntament de Reus per a la participació «participa.reus.cat», basada en programari lliure i desenvolupada en obert per articular processos de participació.

Participa.reus.cat es desenvolupa a partir de la plataforma «Decidim», impulsada des del sector públic i que és un referent en matèria de participació ciutadana. Respon a la voluntat de fomentar la democràcia participativa i el desenvolupament d'infraestructures digitals de codi lliure i obert de manera col·laborativa per progressar en la sobirania tecnològica i de sumar esforços en la millora de la qualitat democràtica.

Captura de pantalla plataforma Reus Participa

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.