Notes de premsa
Quatre defensors internacionals dels drets humans visiten Reus en el marc d’una campanya de sensibilització
La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència promou a Reus la iniciativa Ciutats Defensores dels Drets Humans, una campanya que per primera vegada s'organitza a nivell de país, amb la participació de deu municipis catalans coordinats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Sis activistes de drets humans procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l’estat espanyol visitaran aquests municipis entre el 9 i el 14 d’abril per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. Reus forma part d'aquests 10 municipis i rebrà quatre d'aquests defensors, que portaran a terme tasques de sensibilització en tres instituts de la ciutat i amb un acte obert al conjunt de la ciutadania.
Ciutats Defensores dels Drets Humans
Les activitats s'emmarquen en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que des de 2013 venien organitzant diferents municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i que ara s'amplia a nivell de país. A més de Reus, organitzen aquesta edició Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Ho coordinen l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l'Institut Català Internacional per la Pau i l'Institut de Drets Humans de Catalunya.
La iniciativa consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.
L’objectiu és millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania dels municipis participants. Es vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels drets humans al conjunt de la ciutadania. Igualment es busca evidenciar la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la tasca quotidiana.
Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, afirma que “la implicació de Reus i d'altres ciutats catalanes en la defensa i promoció del drets humans té un llarga trajectòria que al llarg de les dècades s’ha anat desenvolupant tant en actuacions de cara a la pròpia ciutadania local —amb accions de sensibilització— com les que han fet internacionalment —accions de cooperació. El fruit d'aquesta implicació de Reus amb la cooperació internacional són les accions que organitza la mateixa regidoria, els projectes internacionals en què treballen les entitats solidàries amb seu a la ciutat (i que integren el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional) i l'acció de conscienciació que realitzen les entitats i altres institucions com els centres educatius (a través d'iniciatives pròpies i d’activitats proporcionades per la regidoria).
Per aquest motiu, a l'hora de concretar a Reus la iniciativa de Ciutats Defensores de Drets Humans, la regidoria ha buscat l'aliança amb centres de secundària i amb les entitats que formen el consell. Les activitats de la campanya a Reus són, d'una banda, les activitats als instituts i, de l'altra, l'activitat que va decidir organitzar el consell municipal en la seva darrera reunió, i que es canalitza a través d'AQUN Reus (una de les entitats membres del Consell) amb la col·laboració d'H2O, per l'àmbit que es tracta. “És gràcies a aquests centres educatius i entitats que la regidoria ha pogut organitzar les activitats de Reus com a ciutat defensora dels drets humans”, afirma Flores.
Defensors dels drets humans a Reus
Els defensors dels drets humans que participaran de les activitats programades a Reus són aquestes persones:
- Chema Caballero (Estat espanyol), defensor dels dret dels infants i defensor de la pau: Exmissioner i cooperant especialitzat en la reinserció del nens soldat a l’Àfrica. Coordinador de l’ONG DYES i articulista a Mundo Negro digital i el blog “África no es un país” vinculat al diari El País.
- Yolanda Oquelí (Guatemala), defensora dels drets mediambientals: Líder de l’organització Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), contraria al projecte miner aurífer “El tambor” a Guatemala. Va ser ferida per arma de foc a causa de la seva significada oposició a la mina d’or que es començava a construir a la seva localitat. La seva família i també casa seva han patit amenaces i atacs. Durant mesos va haver de canviar constantment de vivenda per conservar la seva integritat física. Des de 2012 Yolanda i la seva família gaudeixen de la protecció estatal de Guatemala gràcies a la Comisión Interamericana de Derechos Humanos.
- Edilberto Daza (Colombia), defensor dels drets civils i polítics: Líder camperol dels departaments de Meta i Guaviare. És dirigent de la Fundación DHOC i la Asociación Campesina de Medianos y Pequeños Productores del Río Cafre (Agroguejar-Cafre), a través de les quals ha treballat durant 35 anys com a defensor dels drets humans i ha realitzat diverses denuncies per violacions d’aquests drets. Per aquests motius ha partit amenaces de mort, ha estat seguit i estigmatitzat per part de grups insurgents i es troba desplaçat al departament de Meta, Colòmbia.
- Patricio Vindel (Hondures), defensor dels Drets LGTBI: Activista hondureny pro-drets LGTBI i co-fundador de l’Organització Pro Unió Ceibeña OPROUCE durant més de 8 anys, ara refugiat a l’Estat espanyol. OPROUCE treballa amb la població LGTBI en la defensa i promoció dels drets humans per a aquesta comunitat, desenvolupant diferents programes, com investigacions de les violacions que pateix la població transsexual per part de la policia hondurenya o programes de prevenció del VIH. A causa del seu treball, va ser amenaçat de mort i va patir persecució, per la qual cosa va haver de sortir d’Hondures i sol·licitar asil a Espanya fa 4 anys.
Programació
Dimarts 10
Institut Domènech i Montaner
- De 10.30 a 11.30h. Xerrada a càrrec del defensor Edilberto Daza «La lluita pels Drets Humans viscuda en primera persona» amb l’alumnat de 3r ESO A.
- De 12 a 13h. Xerrada a càrrec del defensor Edilberto Daza «La lluita pels Drets Humans viscuda en primera persona» amb l’alumnat de 3r ESO C i 3r ESO D.
- De 13 a 14h. Xerrada a càrrec del defensor Edilberto Daza «La lluita pels Drets Humans viscuda en primera persona» amb l’alumnat de 3r ESO B i 3r ESO E.
Institut Gaudí
- De 17 a 18h. Xerrada a càrrec del defensor Patricio Vindel «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de FP de Grau Superior.
Centre Cívic Migjorn
- De 19 a 20h. Tertúlia/debat a càrrec del defensor Patricio Vindel «La lluita pels drets LGTBI al món. Una experiència vital» i amb la participació de les entitats H2O Camp de Tarragona i AQUN Reus. Obert a tota la ciutadania.
Dimecres 11
Institut Gaudí
- De 10.50 a 11.45h. Xerrada a càrrec de la defensora Yolanda Oquelí «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de 3r ESO.
- De 11.45 a 12.45h. Xerrada a càrrec de la defensora Yolanda Oquelí «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de 4t ESO.
- De 13 a 14h. Xerrada a càrrec de la defensora Yolanda Oquelí «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de FP de Grau Mitjà, BAT.
Dijous 12
Institut Salvador Vilaseca
- De 10.55 a 11.55h. Xerrada a càrrec del defensor Chema Caballero «El dret a la Pau, reflexionem sobre la violència» amb l’alumnat de 3r ESO A.
- De 11.55 a 12:55h. Xerrada a càrrec del defensor Chema Caballero «El dret a la Pau, reflexionem sobre la violència» amb l’alumnat de 3r ESO B