Notes de premsa

“Llambordes 2018”, un cicle de concerts i la campanya “Bucs al carrer”, noves propostes de foment de la cultura juvenil

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 12/04/2018
La regidora Montserrat Flores (centre) i dues persones responsables del Casal de Joves davant un mural de

La Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través del Casal de Joves, ha presentat tres nous programes de foment de la cultura entre el jovent que es desenvoluparan als carrers i espais públics de Reus durant els pròxims mesos. Es tracta de la segona edició del “Llambordes” (que inclou quatre accions de promoció i foment de l’art juvenil), un cicle de concerts de petit format a l’estiu (de nova creació) i la campanya “Bucs al carrer”, una nova iniciativa de difusió dels Bucs d’assaig ubicats al Casal de Joves la Palma.

Des del departament de Joventut s’ha ampliat aquest 2018 el ventall d’accions adreçades al foment de la cultura entre els i les joves com una eina imprescindible per assolir una societat cohesionada i amb capacitat de transformació. Tal i com recorda la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, “la cultura és viva, es mou i té capacitat per transformar la societat per millorar-la, i per aquest motiu Reus, en el marc del seu Pla Local de Joventut, vol donar un impuls a noves propostes que donin veu i oportunitats a les inquietuds i iniciatives juvenils i treballar per oferir una major i més rica i variada oferta cultural i d’oci al col·lectiu de joves”.

“Llambordes”, foment de l’art juvenil al carrer
“Llambordes” arriba al seu segon any de vida i evoluciona d’un festival de graffiti a un programa de foment de l’art juvenil al carrer amb capacitat d’abastar més estils i formats. Això significa que hi haurà diferents iniciatives durant l’any enfocades a acostar la cultura juvenil a la població durant les seves activitats quotidianes. Amb les diferents accions es busca que el públic s’aturi, miri, reflexioni i sigui capaç de gaudir de l’art de manera oberta i diferent. “Llambordes” vol ser un espai amb orelles i ment oberta on els i les joves creadors puguin fer realitat aquells projectes artístics que els hi ballin pel cap.

Les ciutats contemporànies són un aparador de productes i missatges comercials, i l’art al carrer proposa una utilització igualitària i col·lectiva d’aquests espais que poques vegades s’utilitzen. Aquestes intervencions artístiques al carrer busquen poder treure de la rutina i la monotonia els espectadors i espectadores provocant diferents sentiments i reaccions.

L’Street Art, és una forma especialitzada d’art desenvolupada generalment als espais públics i inclou obres d’art tradicionals com el graffiti, les plantilles o els adhesius però també l’art del cartell, projeccions en vídeo, l’art d’intervenció, l’art de guerrilla, el flash mobbing i les instal·lacions al carrer, entre d’altres. Generalment el terme s’utilitza per a distingir l’obra d’art en l’espai públic contemporani del graffiti territorial o vandàlic.

Més enllà del mètode que s’utilitza, que pot ser molt divers, l’objectiu principal és transmetre un missatge. És per aquest motiu que es considera més proper a l’àmbit artístic ja que està més obert a les interpretacions. L’Street Art va més enllà de l’explosió personal i se centra més en la gent que veurà les intervencions, així com en el lloc on estan situades. El que volen aconseguir els artistes és fer reflexionar la gent a través de diferents formes que van des de la crítica social a les imatges populars més innocents.

Una de les singularitats de l’Street Art és el seu caràcter efímer i perible; des del moment en què es realitza una peça al carrer, o bé desapareix a causa de les condicions atmosfèriques i del deteriorament dels materials o bé s’elimina o es substitueix per una altra.

El programa "Llambordes" implica un grup de joves que n’assumeixen el comissariat i que de manera voluntària col·laboren per poder tirar endavant les diferents intervencions. Aquest és un grup obert i en què pot participar qualsevol jove que hi estigui interessat.

Accions Llambordes 2018
Aquest 2018 s’han programat quatre accions:

Womart
Womart fou el projecte guanyador del Concurs de Comissariat impulsat el 2017 pel Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals per a realitzar-se de forma conjunta durant l’any 2018 a les 10 ciutats participants: 10 intervencions artístiques a l’espai públic a càrrec de 10 artistes visuals de relleu. El projecte és de Rebobinart, una associació especialitzada en el desenvolupament de projectes socials a través de l’art urbà de qualitat, posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen en el territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen una nova via de comunicació amb la ciutadania propiciant l’esperit crític i transmetent missatges de caràcter social en cadascun dels projectes generats.

El projecte vol visualitzar i reconèixer el talent artístic de les dones creadores moltes vegades no prou visible en el món de l’art urbà i afavorir-ne la professionalització.

A través d’aquest projecte es vol explorar la relació de la feminitat, el gènere, la dona i l’art, generant un discurs que reflexioni sobre aquest aspecte des de les diferents disciplines artístiques, els estils, tècniques i sensibilitats individuals de les deu artistes participants, que han estat escollides per al projecte per l’excel·lència del seu treball, independentment de la seva trajectòria i reconeixement professionals.

A Reus s’ha realitzat una pintura mural a càrrec de l’artista Hyuro, de Buenos Aires, i la seva intervenció s’ha realitzat a la façana del Casal de Joves la Palma. La inauguració està prevista el dia 14 d’abril a les 12:30h. A la inauguració hi assistiran els comissaris de l’exposició Míriam Alarcón i Marc García, del col·lectiu Rebobinart, que presentaran el projecte durant una sessió amb dansa i música.

Street Gallery 2018
Es tracta d’una de les activitats més destacades que es va realitzar l’any 2017 dins la programació del Festival “Llambordes”. Ubicat al Carrer Pere Òdena i aprofitant unes finestres tapiades, s’ha instal·lat de forma permanent una galeria d’art al carrer. El primer any la galeria ha acollit diferents artistes del graffiti. Aquest any 2018 és el torn de la fotografia i un total de 10 fotògrafs exposaran una fotografia on la figura humana i la seva condició serà el fil conductor de la col·lecció de galeria.

Aquest any s’ha convidat a 6 joves fotògrafs de Reus i el Camp de Tarragona, dos de Barcelona i un d’internacional. La inauguració és prevista divendres 25 de maig.

Paret Oberta
Paret oberta és un punt de trobada de molts artistes del món del graffiti. En realitat queden a un lloc per realitzar una intervenció integral a un gran mur. Aquestes trobades serveixen per repintar parets on ja hi havia pintades hi han quedat deteriorades al llarg del temps. Tot i ser una paret oberta, cal inscriure’s a l’activitat per poder-hi participar i fer una previsió de l’espai necessari per a realitzar l’activitat. Aquest projecte es realitzarà durant els mesos d’estiu.

e30.241.9010
Utilitzant un sol color i totes les seves degradacions cap al negre o al blanc, 25 artistes plasmaran la seva creació artística sobre 25 quadres de llum que es poden trobar a molts carrers de la ciutat. Aquesta acció es durà a terme durant el mes de setembre i s’estendrà per tota la ciutat. La presentació és prevista en el marc de les festes de Misericòrdia.

Tota la informació referent a Llambordes es podrà consultar a www.joventutreus.cat/llambordes

Cicle de concerts de petit format a l’estiu
Aquest és un projecte nou que s’impulsa des del departament de Joventut municipal amb l’objectiu d’oferir un cicle de concerts de petit format de qualitat dirigida a joves perquè es puguin crear alternatives lúdiques de qualitat per a joves accessibles i obertes.

La programació inclou 4 concerts durant els 4 dijous del mes de juliol en un lloc encara per descobrir i amb un cartell sorpresa que s’anirà desvetllant en les pròximes setmanes. Es programaran estils musicals diversos amb artistes reconeguts que oferiran propostes de petit format, íntimes amb un o dos músics.

La programació de concerts i producció es realitza conjuntament amb l’Associació Cultural Anima’t. Un d’aquests concerts servirà per fer un petit homenatge als 20 anys del Reussona, concurs de música per a joves, en què es convidarà a tocar un dels grups guanyadors d’aquests 20 anys i es presentarà el CD recopilatori dels 20 anys, amb cançons de tots els grups guanyadors de les vint edicions.

Campanya “Bucs al carrer”
Bucs al carrer és una campanya activa i passiva de difusió dels Bucs d’assaig ubicats al Casal de Joves la Palma. La campanya sorgeix amb l’objectiu de fomentar l’ús d’aquest equipament per part dels i les joves després de 8 anys de funcionament.

L’activitat principal serà una campanya al carrer que planteja reproduir a l’espai públic la planta soterrani del Casal de Joves (on són ubicats els bucs). S’instal·larà tot l’equipament disponible (amplificadors, altaveus, equip de veus, faristols, pedals,...) al carrer, de manera que es reprodueixi a l’espai públic allò que es pot trobar als bucs d’assaig.

Per fer més lúdica i atractiva l’acció, es programaran petits concerts de 10/15 minuts de músics que utilitzen o han utilitzat els bucs d’assaig. També es preveu que la ciutadania que ho desitgi pugui experimentar amb la bateria, guitarra elèctrica o bé teclat, que estaran a disposició del públic.

Mentre estiguin els bucs muntats al carrer es posarà un punt d’informació on s’explicarà als interessats tot el funcionament dels bucs. Aquesta acció està previst dur-la a terme el 16 de juny, uns dies abans del 21 de juny, Dia Mundial de la Música.

La regidora Montserrat Flores (centre) i dues persones responsables del Casal de Joves davant un mural de

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.