Notes de premsa

“Reus, ciutat d’acollida”, campanya de sensibilització per a la inclusió de persones refugiades

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 30/10/2018
Imatge de Montserrat Flores durant la presentació de la campanya Reus ciutat d'acollida

L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, posa en marxa la campanya “Reus, ciutat d’acollida”, de difusió i sensibilització per a la inclusió de les persones refugiades. Com a ciutat d’acollida, Reus s’ha compromès a defensar el dret d’asil i realitzarà un cicle de xerrades i exposicions per aproximar la realitat de l’asil a la ciutadania.

També s’ha editat un fulletó informatiu (que respon a les principals preguntes que la ciutadania es pot fer al voltant de l’acollida a les persones refugiades, aclareix rumors infundats i inclou les orientacions per a les persones que vulguin ajudar d’alguna manera) i unes fitxes d’Activitats i Recursos Educatius (ARE, catàleg disponible al web de reus.cat) que les diferents escoles i instituts de la ciutat han pogut triar per desenvolupar tallers dins d’aquest curs escolar 2018-19 i que a hores d’ara té places exhaurides. En aquests tallers es treballa el fenomen de les persones refugiades i a la vegada es pretén potenciar l’empatia de l’alumnat cap aquesta situació.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, recorda que la campanya inclou un seguit d’accions per combatre rumors i missatges negatius infundats a l’entorn de l’acollida de persones refugiades i al mateix temps, pretén que el màxim de ciutadania conegui què significa ser una persona refugiada, els motius que impulsen a moltes persones a fugir del seu país i què és el dret d’asil.

Reus, ciutat d’acollida
Des del desembre de 2015, Reus forma part del projecte Xarxa de Ciutats Refugi, aprovat per unanimitat al Ple de l’Ajuntament de desembre de 2015 i pel qual la nostra ciutat es convertia en ciutat acollidora.

El projecte Xarxa de Ciutats Refugi és la unió de diferents municipis catalans amb voluntat d’acollir persones provinents del conflicte de Síria i d’altres països des d’on es demanin sol·licituds d’asil i garantir-ne tots els drets. Com a ciutat acollidora, Reus s’ha compromès en defensar el dret d’asil i els drets de les persones refugiades i immigrants d’arreu del món.

Què significa ser persona refugiada?
Una persona refugiada “és tota persona que ha fugit del seu país per temor a ser perseguida per diferents causes que atempten contra la seva persona i entorn o perquè el país d’origen no pot garantir-li els drets humans universals”.

Per què fugen les persones del seu país?
Aquestes persones fugen dels seus països perquè són perseguides per raons de raça, nacionalitat, pertinença a un grup social, religió o opinió política i, d’altra banda, perquè el seu país no els pot garantir la suficient protecció dels drets humans universals, ja que es troben en situació d’extrema pobresa, guerra o catàstrofes naturals.

Què és el dret d’asil?
És el dret que tenen les persones a demanar asil. L’asil és la protecció que poden demanar les persones als estats si la seva llibertat, els seus drets fonamentals o, fins i tot, la seva vida, corren perill al país d’origen.

La campanya “Reus, ciutat d’acollida” inclou orientacions a la ciutadania que desitgi col·laborar individualment o bé com a entitat en la inclusió de les persones refugiades, com ara adreçar-se al Punt de Voluntariat de l’Ajuntament de Reus, que es troba al Centre Cívic del Carme.

Accions
El cicle de xerrades i exposicions de “Reus, ciutat d’acollida”, inclou les propostes següents:

  • 8 de novembre, 18:30 h. Inauguració exposició fotogràfica “Refugiats. L’Odissea cap a Europa”. Es podrà visitar del 8 al 20 de novembre al Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9).
  • 15 de novembre, 18:30 h. Presentació del llibre “Las emociones hacinadas”, de Xifré Ramos Aubia i Maria Sanmartí Astor, al Casal de les Dones.
  • 15 de novembre, 19:00 h. Xerrada a càrrec de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), al Casal de les Dones.
  • 17 de novembre. Jornada de sensibilització organitzada per l’entitat Reus Refugi al local de la colla castellera Xiquets de Reus (carrer de Rosich, 4).
  • 30 de novembre, 19:00 h. Concert “Palestina batega”, organitzat per l’Associació Catalana per la Pau. Bravium Teatre (carrer de la Presó, 13).
  • 10 de desembre, 18:30 h. Inauguració exposició fotogràfica de l’ONG “Proactiva Open Arms”, acompanyada d’una xerrada sobre l’ONG. Al Casal de les Dones.
  • 12 de desembre, 18:00 h. Taula rodona de testimoniatge “Refugiats abans i ara”. A la sala d’actes de l’Antic Hospital (carrer de Sant Joan, s/n).
Imatge de Montserrat Flores durant la presentació de la campanya Reus ciutat d'acollida

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.