Notes de premsa
“Neandertals a Catalunya”, una nova exposició oberta al Museu de Reus
“Neandertals a Catalunya” és la propera exposició que es podrà visitar al Museu de Reus a partir del pròxim dijous 17 de gener. La mostra es podrà visitar a la planta baixa del Museu de Reus Salvador Vilaseca (equipament del raval de Santa Anna, núm. 59), i hi romandrà oberta fins al 16 de març.
A l’acte inaugural, que serà a les 19:00 h del dia 17 de gener, hi assistirà el doctor Josep M. Fullola Pericot, catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Barcelona i comissari de l’exposició, juntament amb el Dr. Francesc Xavier Hernàndez Cardona, també professor de la UB.
L’exposició “Neandertals a Catalunya” és una revisió didàctica de l’estat de la recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món i, més concretament, a Catalunya, on els darrers anys han aparegut nous fòssils que ens fan replantejar la presència d’aquesta espècie a casa nostra. A l’exposició es responen qüestions com ara què menjaven, com era el seu entorn, quin pensament simbòlic podien tenir, quines connexions genètiques tenim amb ells...
L’exposició es configura a partir de mòduls independents autoil·luminats, amb una superfície gràfica de 28,8 metres quadrats, en 18 metres lineals de lones.
Disposa d’un audiovisual projectat en pantalla gran de 9 minuts de durada, i de dos vídeos ubicats en dues pantalles dotades d’auriculars. L’exposició està dotada d’una senyalètica basada en codis QR, amb vídeos d’ampliació.
L’exposició disposa d’una vitrina de rèpliques (un crani de neandertal, la mandíbula de la cova del gegant de Sitges, diversa indústria lítica i una llança).
Els audiovisuals són en llenguatge original (català, i fragments en castellà), en funció de l’idioma de l’investigador entrevistat.
L’exposició ha estat produïda pel Grup de Recerca del Quaternari-SERP i pel Grup de Recerca DIDPATRI, de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Sitges i el Museu d’Arquelogia de Catalunya, i el suport de Molècula. Xarxa de Professionals en Museografia.