Notes de premsa
La Regidoria de Benestar Social acompanya les persones en situació de risc d’exclusió social a trobar feina
L’Àmbit d’Ocupabilitat dels Equips d’Atenció Social Bàsica de la Regidoria de Benestar Social ha atès durant el 2018 més de 400 unitats familiars que representen més de 800 persones en edat laboral, situació de vulnerabilitat en l'àmbit personal, familiar i social i dificultats en la inserció formativa i laboral. A aquestes persones se'ls ha possibilitat poder iniciar un camí de formació, orientació i acompanyament dirigit en ultima instància a la inserció laboral i, per tant, a la integració social.
Es tracta d'ajudar a les persones en risc d’exclusió a adquirir les competències i habilitats necessàries per millorar el seu perfil de capacitació laboral i així augmentar la seves opcions de recompondre els seus itineraris vitals, derivant-les als recursos d'ocupabilitat de la ciutat i fent un treball de motivació i suport i acompanyament i seguiment continuat.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha realitzat aquest dijous un balanç de la tasca desenvolupada des de l'àmbit d'ocupabilitat de la regidoria. La regidora ha estat acompanyada per tres persones ateses en aquest servei municipal, Sadia Benali, Karima Boulahfa i Ramon Domínguez, les quals han exposat les seves experiències orientades a inserir-se laboralment.
Perfil laboral de les persones ateses
Pel que fa a l'edat, el 40% de les persones ateses tenen més de 45 anys. Respecte als anys que porten a l'atur, el 50% porten de 0 a 5 anys aturades, el 28% de 6 a 10 anys i el 22% més de 10 anys. Quant a nivell formatiu, un 25% no tenen estudis i un 70% són analfabets digitals.
Resultats 2018
Durant l’any 2018 s’han registrat els següents resultats:
- Famílies ateses: 404, de les quals 173 són perceptores de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). D’aquestes 404 famílies, s'han atès en temes d’ocupabilitat unes 800 persones (persones adultes susceptibles de ser ocupables)
- 59 persones s’han derivat a processos de formació que han conclòs amb aprofitament, en què s'inclouen l'alfabetització, l'alfabetització digital, la formació d'adults, la formació ocupacional i/o professionalitzadora.
- 92 persones han trobat una feina, de les quals 71 han estat en empreses ordinàries, 12 en empreses d'inserció i 9 a través de Plans d’Ocupació.
Programes específics
D’entre les diferents accions portades a terme per l’Equip d’Atenció Social Bàsica, dins l’àmbit d’ocupabilitat, hi ha les següents línies de treball:
Programa «Apodera't»
Es tracta d’una de les accions destacades, que és fruit del contracte programa 2016-2019 signat entre l’Ajuntament de Reus i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Aquest contracte programa inclou la fitxa 40.1-Serveis laborals especialitzats d’orientació, acompanyament i suport a la inserció per tal de donar suport a les persones destinatàries de la RGC perquè s’insereixin en el mercat de treball ordinari.
El programa es realitza en col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient i Ocupació (a través de l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell). Es va posar en marxa el mes d’abril de 2018 i s’ha prorrogat fins a desembre de 2019. Fins al desembre del 2018 han passat pel programa 71 persones, de les quals han trobat feina 19.
Escola d'Adults Marta Mata
Aquest curs 2018-19 l'àmbit d'ocupabilitat de la Regidoria de Benestar Social en col·laboració amb l'Escola d'Adults Marta Mata han organitzat un grup d'aprenentatge d'idioma per persones amb un nivell mig-baix la superació del qual suposarà un augment de la seva ocupabilitat.
Per poder dirigir-se al perfil concret del grup d'aprenentatge i poder aconseguir l'objectiu últim (que les persones siguin ocupables) s'ha fet un esforç d'adaptació des de la mateixa Escola Marta Mata, tot descentralitzant l'activitat al Centre Cívic Llevant i adoptant una modalitat intensiva de 5 hores setmanals.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, recorda que la creació de l’Àmbit d’Ocupabilitat de la Regidoria de Benestar Social ha estat una novetat d’aquest mandat municipal, una experiència sense precedents en la trajectòria dels serveis socials municipals de la ciutat i amb la qual s’han posat recursos per aconseguir que les persones amb situació de risc d'exclusió social puguin sortir del cercle assistencial i, un cop són ateses, puguin arribar a entrar al mercat de treball.