Notes de premsa
Pla d’Acció Municipal Reus 2019-2023
Visió estratègica i ordenació. El Govern de Reus ha elaborat el Pla d’Acció Municipal Reus 2019-2023 amb el propòsit de definir i ordenar les fites que vol assolir durant aquest mandat, i els passos que farà per aconseguir-los. El document és el full de ruta que ha de guiar l’acció de govern dels propers quatre anys, amb l’objectiu de garantir tant la cohesió social, com els projectes i serveis de qualitat que exigeix la ciutadania.
Durant la roda de premsa de presentació del PAM, aquest dimecres, 20 de setembre, l'alcalde de Res, Carles Pellicer, ha afirmat: «Avui els presentem el Pla d’Acció Municipal, que és el full de ruta compartit d’un govern estable i amb majoria. Un govern que ha sabut consensuar i prendre decisions valentes i que alhora treballa intensament per aconseguir un Reus millor. Som un Govern fort i estable, i amb projecte de futur».
Al seu torn, la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha afegit que: «Aquest govern avança amb visió estratègica i voluntat de planificar. És per això que hem fet el Pla d’Acció Municipal, que ens ha de permetre aconseguir els dos grans propòsits que ens mouen com a govern: garantir la cohesió social i garantir els projectes i serveis de qualitat que exigeix la ciutadania. Tot plegat per fer un Reus millor».
Finalment, el tinent d'alcalde Daniel Rubio ha afirmat: "El PAM és un recull àmpli dels nostres objectius programàtics clarament amb una misió orientat a les persones amb visió de ciutat, es un document tranversal, es un full de ruta del govern que demostra capacitat de entesa i planificació».
La planificació del Govern de Reus pivota sobre quatre pilars: progrés social, espai urbà, desenvolupament econòmic i organització i planificació. Són els eixos que han de garantir un avanç estratègic de la ciutat cap a un futur centrat en l’atenció a les persones i el lideratge metropolità.
Els quatre pilars de l’acció de govern superen la distribució de competències en regidories i l’organització administrativa municipal, a partir d’una planificació amb visió global i transversal. En aquest sentit, el Pla d’Acció Municipal ja ha estat la base per confeccionar el pressupost i el pla d’inversions de l’any 2020; i serà el full de ruta que guiarà els pressupostos i les inversions de la resta de mandat.
Quatre pilars
Progrés social
Reus ha de ser una ciutat igualitària, cohesionada i capdavantera en innovació social, una ciutat que garanteixi la igualtat efectiva dona-home; una ciutat socialment avançada i abanderada d’urbanitat i civisme.
Reus ha de ser una ciutat de tothom i per a tothom, i que tingui en compte les necessitats i preferències de les persones per tal de garantir el seu màxim benestar en totes les seves etapes de la vida. Per aconseguir-ho cal impulsar aspectes clau com la salut en totes les polítiques, l’educació com a element de progrés, la cultura com a eina d’emancipació i l’esport com a instrument de cohesió. A més, en una societat avançada, és imprescindible aprofundir en la cultura participativa i democràtica.
Espai urbà
Garantir l’accés a l’habitatge és un objectiu essencial i una manera de fer-ho és treballar per incrementar el parc de lloguer i el destinat a polítiques socials. Al costat de l’habitatge és també imprescindible generar un espai públic i un urbanisme que siguin elements vertebradors de la ciutat i el territori metropolità.
En aquest sentit és necessari definir noves centralitats urbanes i ampliar i millorar els parcs i les zones verdes per aconseguir una ciutat més amable. I per desplaçar-se per aquesta ciutat amb nous eixos i pel territori ens cal una mobilitat més sostenible, amb una aposta decidida pel transport públic i pel vehicle elèctric. La ciutat ha de ser respectuosa amb el medi ambient, i ha de ser una ciutat segura.
Desenvolupament econòmic
La contribució del govern de Reus al desenvolupament econòmic de la ciutat s’ha de centrar en oferir eines que permetin dinamitzar els sectors econòmics clau. Això inclou l’emprenedoria, el comerç, el turisme, la indústria, el sector agroalimentari, els sectors econòmics emergents i també els models d’economia diversa.
Cal implementar serveis que millorin la competitivitat de les empreses i també millorar l’ocupabilitat a través de la formació i qualificació professionals i intensificar la relació amb les universitats. D’altra banda, la projecció de la ciutat necessita posar en valor el patrimoni cultural. Aquesta projecció exterior no es pot fer en solitari, sinó que cal conrear les aliances necessàries juntament amb el territori.
Gestió, organització i planificació
Com a organització, l’Ajuntament de Reus
no únicament ha de treballar en la millora permanent per garantir un bon funcionament dels serveis i una optimització dels recursos, sinó que també ha d’intensificar la innovació. I fer-ho amb múltiples objectius, entre els quals millorar la manera com es relaciona amb la ciutadania i com es prenen les decisions.
D’aquesta manera s’avançarà en el lideratge exemplar de la ciutat a partir de l’escolta activa, el bon govern i l’aprofitament de la intel·ligència col·lectiva.
Per aconseguir els reptes plantejats és imprescindible treballar amb planificació i de manera transversal, i aquest és un compromís del govern municipal. Un govern que es mira Reus amb visió metropolitana del Camp de Tarragona