Celebrem 10 anys de les noves instal·lacions de l'Arxiu
Cerca al Blog de l'Arxiu
El 5 de juny de l’any 2010, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, juntament amb l’alcalde de Reus i el vicepresident del Consell Comarcal, van inaugurar la nova seu de l’Arxiu Municipal de Reus i de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, situat al carrer de Sant Antoni Maria Claret 3. Tot just avui fa 10 anys.
Unes instal·lacions que des de llavors permeten desenvolupar encara millor les funcions d’ambdós arxius: gestionar, conservar i divulgar la documentació municipal, comarcal i de les persones i entitats que n’hi fan cessió. I que han permès consolidar el paper de l’Arxiu Municipal com a institució de referència per al coneixement de la història de la ciutat, a través del foment de recerques sobre temes molt diversos, a través de l'organització d'activitats, conferències, jornades i exposicions de producció pròpia i a través de la continuada col·laboració amb especialistes, ciutadania, entitats i institucions per a la recerca i difusió del patrimoni històric, amb una visió participativa i democràtica de la construcció de la memòria col·lectiva.
Les noves instal·lacions van significar també la creació d’un equipament cultural al barri d’Horts Miró, que dinamitza la zona sense deixar d’estar a pocs minuts del centre de la ciutat.
Les noves instal·lacions han suposat un salt qualitatiu en tots els àmbits, en el sentit de garantir una bon estat de conservació de la documentació, millorar les condicions en la seva consulta, permetre desenvolupar el treball intern en millors condicions i realitzar activitats de divulgació del patrimoni documental de la ciutat i de la comarca així com esdevenir un espai de difusió del coneixement i la recerca. A tot això hi hem de sumar la voluntat de donar a conèixer l’Arxiu, tant a la canalla de la ciutat –a través de personatges com el Pere i la Coia- com als col·lectius més diversos –a través de xerrades explicatives, tallers i visites guiades.
L’any 2010 finalitzava amb unes xifres que rondaven les 17 visites entre les escolars i les de col·lectius d’adults, 2 exposicions, 22 conferències i taules rodones, una publicació i una presentació d’un llibre. Un conjunt d’actes de difusió que mostrava ja el potencial que tindria el nou espai.
Al llarg d’aquests 10 anys el nombre d’activitats ha anat en augment i sobretot el nombre de visites d’estudiants, des de primària fins a grups d’universitaris. En aquests sentit, cal destacar també la relació de l’Arxiu amb la URV i el Centre de Recursos Pedagògics dels Baix Camp, amb els quals es van establint vincles de col·laboració. Una mostra en són les Jornades d’Arxius que es duen a terme des de l’any 2016 – aquest any 2020 n’havíem de celebrar la 5a edició-. Per tant, des de l’Arxiu també es va fent xarxa en el territori i col·laborant amb la dinamització d’aquest.
Avui, 5 de juny de 2020, podem mirar enrere i veure com en aquests 10 anys hi ha hagut una bona optimització de les instal·lacions que han permès una millora qualitativa del Servei que ofereix l’Arxiu a la ciutadania.
La mirada però, la posem en el futur també, en els dos reptes principals que l’Arxiu Municipal de Reus ja ha començat a afrontar. D’una banda, la configuració de la gestió documental imprescindible en la nova administració electrònica. De l’altra, l’impuls a una construcció representativa de la memòria col·lectiva, que cada vegada recull més les aportacions socials al costat de la perspectiva institucional. Disposar d’unes bones instal·lacions ajuden i permeten fer-ho amb les millors garanties possibles.