Notes de premsa
Comunicat de 31 alcaldes per reclamar a l’Estat la lliure disposició dels romanents del pressupost de 2019
Els alcaldes de 31 ciutats de l’estat, entre elles Reus, han impulsat aquest dimarts, 1 de setembre un comunicat conjunt obert a l’adhesió d’altres municipis per reclamar al Govern espanyol que replantegi el reial decret sobre l’ús dels romanents de tresoreria dels pressupostos municipals de 2019.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha participat en la reunió telemàtica en la que els alcaldes han reivindicat el paper dels ajuntaments en la gestió de la crisi social i econòmica causada pel coronavirus; han posat en evidència que ho estan fent únicament amb recursos propis; i han reclamat ajudes estatals i europees urgents.
Els alcaldes rebutgen novament l’acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Ministeri d’Hisenda, i sol·liciten iniciar negociacions amb el ministeri que permetin fixar criteris de repartiment dels fons basats en la igualtat i en la solidaritat, en base als acords assolits per unanimitat a la FEMP.
En el comunicat conjunt, els alcaldes reclamem que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels romanents acumulats durant els últims anys, destinant als projectes i polítiques que cada municipi determini en funció de les seves pròpies necessitats.
I afirmen que Hisenda ha de recollir les mesures que compten amb un ampli suport polític com: un fons estatal incondicionat de 5.000 milions per a tots els ajuntaments i un altre específic per a la finançament del transport municipal; l'ampliació del termini de les inversions financeres sostenibles i l'eliminació de la regla de despesa, el concepte de dèficit i d'estabilitat, al menys per 2020 i 2021.
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, forma part del grup promotor que el passat 7 d’agost va fer una crida pública al mon local a sumar esforços per reclamar al govern de l’estat a replantejar el reial decret sobre els romanents.
El text complet del comunicat conjunt és el següent:
Comunicat conjunt dels alcaldes d'Alacant, Almeria, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Còrdova, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Orense, Oviedo, Palencia, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València I Saragossa
1.- Reivindiquem el paper fonamental que han jugat tots els ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i econòmica ocasionada pel coronavirus, independentment del seu color polític o de la seva situació economicofinancera.
2.- L'esforç financer en aquesta gestió dels ajuntaments està sent realitzat fins a la data sense ajudes de cap tipus, exclusivament amb recursos propis en unes circumstàncies excepcionals -de durada desconeguda- que han fet minvar els ingressos i augmentar les despeses de manera inèdita. Els ajuntaments necessitem imperiosa i urgentment ajudes estatals i europees per poder continuar prestant als nostres veïns els serveis i mesures anti-COVID que necessiten i col·laborar des de l'àmbit local a la imprescindible reactivació de l'economia. Les necessitem ja per poder executar-les amb garanties durant la resta de l'exercici actual pressupostari.
3.- En aquest sentit, rebutgem l'acord entre la FEMP i el Ministeri d'Hisenda per ser injust i vulnerar el principi d'igualtat entre municipis i ciutadans. Aquest acord vulnera l'autonomia financera de les entitats locals i estableix una inadmissible exclusió dels ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels pressupostos generals de l'Estat. Els criteris acordats per a la distribució d'aquests fons no són justos ni solidaris, perjudiquen greument a centenars de milers d'habitants de molts municipis i creen una inacceptable situació de greuge entre els uns municipis i altres.
4.- De la mateixa manera, constatem que el decret que recull aquest acord entre la FEMP i el Ministeri d'Hisenda no disposa de majoria suficient per ser convalidat al Congrés. Així mateix, la proposta de govern Espanyol de tramitar-lo com a projecte de llei és inacceptable. Això suposaria insistir en un enorme error i, a més, retardar les mesures que poguessin aprovar més enllà de l'enguany.
5.- En aquest escenari d'absència de majoria suficient per convalidar el decret, sol·licitem l'obertura immediata del procés de diàleg amb el Ministeri d'Hisenda que portem setmanes reclamant les entitats locals per iniciar unes noves negociacions que permetin establir uns criteris de repartiment dels fons basats en la igualtat i en la solidaritat, tal com ja s'ha fet amb el conjunt de les comunitats autònomes a través del fons de 16.000 milions d'euros habilitat pel Govern d'Espanya.
6.- Aquesta nova negociació s'ha de basar en els acords assolits per unanimitat en el si de la FEMP el passat 2 d'abril per reclamar al Govern d'Espanya que arbitri un sistema d'ajudes a tots els ajuntaments que permetin fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus, amb especial atenció a el fons incondicionat de 5.000 milions i al d'1.000 milions destinat específicament a el transport públic. Aquests ajuts són imprescindibles perquè els municipis segueixin prestant els seus serveis públics i ajudant als que més ho necessiten durant l'actual crisi econòmica.
7.- D'acord amb aquest document, una vegada que no es convalidi el actual decret, el Govern central ha d'elaborar un altre, i tramitar-ho amb la major urgència possible, en el qual es recullin les mesures que sí compten amb un ampli suport polític: un fons estatal incondicionat de 5.000 milions per a tots els ajuntaments i un altre específic per a la finançament del transport municipal; l'ampliació del termini de les inversions financeres sostenibles i l'eliminació de la regla de despesa, el concepte de dèficit i d'estabilitat, al menys per a 2020 i 2021.
8.- A el mateix temps, s'ha de renegociar les mesures que són rebutjades per una amplíssima majoria per arribar a un acord satisfactori, just i que preservi l'autonomia municipal i el principi de igualtat. Reclamem per això que els ajuntaments puguin disposar lliurement dels romanents acumulats durant els últims anys, destinant als projectes i polítiques que cada municipi determini en funció de les seves pròpies necessitats. Ens comprometem a seguir defensant la igualtat i la solidaritat en el repartiment dels fons estatals entre els municipis, així com a preservar els interessos de tots els ciutadans independentment del municipi on visquin i de la situació econòmica en què es troben els seus ajuntaments.
9.- Sol·licitem el suport del conjunt dels grups polítics representats al Congrés dels Diputats i al Senat, als quals demanem que rebutgin l'acord adoptat entre la FEMP i el Ministeri d'Hisenda i que defensin el dret de tots els ciutadans a ser ajudats en igualtat per l'Estat independentment del municipi en el que habitin.
10.- Expressem la nostra voluntat d'assistir conjuntament a la sessió del tràmit de convalidació al Congrés per reafirmar amb la nostra presència que s'ha exposat en aquest comunicat i reiterar el nostre desig de obrir un diàleg amb el Govern per millorar, des de la justícia i la igualtat, la situació financera de les entitats locals.