Jornades de Patrimoni Documental 2020: Actuacions en matèria de conservació del patrimoni documental municipal. Un exemple de preservació i contextualització documental
Cerca al Blog de l'Arxiu
Un dels documents que es van restaurar en el marc del projecte de preservació i conservació del patrimoni documental municipal, va ser el del document que ens explica que el pintor Joan Illes (o també anomenat en el text Cesilles), reconeix haver rebut 100 florins d'or d'Aragó per part dels jurats de Reus i en nom de la vila dels 330 que havia de costar l'elaboració d'un retaule sota la invocació de Sant Pere a l'església de Reus. En ell, el pintor barceloní expressa el seu compromís que acabarà l'obra i ofereix diverses seguretats per tal de gararntir-ne l'execució. El document data de 28 d'abril de 1383.
Hem de contextualitzar aquest document relacionant-lo amb un altre, concretament del 16 de març de 1382 - també conservat a l'Arxiu- on consta que els jurats de Reus, juntament amb els sagristants de Sant Pere, encarreguen el retaule al pintor barceloní. En aquest document s'especifica com ha de ser aquest retaule, el preu de l'encàrrec i el termini d'entrega.
L'historiador Ezequiel Gort, en el seu estudi Sant Pere i el campanar. La construcció i les transformacions de l'edifici de la Prioral reusenca (Carrutxa, 2008), en el capítol dedicat a les confraries i les capelles esmenta la suposada localització d'aquest retaule: "La primera capella que es concedí sembla que fou la dels carreters o traginers, en atenció al seu treball en l'obra de l'església. El Consell els hi havia promès i, el 23 de gener de 1513, els oferí la possibilitat de triar la que volguessin. Els mestres de cases també deurien poder triar ben avit la seva capella, perquè la bastiren al presbiteri, al costat mateix de l'altar major, i hi fou dins al 1577. Aquest any, i a causa de la construcció del nou retaule de l'altar major, que els tapava el porpi, els confrares de Sant Josep - els mestres de casa i els fusters - demanaren que se'ls concedís la capella de Sant Pere "lo vell". Es tractava de la capella on es guardava l'antic retaule major - que ja era a l'església antiga i que després fou al presbiteri fins que s'hi instal·là el segon retaule. Era la capella que avui és dedicada a la Sagrada Família, és a dir, la situada entre la del Santíssim i la de Jesús a la columna." (pàg 74).
Gort, en el mateix estudi, també fa referència al document de 16 de març de 1382 en el qual es fa l'encàrrec i s'especifica com havia de ser el retaule. Joan Illes havia presentat prèviament una traça: "consistia en un retaule de tres alnes i un pam d'ample per altre tants d'alçada, i era format per dotze quadres que historiaven la vida del sant (...). pàg 29