Notes de premsa
La regidoria de Política Lingüística promou dues accions formatives per al bon ús del català entre el personal de l'Ajuntament
La regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, amb la col·laboració del Centre per a la Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura i la regidoria de Recursos Humans del consistori, promou dues accions formatives per fomentar el bon ús de la llengua a l’Ajuntament de Reus. Es tracta de dos seminaris en línia, “La nova gramàtica catalana” per un costat, i “Llenguatge inclusiu i no sexista”, per l’altre.
El Pla d’Acció Municipal marca com a objectius de la regidoria de Cultura i Política Lingüística, a banda d’impulsar l’ús del català com a llengua de cohesió social i de relació entre l’Administració i la ciutadania, “vetllar pel bon ús del català a l’Ajuntament de Reus i, per tant, atendre i planificar accions formatives específiques que s’incloguin al Pla de Formació”, tal com explica el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens.
A través del seminari “La nova gramàtica catalana” es pretén donar a conèixer les novetats de la Gramàtica Catalana i trobar les solucions més adequades a cada situació comunicativa. El personal docent que l’imparteix està format per Josep M. Fort, del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura; Imma Sas, del CNL de Sabadell; i Dolors Barceló i Roger Vilà del CNL de Girona. Es tracta d’un seminari en línia preparat col·laborativament entre diferents CNL i que s’estrena justament a l’Ajuntament de Reus. Posteriorment s’impartirà en altres ajuntaments de Catalunya.
L’any 2016 va aparèixer una nova gramàtica normativa, la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), i l’Ortografia de la llengua catalana, ambdues publicades per l’Institut d’Estudis Catalans. L’IEC va establir un període de quatre anys per difondre els canvis i començar a aplicar-los en tots els àmbits: característiques de la GIEC i conceptes nous; preposicions i locucions; pronoms febles, i finalment, verbs. Avui, justament, acaba aquest període de moratòria que es va fixar.
D’altra banda, amb el seminari “Llenguatge inclusiu i no sexista” es vol informar sobre els criteris i recursos per a un ús no sexista del llenguatge i, a través de l’acció formativa, es vol donar a conèixer les bases per millorar eficaçment els textos en relació amb el gènere emprat. Aquest curs està impartit Judith Rodríguez, docent experta en la matèria del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura.