Notes de premsa
El personal de l'Ajuntament es forma per atendre en català al públic i a altres col·lectius
La Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) continuen impulsant sessions de sensibilització al personal de l'Ajuntament de Reus que fa atenció al públic i a altres col·lectius.
Dilluns 28 de febrer es va fer una 4a sessió en línia en què van participar 14 persones més de diferents serveis d’atenció a la ciutadania com l’OTE, l’OAC, Salut Pública, Cadastre i Joventut, i ja s’estan coordinant altres edicions per a la consergeries dels centres cívics, la Guàrdia Urbana i el col·lectiu de voluntaris de Reus.
Les sessions de sensibilització lingüística estan incloses en el Pla de Formació de l’Ajuntament de Reus 2020-2023.
Entre les 4 edicions ja impartides s’han format 76 persones.
Paral·lelament, el CNL ha impartit, per encàrrec del Pla Educatiu d’Entorn, dues sessions de sensibilització a una vintena de monitors i monitores responsables de les activitats esportives, artístiques o d’estudi assistit que s’impulsen per a l’alumnat de les escoles.
Aquests sessions formen part de la campanya "Parla'm en català" que com ja ha explicat Daniel Recasens, president del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística, "la campanya va començar el gener de 2020 a fi de sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s'adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d'aquí. També pretén animar els que l'entenen o l'estan aprenent a demanar als catalanoparlants que hi mantinguin la conversa en català".
Els cartells de la mostra que complementa les sessions s’exposen en diferents espais i oficines municipals perquè tant el personal de l'Ajuntament com els usuaris d'aquells espais o serveis tinguin present el missatge de la campanya.
A més en els propers mesos es podran veure als 23 OPI que hi ha instal·lats als carrers de les ciutats.
El CNL i la Regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus proposen que els catalanoparlants s'adrecin d'entrada en català a tothom, fins i tot als que parlin en una altra llengua, mentre no manifestin que no entenen el català. D'aquesta manera es facilita a les persones que el volen aprendre ocasions per posar-lo en pràctica, no s'oculta davant qui sembla que no és d'aquí i s'aconsegueix que el català continuï sent la llengua parlada en un nombre elevat d'interaccions comunicatives a casa nostra.
La campanya "Parla'm en català", per tant, pretén fer augmentar el nombre de converses que s'inicien en català, per una banda, i per l'altra fer créixer les que continuen en català encara que la resposta sigui en castellà, ja que un 94,4 % de la població que viu al Camp de Tarragona entén el català.