Notes de premsa

L’estudi de la qualitat de l’aire mostra concentracions d’òxids de nitrogen molt per sota dels valors límit

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 30/03/2022
RP Resultats estudi qualitat aire Reus
Resultats estudi qualitat aire Reus
Mapa de punts de mesura

L’estudi de la qualitat de l’aire realitzat la passada tardor per la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient mostra que les concentracions d’òxids de nitrogen (NO2) a la ciutat es troben molt per sota dels valors límits fixats per la normativa europea. Aquests valors oscil·len entre 11.2 micrograms per metre cúbic (µg/m3) i 27.4 µg/m3, amb una mitjana de la ciutat de 18.5 µg/m3. De manera que no s’ha mesurat cap punt amb concentracions superiors a 40 µg/m3, valor límit anual establert per la Directiva Europea. El nombre total de punts mesurats al municipi del 20/10/2021 al 17/11/2021, mitjançant dosímetres passius, va ser de 26 punts, dels quals 16 es van situar en zones de trànsit i 10 en zones de fons.

La regidoria ha encarregat una nova campanya de mesurament que es portarà a terme en les properes setmanes per complementar les mesures obtingudes en aquesta per tal d’obtenir resultats més robustos i poder realitzar un mapa de la qualitat de l’aire a la ciutat més complet i que ajudarà a detectar la progressió del contaminant al llarg de l’any. La tardor i la primavera són les èpoques de l’any en les quals s’han detectat més pics del contaminant i per tant les èpoques en que s’obtenen els valors més alts.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, ha valorat positivament els resultats de l’estudi i ha posat en valor que “ens ajudaran a prendre decisions respecte la implantació de la futura Zona de Baixes Emissions i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible”.

Mapa de concentracions

Les concentracions més elevades s’han registrat, com era d’esperar, en els punts de trànsit. En particular, les concentracions en les zones de trànsit varien entre 15.9 µg/m3 i 27.4 µg/m3, amb una mitjana de 22.3 µg/m3. Els punts amb les concentracions més elevades s’han registrat a l’Avinguda de Marià Fortuny amb 27.4 µg/m3; a l’Avinguda de Jaume l amb 26.6 µg/m3, i al Raval del Pallol amb 24.6µg/m3.

Els punts amb nivells més alts són deguts a l’elevada quantitat de vehicles motoritzats que hi circulen i a la poca dispersió dels contaminants a causa de la orografia urbana. Pel que fa al fons urbà, les concentracions en aquest tipus de punts oscil·len entre 11.2 µg/m3 i 16.7 µg/m3 amb una mitjana de 13.1 µg/m3. Aquests nivells són els valors bàsics de l’aire de la ciutat.

Metodologia

Per a la realització de l’estudi s’ha contractat a la consultora ambiental 4sfera Innova SLU, empresa amb àmplia experiència en aquests tipus d’estudis.

Els punts de mesura es localitzen en zones amb més influència del trànsit i en zones amb menys influència (fons), per tal de tenir una imatge representativa de tota la ciutat i ser capaços d’aconseguir un plànol de concentracions de NO2. Es consideren punts de trànsit aquells que estan ubicats a menys de 10 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats. Els punts de fons urbà són aquells situats a més de 25 metres d’una via per on circulen vehicles motoritzats (poden ser parcs, places, zones de verd o carrers per vianants

Mètode

Els dosímetres passius estan considerats un mètode indicatiu, per tant les dades que s’obtenen no són de referència però tenen una garantia de qualitat que permet comparar els resultats amb la legislació de referència. En el cas de NO2, la legislació de referència (Directiva 2008/50/CE) estableix que la mitjana anual no pot superar els 40 µg/m3.

La última recomanació de la OMS ( Organització Mundial de la Salut) baixava aquesta mitjana anual a 10 µg/m3.

Aquesta tècnica ha estat validada i utilitzada en nombrosos estudis arreu del món, i a Catalunya mateix. L’ús de dosímetres passius permet estudiar la distribució espacial dels contaminants atmosfèrics i tenir una primera imatge sobre la situació actual. Els dosímetres passius consisteixen en un tub petit, a l’interior del qual hi ha un reactiu químic que absorbeix el gas contaminant pel qual ha estat dissenyat. El transport del gas contaminant fins al reactiu químic es fa per difusió de manera passiva, sense bombes que forcin el transport.

 

RP Resultats estudi qualitat aire Reus
Resultats estudi qualitat aire Reus
Mapa de punts de mesura

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.