Notes de premsa

Recerca sobre la vida quotidiana a Reus després de la Guerra Civil espanyola

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 29/04/2022
Emblema falangist que es trobava obligatòriament a les entrades dels pobles. Foto reserva del Museu

L'Institut Municipal Reus Cultura/ Museu de Reus impulsa una recerca sobre la vida quotidiana a Reus després de la guerra de 1936-1939. L'objectiu és apropar-se a l'experiència viscuda per la població, des del 15 de gener de 1939 i en les primeres dècades  –anys 1940 i 1950– del franquisme: el nou règim, la repressió, la subsistència diària, la moral i la religió, l'oci, l'ensenyament i la cultura... en l'àmbit de Reus i altres poblacions pròximes.

L'estudi vol acostar-se al coneixement d'aquell període des de l'òptica de la memòria personal. El treball, en col·laboració amb el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa, parteix de testimonis orals aplegats per l'entitat –que investiga des de fa anys sobre la memòria històrica– i d'entrevistes realitzades en els anys 2021  i 2022. Alhora, s'han aplegat memòries escrites, publicades o no, amb testimonis d'aquell moment, amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal de Reus.

Com a resultat d'aquesta recerca, el Museu de Reus presentarà aquesta tardor una exposició temporal, amb el títol «Després de la guerra» i al Museu Salvador Vilaseca, que anirà acompanyada d'activitats complementàries, com ara visites comentades o conferències.

En definitiva, es vol que l'exposició serveixi tant per donar a conèixer què va representar la instauració del règim franquista després de la victòria dels militars rebels, com les conseqüències –destrucció, morts, exilis, misèria...– que tota guerra té sobre la població que la pateix. Un fet que considerem d'absoluta actualitat.

La recerca, en curs, és oberta a noves aportacions. En aquest sentit, fem una crida a les persones que per records –també de segona o de tercera generació– vulguin aportar el seu testimoni perquè contactin amb el Museu o amb l'associació Carrutxa. Igualment, aquelles que disposin de memòries escrites i vulguin compartir-les.

Emblema falangist que es trobava obligatòriament a les entrades dels pobles. Foto reserva del Museu

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.