Notes de premsa
La 26a edició del Trapezi clou amb èxit després de reunir a més de 30.000 espectadors
Avui ha finalitzat la 26a edició del Trapezi, la Fira de Circ de Catalunya. La fira, mercat estratègic organitzat per l’Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, ha tancat aquesta nova edició amb més de 30.000 espectadors. Des de dimecres 11 de maig ha acollit un total de 28 companyies, incloses Cabaret i Trapezi a les escoles, que han representat 16 espectacles amb 44 funcions durant els cinc dies de fira.
La direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza, ha mantingut l’objectiu plantejat l’any passat de realitzar de nou una edició amb espais repartits per la ciutat, una implicació directa amb les escoles portant el circ als seus patis i uns premis que valoren la trajectòria i la creació. En el seu últim any com a director artístic de la Fira Trapezi, Mendoza ha volgut destacar “la tornada dels grans formats i els espectacles massius així com la participació de companyies internacionals de referència.” A més a més agraeix la bona recepció i l’agraïment del públic.
Per la seva banda, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha celebrat que ha estat l'edició del retorn al carrer, "hem omplert places i espais de circ i de públic. Espectacle rere espectacle hem gaudit tots novament del circ contemporani amb majúscules".
“Hem tingut espectacles als teatres i carpes, a preus molt econòmics, i propostes al carrer que han permès que els visitants trobessin circ i poguessin gaudir del circ tal i com el Trapezi ens té acostumats”, ha afirmat Recasens. El regidor de Cultura i Política Lingüística de la ciutat també ha expressat la satisfacció de poder haver celebrat un any més una nova edició del Trapezi i ha volgut agrair als equips i especialment a la direcció artística, que enguany s'acomiada, la feina feta.
Pel que fa a la programació artística, el Trapezi ha ofert una programació formada per companyies nacionals i internacionals, de països com Canadà, França o Brasil, que han presentat les propostes més noves del sector. Amb l’objectiu de generar una xarxa de coproducció que doni suport als artistes i els ofereixi recursos per fer viables grans espectacles, en aquesta edició el Trapezi ha coproduït “L’Y – Ànsia per volar”, de la companyia catalana Yldor Llach.
“Trapezi. Art, espectacle i vida”
L’any passat es va començar a preparar un documental per commemorar els 25 anys del Trapezi mostrant l’essència de la Fira del Circ de Catalunya al llarg de més de dues dècades. El documental, estrenat el passat 21 de març a la Filmoteca de Catalunya i preestrenat el 20 de març al Teatre Bartrina de Reus, resol la necessitat de parlar de circ, del sector i de com la ciutat ha contribuït a deixar petjada en aquesta art escènica tan especial com és el circ contemporani. El documental “Trapezi. Art, espectacle i vida” s’ha pogut veure aquesta tarda al Teatre Bartrina.
En aquest sentit, Leandro Mendoza ha explicat que “el circ és un sector amb molt poc arxiu audiovisual, i en aquest sentit, aquest documental esdevé el primer document audiovisual sobre circ contemporani a casa nostra. A partir del documental volem reflectir el que representa el circ i els seus valors a través d’un nou format, i fer arribar el circ a totes les cases i que tothom descobreixi aquesta experiència. Risc col·lectiu, la dedicació, la concentració... volem donar a conèixer els valors intrínsecs del circ que poden aportar a la societat”.
Espectacles per a tots els públics
Una de les xifres importants a destacar és l’èxit dels espectacles celebrats pels carrers de Reus. Gairebé el 90% de les funcions han exhaurit les entrades. Infants i adults s’han congregat als carrers de la ciutat per veure les propostes dels artistes.
A nivell de programació, han tingut molt bona acollida les estrenes d’enguany, com ara “L’Y – Ànsia per volar”, de Yldor Llach en co-producció amb Trapezi i “MAÑA” de la companyia Manolo Alcántara. Altres funcions destacades de gran afluència han estat “Sweat & Ink”, de la companyia canadenca Barcode Circus Company, un dels espectacles capdavanters de la programació internacional, i “NUYE”, de la companyia “eia”.
També cal destacar els dos espectacles que han posat atenció en el treball artesà: Tour de Carla Fareny i
Kristall Bohème [excavació SUR] de Vivian Friedrich.
El Cabaret, la producció tradicional de Reus
En aquesta edició tampoc hi ha faltat el Cabaret, la producció del Trapezi que s’ha pogut veure les nits de dijous, divendres i dissabte.
Sota la direcció de Marta Sitjà, presentat per Mama Calypso i Lolo Fernández i amb la participació de Cirque Barcode, Graziella Galan, Les Tripotes, INO Kollektiv, Aleksandra Savina, Pablo Molina, Duo Requiém, Col·lectiu MUR, Cironautes i Cia Vetus Venustas, el Cabaret ha reunit a més de 2.700 persones entre les tres nits.
Les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts
Com cada any, la Fira Trapezi, com a mercat cultural estratègic, ha organitzat un punt de trobada del sector per tal d’afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions. D’aquesta manera, en el marc de l’Àrea Professional s’han organitzat diverses sessions com ara els speed meetings, una activitat organitzada en col·laboració amb l’APCC i en la que han participat una setantena de persones entre les quals hi ha companyies, artistes i professionals del circ. També han destacat «Circ i públic, l’imaginari cultural del circ» o «El circ a Quebec», entre d’altres.
Les jornades professionals s’han desenvolupat en format híbrid durant l’11, el 12 i el 13 de maig, amb activitats presencials a Cal Massó. En total 210 professionals del circ s’han reunit al Trapezi. Hi ha hagut professionals de Catalunya i de l’estat espanyol, així com d’Alemanya, Bèlgica, Canadà i Mèxic. A part dels programadors, la resta de professionals han estat distribuïdors, companyies, institucions i agents culturals.
Premis Trapezi Peces Audiovisuals
Enguany s’han tornat a celebrar els Premis Trapezi Peces Audiovisuals, un concurs organitzat amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ en aquest format a través de peces originals de petit format. A la convocatòria s’han rebut un total de 13 obres: 6 per la categoria “Experiències de Circ” i 7 per la categoria “L’art del circ.” El guanyador de cada categoria s’ha emportat una dotació econòmica de 2.000€.
En la categoria L’art del circ, el premi ha estat per la peça A007: “El fràgil vientre de la bestia” de Michel Alzaga. D’altra banda, a la categoria Experiències de Circ el premi ha recaigut a l’obra E003: “Memorial” de Maria Solà i Karina Tengberg. A més a més, per decisió del jurat, s’ha volgut dedicar una menció especial a E006 “Cuerpos en suspensión” de Nico Nale.
Les Xifres del Trapezi
Durant cinc dies, Reus ha estat capital del circ i es calcula que han gaudit del Trapezi unes 30.000 persones. Més d’un centenar d’artistes de 28 companyies nacionals i internacionals han actuat al Trapezi. Els espectadors han pogut veure un total de 16 espectacles i 44 representacions en 9 espais d’actuació diferents. Cal destacar que ha estat possible gràcies a un equip tècnic format per 25 persones i 15 especialistes de so i llum.
La setmana prèvia al Trapezi també s’ha organitzat el Trapezi a les escoles, un projecte on els més petits de Reus han pogut rebre a les companyies al pati de 28 centres educatius de la ciutat i 6 llars d’infants. En total han gaudit d’aquesta iniciativa un total de 5.200 nens.
Aquesta tarda a les 20:30h, la Plaça del Mercadal acull l’espectacle de cloenda d’aquesta 26ª edició: “Bruits de Coulisses” de “Les P’tits Bras”.